رویداد۲۴ توییت غلامحسین کرباسچی در ساعات ابتدایی انتشار خبر قتل میترا استاد توسط محمد علی نجفی حاوی چند نکته قابل توجه بود؛ کرباسچی علاوه بر انتقاد از جریانی که بر شهردار شدن نجفی اصرار داشت، از مسئولیت افرادی سخن گفته بود که با نادیده گرفتن اطلاعات، نجفی را مجبور به قبول شهرداری کردند. سخنان کرباسچی اگر دلسوزانه هم نباشد و ریشه آن در اختلافات جناحی باشد، باز هم میتوان این سوال را مطرح کرد که مگر رابطه میترا استاد و اصلاح طلبان چگونه بوده است؟
تصاویری که به دست رویداد۲۴ رسیده نشانگر ارتباطات گسترده میترا استاد در میان فعالان سیاسی اصلاح طلب است. در یکی از این تصاویر، میترا استاد در کنار حجت الاسلام محسن رهامی نائب دبیر انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها و در دیگری در کنار احمد شریف دبیرکل حزب همبستگی دانش آموختگان ایران دیده میشود.
یک منبع آگاه به رویداد۲۴ گفته است اولین بار میترا استاد از طریق محسن رهامی به جریان اصلاحطلب نزدیک شده است. اما رهامی در توضیح این موضوع به رویداد۲۴ میگوید: «اولین بار مجموعه حزب هدا چند جا میترا استاد را آوردند و معرفی کردند و اصرار داشتند که ایشان در لیست شورای شهر تهران قرار بگیرد. این ارتباط هم از طریق بچههای آموزش و پرورش و حزب هدا انجام شده بود. اینها فکر میکردند ما مثل شورای چهارم مسئول تعیین لیست هستیم. چند بار ایشان را به جلسههای ما آوردند.»
به گفته رهامی، افراد معرف میترا استاد او را به عنوان فرهنگی معرفی کرده بودند: «خانم میترا استاد را چند جلسه با فرهنگیهای منطقه ۲ آوردند و از سابقهاش حرف زدند که فرهنگی است و کار هنرپیشگی کرده است، به همین دلیل ما رزومه نگرفتیم، چون قرار نبود ما لیست را ببندیم. از طرفی، کسانی که ایشان را معرفی میکردند آدمهای حسابی بودند. آقای دکتر شریف و زارعیان افراد شاخصی بودند.»
رهامی میگوید: «حزب هدا بسیار اصرار داشت که نام میترا استاد در لیست شورای شهر تهران قرار بگیرد و اگر قرار است از خانمها کسی برای شورای شهر تهران معرفی شود، ایشان باشد.»
رهامی میگوید: «سه لیست موازی در تهران در آمد که یکی شورای عالی سیاستگذاری لیست امید بود، یک لیست کمالی حزب اسلامی کار و تعدادی از احزاب و لیست سوم را هم شریف و احزاب دیگر بستند که ظاهرا خودشان هم خانم استاد را در لیستشان نگذاشتند و ایشان را اصلاح طلبان اسلامشهر معرفی کردند.»
او درباره عکسها خودش با میترا استاد اینگونه توضیح میدهد: «ممکن است این حضور در جلسات مختلف مربوط به انتخابات شورا بوده باشد یا مراسمی مانند ایام تولد فاطمه زهرا. هیچ کدام از عکسهای ایشان با بنده تکی نیست. در نمایشگاه سال ۹۶ هم ایشان با آقای شریف حضور پیدا کرده بود و احتمالا زمانی که مناظره من در غرفههای ایلنا و ایسنا و صور اسرافیل اعلام شده خودش را رسانده است.»
رهامی توضیح میدهد: افرادی که در سهمیه انجمن اسلامی مدرسین قرار میگیرند باید اساتید دانشگاه یا دانش آموختگان دکتری باشند، ما دیدیم نمیشود ایشان را در سهمیه خودمان قرار دهیم، با این حال ایشان چند بار برای همین منظور به ما رجوع کرد؛ ما لیستی نداشتیم که ایشان را در آن قراردهیم. در آن زمان احمد شریف و حزب هدا هم عضو شورای عالی سیاست گذاری نبود و ما هم لیست جدایی ندادیم به همین دلیل در نهایت ایشان در اسلام شهر ازطرف حزب هدا در فهرست انتخاباتی قرار گرفت و حزب هدا برایش تبلیغ هم کردند.
ماجرای معرفی میترا استاد به اصلاح طلبان از سوی حزب هدی را از احمد شریف پیگیری کردیم. احمد شریف دبیر حزب هدا اما معرفی میترا استاد به سایر احزاب را تکذیب میکند و به رویداد۲۴ میگوید: میترا استاد سال ۹۴ به عنوان مسئول کمیته هنرمندان جبهه تدبیر و توسعه به کار ستادی مشغول بود. ما آن زمان همکاری ستادی میکردیم. ایشان وارد حزب هدا شد و مسئول کمیته هنرمندان حزب هدا شد.
شریف میگوید: خانم میترا استاد در جلسات مذهبی آقای محسن رهامی شرکت میکرد و به تبع همین رفت و آمدها، در جلسات مذهبی هیات فاطمه زهرا نیز رفت و آمد داشت بنابراین ما ایشان را به کسی معرفی نکردهایم.
شریف به ادعای رهامی در خصوص معرفی استاد به انجمن مدرسین دانشگاهها از سوی حزب هدا واکنش نشان داده و گفته «میترا استاد لیسانس حسابداری داشت و نمیتوانست به عنوان عضو مدرسین وارد لیست شود. از طرفی ما معرفی نکردیم و ایشان اگر تلاشی کرده شخصی بوده و آن زمان آقای رهامی هم نقش پررنگی در تعیین افراد حاضر در لیست شوراها نداشته و لیست نهایی را کسان دیگری معرفی کردند.»
از احمد شریف درباره اصرارش برای معرفی میترا استاد در فهرست انتخاباتی اصلاح طلبان شورای شهر تهران سوال پرسیدیم. او اینگونه پاسخ داده است: «میترا استاد میخواست در شهرستانها کاندیدا شود. خودش بین دماوند و اسلام شهر، اسلام شهر را انتخاب کرد و توصیه ما هم همین بود. ایشان سه چهار هزار رای هم آورد و نفر چهل و ششم شد.»
او حمایت حزب هدا از میترا استاد در شورای شهر اسلام آباد را هم تکذیب میکند و میگوید: «در انتخابات شورای شهر اسلام شهر دو لیست اصلاح طلب معرفی شد و ایشان در لیست اصلی نبود و در لیست دوم بود. در انتخابات هم تلاش شخصیاش بود و هیچ کسی به او در آن انتخابات کمکی نکرد. حتی یکی از گلههایش آن زمان این بود که هیچ کمکی به او نشده بود و نتوانستیم برایش یک پوستر چاپ کنیم و حمایت سیاسی کنیم، چون خودمان درگیر شورای شهر تهران بودیم و هیچ کمکی نتوانستیم بکنیم. ضمن اینکه حزب هدا در انتخابات شوراها عضو ائتلاف لیست امید نبوده که بتواند کسی را معرفی کند و اگر میخواستیم معرفی کنیم باید به شورای سیاستگذاری معرفی میکردیم که تصمیم گیرنده بود.»
شریف میگوید: اگر کسی یک برگ سند دارد رو کند که من خواستهام میترا استاد را به شورای شهر تهران وارد کنم. مگر اینکه تلاش شخصی خودشان بوده باشد. ما افراد بسیار اصلحی داشتیم که دکترای برنامه ریزی شهری داشتند و باید اینها را معرفی میکردیم؛ ولی، چون عضو ائتلاف نبودیم اصلا کسی را معرفی نکردیم.
