رویداد۲۴ با توجه به شرایط اقتصادی و داغ شدن تدریجی تب کنکور و انتخاب رشته، عده زیادی از جوانان این روزها در فکر آینده شغلی و انتخاب مسیر مناسب هستند. علاوه بر علاقه و استعداد، درآمد مناسب و تقاضای کافی از سمت بازار کار معیارهای مهمی در انتخاب مسیر شغلی به حساب میآیند.
بر اساس یک طرح نظر سنجی، متخصصان گروههای شغلی «تحقیق و توسعه محصول»، «برنامهریزی استراتژیک» و «توسعه نرمافزار و وب» به ترتیب بیشترین دریافتی را در رده سازمانی «کارشناس» در سال ۹۷ داشته اند.
اولین گروه شغلی پردرآمد در رده سازمانی کارشناس، «تحقیق و توسعه محصول» است. مهندسان برق با سهم ۲۰ درصدی، مکانیک با سهم ۱۹ درصدی و فارغالتحصیلان رشتههای علوم پایه و کاربردی با ۱۲ درصدی بخش اعظم شاغلان در این گروه شغلی پردرآمد را تشکیل میدهند. «برنامهریزی استراتژیک» دومین گروه شغلی پردرآمد است که ۳۰ درصد از شاغلان در آن مهندسان صنایع و ۱۳ درصد فارغالتحصیلان رشته مدیریت هستند. این گروه شغلی علی رغم شناختهشده بودن در جمع اهل فن، ممکن است برای عموم جامعه کمی نا آشنا به نظر برسد.
۱۶ درصد از فارغالتحصیلان رشته برق در بخش فروش فعالیت میکنند!
«تقاضا» معیار دیگر برای تشخیص رشتههای خوشآتیه است. آمارها نشان میدهد، گروه شغلی «فروش، بازاریابی، تبلیغات و تحقیقات بازار» به طور میانگین با ۲۷ درصد بیشترین تقاضا را در ۵ سال گذشته داشته است.
مهندسان برق (۱۶ درصد)، فارغالتحصیلان مدیریت (۱۵ درصد) و مهندسی مکانیک (۱۲ درصد) بخش اعظم شاغلان در گروه شغلی فروش را تشکیل میدهند. نکته قابل توجه، حجم بالای «مهندسان» شاغل در گروه شغلی فروش است. برای مثال، دادهها نشان میدهد ۱۶ درصد از کل فارغالتحصیلان رشته مهندسی برق شرکتکننده در بخش فروش فعالیت میکنند.
مهندسی نرم افزار و طراحی وب رتبه دوم مشاغل پرتقاضا
«مهندسی کامپیوتر نرمافزار و طراحی وب» با ۱۳ درصد در رده دوم مشاغل پرتقاضا در ۵ سال گذشته قرار دارد. افزون بر این، دادهها نشان میدهد، علیرغم رکود کلی بازار کار بر اثر بحران اقتصادی، تقاضا برای این گروه شغلی رشدی ۱۴ درصدی را در فاصله سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ تجربه کرده است.
به نظر میرسد رشته «مهندسی کامپیوتر نرمافزار و طراحی وب» یکی از معدود نقاط اشتراک فهرست مشاغل پرتقاضا و مشاغل پردرآمد باشد که این امر، تابع روندی جهانی است. مهندسی نرمافزار دومین شغل پرتقاضا در ۵ سال گذشته بوده و نیز در رده سوم پردرآمدترین گروههای شغلی سال ۹۷ قرار دارد و به نظر میرسد با توسعه زیرساختهای اینترنتی، استارتاپها و کسبوکارهای دیجیتال گروه شغلی برنامهنویس تقاضای بالایی پیدا کرده است.
با تکیه بر این آمار و ارقام، و با توجه به آمار بالای بیکاری میان فارغالتحصیلان رشتههای دانشگاهی، شاید بتوان این پیشنهاد را خطاب به تصمیمگیران کشور و مسئولان دانشگاههای برتر مطرح کرد که با یک نگاه استراتژیک ظرفیت رشتههای کامپیوتر و سایر رشتههای پرتقاضا و پردرآمد را افزایش دهند.