رویداد۲۴ هر سال موضوع صادرات برق در ایام پیک مصرف و در تابستان با توجه به افزایش مصرف برق و استفاده از وسایل سرمایشی خبرساز می شود. معمولا اینگونه اخبار با این واکنش روبرو میشود که آیا در این ایام بهتر است صادرات را کم کرد تا بار مصرفی داخلی تامین شود یا آنکه نیروگاههای داخلی توان تامین برق داخلی را در هر صورت دارند.
در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ مگاوات برق به کشورهای همسایه صادر میشود اما عمده برق صادراتی ایران به عراق، افغانستان، پاکستان و ترکمنستان است. آنگونه که اعلام شده میزان صادرات برق در ایام پیک مصرف داخلی کاهش پیدا میکند. به گفته حائری معاون برق و انرژی وزیر نیرو حدود ۲۰ هزار مگاوات مصرف برق کشور اختصاص به سیستمهای سرمایشی دارد که این عدد برابر کل مصرف ۴ کشور همسایه است.
ایران تقریبا با تمامی کشورهای که مرز خاکی دارد، ارتباط الکتریکی برقرار کرده و مسئولین معتقدند امکان افزایش صادرات برق وجود دارد که البته این مساله تابع نیاز کشورها و خطوط ارتباطی برقرار شده بین آنهاست.
به گفته حائری صادرات برق باعث افزایش پایداری شبکه میشود اما در زمان پیک مصرف صادرات برق صورت نمی گیرد و در سایر ایام سال صادرات انجام میشود.
بر اساس گزارشها از وزارت نیرو در تهران قیمت برق به ازای هر کیلووات ساعت حدود ۸۰ تومان محاسبه میشود که به این ترتیب قیمت برق در ساعتهای کم باری ۲۰ تومان، در ساعتهای پیک بار ۲۰۰ تومان و در ساعتهای میانباری یعنی حدفاصل ساعتهای کم باری و پیک بار ۸۰ تومان محاسبه میشود. در تهران مصرف برق در روزهای تعطیل و غیرتعطیل متفاوت است و حدود هزار مگاوات در روزهای غیرتعطیل بیشتر برق مصرف می شود.
حسین افضلی رییس برق منطقهای استان گلستان به رویداد۲۴ میگوید: مبادلات برق در استان گلستان با کشور ترکمنستان است و در زمان اوج مصرف که در تابستان است ما به این کشور برق صادر نمیکنیم. هر چند صادرات برق به کشورهای همسایه دارای مزیت است و به لحاظ تعرفه سودمند است، اما در ایام پیک مصرف ما نه تنها صادرات برق نداریم بلکه از ترکمنستان برق هم وارد میکنیم.
افضلی میگوید: متوسط نرخ تعرفه برق در دنیا ۸ سنت یعنی حدود ۱۰۵۰ تومان، این در حالی است که نرخ تعرفه برق در داخل کشور حدود ۷۰ تومان است و ما با فروش برق به کشورهای دیگر میتوانیم نیروگاهها و پستهای جدید راه اندازی کنیم.
او می گوید: در شرایط کنونی بیشک صنعت برق نیازمند حمایت دولت در تمام زمینهها است، بنابراین باید به فکر افزایش صادرات و ارزآوری بود.
وضعیت شبکه برق در تیرماه به شرح زیر است: