علی قنبری، کارشناس اقتصادی پاسخ داد:
مدرس دانشگاه تربیت مدرس، تشتت نظر میان مسئولان اقتصادی را از عوامل نوسانات ارزی میداند و پیشنهاد میدهد در رابطه با بازار ارز تنها مسئولان بانک مرکزی اظهار نظر عمومی کنند.
رویداد۲۴ علی قنبری، کارشناس مسائل اقتصادی، در رابطه با وضعیت بازار ارز به خبرآنلاین گفت: بازار ارز گرچه تحت تاثیر مسائل سیاسی و روانی قرار دارد و نسبت به بازارهای دیگر بیشتر متاثر مسائلی از این دست است، اما باز هم تعیین کننده اصلی برای نرخ آن همان عرضه و تقاضا است. به این اعتبار میتوان گفت: مسئولان امر بهتر است که اظهار نظر در این رابطه را به بانک مرکزی و رییس آن واگذار کنند تا از تشتت نظر جلوگیری شود.
او در پاسخ سئوالی در خصوص مبنای گفتههای وزیر اقتصاد مبنی بر این که قیمت واقعی دلار در ایران را هشت هزار تومان است، گفت:ایشان تاکید دارند اگر وضعیت روانی آرام شود، قیمتها ریزش میکند، اما به نظر من قیمت واقعی دلار حدود ۱۳ هزار تومانی است که اکنون در بازار خرید و فروش میشود. درنتیجه اظهاراتی از این دست هر کاربردی که داشته باشند، به اقتصاد و قوانین آن مربوط نیست و باز هم تاکید دارم بهتر است در این حوزه اظهارات مسئولان دیگری به غیر رییس کل و مدیران بانک مرکزی، متوقف شود.
وی تاکید کرد: پایداری قیمتها در محدوده ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان به رغم اتفاقات سیاسی رخ داده نشان میدهد این قیمت واقعی است چرا که نه اتفاقات مثبت ریزش چندانی در بازار ایجاد میکند و نه اتفاقات منفی افزایش چندانی را رقم میزند. از این رو به نظر میرسد باید با پذیرش قیمتهای جدید، تدابیری برای تقویت ارزش پول ملی اندیشیده شود.
وی تاکید کرد: هر چند سیاستگذاران بای مانع از ورود دلالان به بازراهایی نظیر بازار ارز شوند، اما نباید با اظهاراتی زمینه را برای سردرگمی فعالان بازار و فعالان اقتصادی فراهم کنند. معاون سابق وزیر جهاد کشاورزی، از بانک مرکزی خواست تمهیداتی بیاندیشند که هر چه زودتر ارز تک نرخی شود. وی افزود: در این صورت ثبات و اطمینان به بازار ارز باز خواهد گشت.
مدرس اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس در رابطه با اینکه از یکسو بانک مرکزی وعده تشکیل بازار متشکل ارز را میدهند و از سوی دیگر وعده داده میشود که سامانه نیما نیز حفظ میشود، پاسخ داد: دلیل این مساله به پراکندگی تصمیم گیران باز میگردد. از یک سو بانک مرکزی به عنوان تنها نهاد متشکل پولی در کشور فعال است و از سوی دیگر شورای هماهنگی اقتصاد سه قوه نیز نظراتی دارد. دولت نیز در فرصتهای مختلف تلاش میکند با اعمال نظر، شرایطی دیگر را رقم بزند. درنتیجه دخالت در این بحث افزایش یافته و همین سبب میشود تا تصمیمات به اندازه کافی کارساز نباشند.
باید از فرودستان حمایت کافی کردقنبری در بخش دیگری از سخنانش به اظهارات ضد و نقیض درباره ماندگاری یا عدم ماندگاری ارز ۴۲۰۰ تومانی اشاره کرد و با تاکید بر اینکه دولت باید ارز کالاهای اساسی را هم حذف کند، توضیح داد: این مساله بر معیشت فرودستان اثرگذار خواهد بود و من شدیدا معتقدم که حمایت از این بخشها باید در دستور قرار گیرد. گرسنگی در حال تبدیل شدن به یک پدیده وسیع در کشور است و اقتصاد رفاه به این مساله توجه ویژه دارد. اشکال حمایتی نقدی و غیر نقدی از بهترین راه حلهایی است که میتواند بهبود شرایط برای این اقشار را فراهم آورد.
او با اعلام این که خط فقر در کشور رو به گسترش است، گفت: حمایت صرفا نباید از افراد ناتوان یا بخشهایی باشد که زیر نظر کمیته امداد هستند، بلکه بخش اصلی حقوق بگیران، طبقه کارگر و کشاورزان را شامل میشود. چیزی نزدیک به ۵۰ درصد جامعه در یک ساله گذشته دچار مشکلات شدید شدند و حتی بخشهایی در تامین کالری لازم بدن ناتوان شدند. باید از همه این بخشها حمایتهای لازم صورت بگیرد. با وجود چالشهایی از این دست، این روش بهتر از روش کنونی است که عدهای قلیل میتوانند ثروتهای فراوانی به دست آورند.