کد خبر: ۱۸۰۸۴۵
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۳ - ۱۷ تير ۱۳۹۸
سخنگوی وزارت خارجه مطرح کرد:
موسوی بیان کرد: گام سوم را بعد از ۶۰ روز برمی داریم و هنوز هم در حال بررسی هستیم و اگر کشورهای باقیمانده به ویژه اروپاییها به تعهداتشان عمل جدی نکنند و گفتار درمانی باشد گام سوم ایران محکمتر و قاطعتر خواهد بود.
رویداد۲۴ سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در عرصه سیاست خارجی پرداخت و به سؤالات مطرح شده پاسخ داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: در کنار تحولات دیپلماتیک و برجامی، روابط دوجانبه ما پیگیریهای مسائل منطقهای و بین المللی و حضور ایران در صحنههای مختلف ادامه دارد. اجلاس عدم تعهد را در پیش داریم که ایران در این نشست شرکت خواهد کرد. برخی رفت و آمدهای دیپلماتیک دوجانبه هم داریم. احتمالا سفر مشاور دیپلماتیک رئیس جمهور فرانسه به ایران مجددا طی روزهای آتی خواهیم داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی عنوان کرد: ایران به هیچکس و هیچ کشوری امید نبسته چه دوستان چین و روسیه باشند چه کشورهای اروپایی. مهم برای ما عمل به وعدههایی است که ذیل برجام باید انجام دهند. روسیه و چین جزو اعضای برجام هستند و نامه رئیس جمهور هم شامل سران این دو کشور میشده است.
موسوی بیان کرد: نه ایران به کشوری دل و امید بسته است و اجازه هم نمیدهد کارت بازی کسی باشد. براساس منافع و امنیت ملی خود تصمیماتی را به صورت مستقل خواهد گرفت و اجرا میکند.
وی درباره نفتکش ایرانی در عربستان گفت: برای آن مشکل فنی ایجاد شده بود که درخواست کمک کردند و به یکی از بنادر نزدیک عربستان بردند یک کار فنی و حقوقی دارد و وزارت نفت پیگیر آن است و امیدواریم هر چه سریعتر بعد از تعمیر و کارهای روتین خود به مسیر خود ادامه دهد.
موسوی درباره نفتکش حامل نفت ایران که توسط نیروی دریایی انگلیس توقیف شد، گفت: اقدامات سیاسی و حقوقی ما به جد در حال پیگیری است. دو بار سفیر انگلیس را خواستیم با برخی دیپلماتهای اروپایی مشورت کردیم و کماکان هر گونه اسناد و مدارک را به دوستانی که قضیه را پیگیری حقوقی میکنند ارائه دادیم و وکیلی هم گرفته شده است. مقصد سفر را ندارم، ولی آنچه که در رسانهها عنوان شد بندری در سوریه بود نبوده است و این یک سوپرتانکر است و هیچ یک از بنادر سوریه گنجایش پهلوگیری را نداشته است.
سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: کماکان از دولت انگلیس میخواهیم حتما و با قید فوریت و اسناد و شواهد ارائه شده از ایران این کشتی را رفع توقیف کند و به مسیرش ادامه دهد و این راهزنی و دزدی دریایی و عملی که منجر به افزایش تنش میشود نمیپذیریم و توصیههای لازم را هم دادیم.
وی درباره حضور آمریکا در مذاکرات گفت: مذاکره به آن معنایی که فکر میکنید و برخی مطرح میکنند نیست مذاکرات ما در چارچوب برجام ادامه داشته است و بیشتر برای نحوه اجرای برجام و موضوع جدیدی نیست که بخواهیم درباره برجام صحبت کنیم. برجام پروندهای است که خاتمه یافته است و کلمهای به آن اضافه و کم نمیشود و هر کسی بخواهد اجرا کند همین برجام فعلی است.
موسوی ادامه داد: اینکه دولتها با حسن نیت تلاش میکنند ایران به تعهداتش عمل کند قدرانی میکنیم، ولی این کار را باید زودتر با کشورهایی که از تعهداتشان تخلف کردند صورت میدادند، زمانی آمریکا از برجام خارج شد میتوانستند اعتراض کنند و جلوی این کار را بگیرند و زمانی ایران اعلام کرد میخواهد از حق خود استفاده کند در جلسات و با بیانیههای محکمی که دادند از ایران خواهش کردند ایران در برجام بماند و ۱۱ تعهد متقبل شدند بنابراین اگر مذاکرهای است در خصوص اجرای تعهدات آنهاست و آمریکاییها اگر خواهان بازگشت به برجام هستند لازمه اش این است که حتما و فورا دست از جنگ و فشار اقتصادی و تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران برگردند و تعهداتشان را اجرا کنند و در کمیسیون مشترک برجام گوشهای بنشینند.