او در پاسخ به اینکه آیا ممکن است یک حزب هیچ حمایتی از مسئول یکی از کمیتههای خود [میترا استاد رییس کمیته هنرمندان حزب هدا بوده است] در انتخابات نکرده باشد؟ گفت: کسی که کار تشکیلاتی کرده باشد، میداند حمایت از یک فرد پیش نیازهای بیشتری دارد. دبیر کل یک مجموعه در ریاست جمهوری از یک نفر حمایت میکند اعضا از یک نفر دیگر. اینجا ایران است. ما ایشان را به کسی معرفی نکرده بودیم. تشکیلاتها سازوکاری دارند. باید تقاضای حمایت مطرح شود و شورای مرکزی اگر مصلحت دانست اعلام حمایت کند؛ در مورد میترا استاد هیچ کدام از اینها صورت نگرفته است.
یکی از همکاران سابق میترا استاد درباره تحصیلات او اطلاعاتی را در اختیار رویداد۲۴ قرار داده است. به گفته این منبع آگاه، میترا استاد دارای لیسانس حسابداری از دانشگاه پیام نور با معدل پایین بوده است. به گفته این منبع آگاه، خانم استاد با تماسهایی که از دفتر وزارت آموزش و پرورش با مدرسه «ف» در خیابان سعادت آباد گرفته شده و به واسطه نزدیکی با برخی مسئولان آموزش و پرورش منطقه دو، موفق به کار در این مدرسه شده است.
شریف در مورد اینکه میترا استاد چطور با رزومه علمی و سوابق کاری نسبتا ضعیف موفق به دریافت سمت ریاست یکی از کمیتههای حزب هدا و قرار گرفتن در فهرست انتخاباتی اصلاح طلبان در اسلام شهر شده است؟ گفت: «سال ۹۴ یکی از اعضای هیات علمی دانشگاهها او را به ستاد تدبیر و توسعه معرفی کرده بود. با توجه به اینکه معرف او آدم موجهی بود، به اعتبار ایشان این مسئولیت را در حزب به او دادیم. ایشان یک مدت در ستاد فعالیت داشت و بعد در بخش هنرمندان فعالیت کرد و سال ۹۶ بعد از انتشار فایلی منتسب به میترا استاد و مشاجره او با یکی از اعضا حکم ایشان لغو شد. بعد از انتشار آن فایل و مکالمهای که با یکی از دوستان داشتند فکر کردیم حاشیهای برای مجموعه درست میشود. بعد از آشنایی ایشان با آقای نجفی هم فکر میکنم خود آقای نجفی چندان تمایلی برای کار حزبی ایشان نداشت.»
به گزارش رویداد۲۴، تلاش برخی شخصیتهای اصلاح طلب برای قرار دادن نام میترا استاد در فهرست انتخاباتی اصلاح طلبان در شورای شهر پنجم و تکذیب این تلاشها از سوی حزب متبوع خانم استاد نشان دهنده وجود ارتباطاتی پیچیده است که هم نجفی، هم چهرههای سیاسی اصلاح طلب در آن نقش داشتهاند ولی اکنون آن را تکذیب میکنند؛ ارتباطاتی در نهایت به معرفی فهرستهای انتخاباتی نیز ختم میشود.
حریانهای سیاسی و سیاستمداران در موارد مختلف از ارتباطاتی که به نفع آنهاست استفاده میکند و زمانی که به نفع آنها نیست، ارتباطات خود را تکذیب میکنند؛ احتمالا اگر نجفی هنوز شهردار تهران بود و ماجرای قتل همسر او پیش نیامده بود، هر کدام از فعالان سیاسی تلاش داشتند بگویند همسر شهردار تهران در حزب آنها فعالیت دارد و معرف میترا استاد خودشان بودهاند و اما بعد از این ماجرا هر کسی از زیر بار مسئولیت شانه خالی میکند.
رویداد۲۴ بنا به مسئولیت اجتماعی خود در چارچوب رسانه در صدد است جزئیات ناگفتهای از پرونده قتل میترا استاد را منتشر کند؛ از این جهت باید گفت این رسانه نه به دنبال توجیهی برای قتل یک انسان میگردد و نه قرار است عمل محمد علی نجفی را تایید کند بنابراین رویداد۲۴ قتل را اقدامی غیرقانونی میداند.