وی از اینکه مذاکراتی قرار است ۲۴ تیر برگزار شود ابراز بی اطلاعی کرد و گفت: ما اطلاعی نداریم.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: ایران حق دارد به بی عملی اروپاییها واکنش نشان دهد و واکنش آن منطقی، حقوقی و براساس بندهای ۲۶ و ۳۶ است و آنها را در جایگاهی نمیدانیم که با توجه به بی تعهدی آنها بخواهند ابراز نگرانی کنند اگر میخواستند باید پیش از این اقدامات ابراز نگرانی میکردند و جلوی اقدامات آمریکا را بگیرند.
وی درباره اظهارات سردار جلالی رئیس پدافند غیرعامل مبنی بر اینکه از ابتدای اردیبهشت تا پایان خرداد ماه بیش از ۶۰ تیم دیپلماتیک به عنوان واسطه به ایران سفر کرده اند، گفت: ما پنجره و در دیپلماسی را باز گذاشتیم و سفرهای متعددی که به کشور شده را تأیید میکنیم، ولی تا آنجایی که وزارت خارجه مطلع است این تعداد نبوده است و هیأتهایی که آمدند شاید به انگشتهای یک دست هم نمیرسیده است. این سفرهای با حسن نیتی است و معتقدیم کشورهای مختلف با حسن نیت میخواهند کاهش تنش داشته باشیم و ما هم علت این تنش و شرایط را برای آنها توضیح میدهیم و آنها هم نکاتی را مطرح میکنند و همچنان در دیپلماسی به روی همگان باز است و ایران قاطعانه به کشور، مردم و حقوق ملت متعهد است و از آن کوتاه نمیآید.
وی خاطرنشان کرد: مذاکرهای قرار نیست انجام شود اگر قرار باشد درباره اجرای برجام است و اینکه آنها چگونه میتوانند ایران را قانع کنند در برجام بماند و به شرایط پیش برگردد.
وی درباره مذاکره با آمریکا و حضورش در مذاکرات ایران و ۱+۴ گفت: این بستگی به آمریکا دارد ما فرش قرمز برای آمریکاییها پهن نمیکنیم و اگر به تعهداتش برگردد میتواند گام مثبت تلقی شود.
موسوی بیان کرد: ما اقدام تقابلی و کاهشی خود را در برجام شروع کردیم و اعلام کردیم بین حقوق و تکالیف ایران در برجام با خروج آمریکا از برجام و بی عملی سایر طرفهای باقیمانده به ویژه اروپاییها تناسبی ندارد و تصمیم ما براساس تصمیم کلیت نظام وبراساس منافع و امنیت ملی و چارچوبهای نظام انجام میشود و وزارت خارجه تابع نظرات نظام است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره درصد غنی سازی عنوان کرد: ما براساس نیازمان اقدام به غنی سازی میکنیم.
موسوی در پاسخ به سوال دیگری خاطرنشان کرد: ایران یک بازیگر فعال و مهم در منطقه است که دنبال صلح و ثبات در منطقه است که یکی از مهمترین کانونهای بی ثباتی میتواند افغانستان باشد و داعش را به آنجا کوچ دادند و یک خطر برای ماست.
وی به گروهها و مقاماتی که فعلا با گروههای مختلف در افغانستان مذاکره میکنند هشدار داد و گفت: ایران به عنوان کشور دوست و برادر با حسن نیت و تمام توان در کنار دولت و ملت افغانستان است.
موسوی همچنین در پاسخ به سوالی بیان کرد: گام سوم را بعد از ۶۰ روز برمی داریم و هنوز هم در حال بررسی هستیم و اگر کشورهای باقیمانده به ویژه اروپاییها به تعهداتشان عمل جدی نکنند و گفتار درمانی باشد گام سوم ایران محکمتر و قاطعتر خواهد بود.
مسئول حفظ امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز و خلیج فارس، جمهوری اسلامی ایران است
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی تأکید کرد: مسئول حفظ امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز و خلیج فارس، جمهوری اسلامی ایران است و این جا منطقه و خلیج ماست و براساس وظیفه قانونی خود امنیت این منطقه را تضمین میکنیم و کشورهایی که هزاران کیلومتر آن طرفتر ادعا میکنند امنیت منطقه و کشتیرانی را تضمین کنند حرف اضافی است.
وضعیت شیخ زکزاکی
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره وضعیت شیخ زکزاکی گفت: ایران از ابتدای تضییقاتی که برای ایشان ایجاد شد پیگیر موضوع بوده هم از راههای دیپلماتیک و سیاسی و هر چه در توان بود انجام شده است و اخیرا کاردار سفارت نیجریه به وزارت خارجه آمد و مراتب نگرانی ایران به وی ابلاغ شد و ایشان توضیحاتی داد و قرار شد نگرانیهای ما را منتقل کند. لزوم حفظ جایگاه و شأن ایشان برای ما و مسلمانان و دولت نیجریه لازم و واجب است و امیدواریم تلاشهایی که صورت میگیرد و گشایشهایی که در بحث پزشکی ایشان ایجاد شده به نتیجه برسد و ایشان سلامتی کامل خود را بازیابد و زمینه خلاصی ایشان از بند فراهم شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره نگرانی طرفهای مقابل از گام دوم ایران گفت: ما امید و اعتماد به کسی و کشوری نداریم، ولی باب دیپلماسی باز است و ما براساس نامهای که رئیس جمهور به سران کشورهای باقیمانده در برجام و بیانیه شورای عالی امنیت ملی، گامهای خود را بر میداریم و اگر آنها نگران زنده ماندن برجام هستند میتوانند با اقدامات عملی نه سفر برای سفر و نه سفر برای عکس گرفتن و تبلیغ کردن بخواهند بیایند.
موسوی همچنین خاطرنشان کرد: گام بعدی ما در چارچوب حقوقی است که بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام به ما داده است مگر اینکه در این بین برخی کشورها بخواهند اقدامات عجیب و غریب کنند و آن زمان ما منتظر گام سوم نخواهیم ماند و گام نهایی را برخواهیم داشت که بعدا اعلام میکنیم. هر وقت قانع شدیم که اقداماتی که صورت میگیرد اعم از دیپلماتیک و اقتصادی آنی هست که به خواستههای ملت ما نزدیک باشد، آن اقدامات ما قابل بازگشت است.
وی ادامه داد: گامی را بر نمیداریم که تناسب نداشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره سفرهای دیپلماتیکی که قرار است در روزهای آتی انجام شود، گفت: سفرها در دستورکار است، هم سفرهای مقامات ایران و هم مقامات خارجی و، چون قرار است نهایی شود بعد از نهایی شدن اطلاع رسانی میشود.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره زمان و مکان نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح وزرای خارجه ایران و ۱+۴ خاطرنشان کرد: نشست بعدی احتمالا اواخر ژوئیه خواهد بود و زمان و مکان آن را اعلام خواهیم کرد.
موسوی گفت: اگر ما گفتگویی با آمریکا داشتیم در قالب برجام بوده است.
وی همچنین عنوان کرد: ما گفتگوی خارج برجامی را در دستورکار نداریم.
سخنگوی وزارت خارجه در پیش بینی نشست آتی شورای حکام آژانس گفت: درخواست آمریکا به عنوان ناقض توافق و قطعنامه شورای امنیت و پشت پا زدن به آن اقدام عجیبی است. اگر چنین اتفاقی بیفتد ایران مدعی خواهد شد و از آن فرصت استفاده خواهد کرد و تمام بدعهدیها و نقض عهدها و شرایطی را که به اینجا کشانده را بیان و مدعی آمریکا و اتحادیه اروپا و کسانی که نتوانستند به تعهداتشان عمل کنند خواهد شد.
وی درباره تصمیم دولت عراق برای ادغام حشد الشعبی و نیروهای ارتش عراق گفت: تصمیم داخلی عراق است و ایران هم به دولت عراق و هم نیروهای مردمی و نیروهای مسلح عراق که در این مدت خالصانه و شجاعانه در مقابل تروریسم ایستادگی کردند و تا حدود زیادی آنها را شکست داده و از خاکشان بیرون کردند احترام قائل است. ما به تصمیماتی که در عراق توسط مقامات این کشور گرفته میشود احترام میگذاریم.
وی افزود: احترام ویژهای برای نیروهای مردمی در عراق قائلیم و هیچگاه نباید نقش آنها کمرنگ گرفته شود.
سخنگوی وزارت خارجه برجام را دارای ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی خواند که بعد از مذاکرات نفس گیر دو ساله و با پیشینه قبل به نتیجه رسید و آثار و تبعات مثبت آن در جامعه ما، منطقه و جهان غیرقابل انکار است. اینکه الان اعلام کنیم آمریکا خارج شده و بقیه به تعهداتشان عمل نمیکنند، برجام ضعف داشته نتیجه گیری درستی نیست. ایران برجام را یک دستاورد مهم و بزرگ برای ملت ایران، صلح و ثبات و امنیت در منطقه و جهان میداند و هنوز معتقد است این برجام با این وضعیت میتواند پاسخگوی خیلی از نیازها باشد.
وی گفت: اگر برجام به شکست بینجامد مایه تأسف همگان خواهد بود.
این خبر در حال تکمیل است...