رویداد۲۴ سپهر برزی مهر دبیر سندیکای صنعت برق در نشست خبری با بیان اینکه ارزش افزوده صنعت برق 12 هزار میلیارد تومان معادل یک درصد تولید ناخالص داخلی کشور است گفت: صنعت برق 11 درصد ارزش افزوده بخش صنعت کشور را شامل می شود .وی افزود: متوسط ارزش دلاری به وزن تجهیزات صنعت برق 8 دلار است در حالی که متوسط ارزش هر کیلو گرم کالای صادراتی کشور 1 دلار است.
وی در ادامه در مقایسه شاخص های صنعت برق در سال 97 نسبت به سال 96 گفت: تمامی شاخص ها روند رو به کاهش را طی کرده است به طوری که 30 درصد کاهش تولید تجهیزات صنعت برق، 15 درصد کاهش در بخش اشتغال بخش خصوصی صنعت برق، 14 درصد کاهش صادرات تجهیزات صنعت برق و 75 درصد کاهش صادرات خدمات فنی و مهندسی را شاهدیم. همچنین واحدهای تولیدی فعال صنعت برق بین 30 تا 50 درصد ظرفیت خود کار می کند که تماما ناشی از کاهش سرمایه گذاری در این صنعت است.
وزارت نیرو با 2 هزار میلیارد تومان کسری مواجه است
وی با بیان اینکه وزارت نیرو سالانه به دو هزار میلیارد تومان کسری مواجه است افزود: این کسری ها تماما به سازندگان و تولید کنندگان صنعت برق منتقل می شود .وی در ادامه به چالش های فرابخشی رونق تولید در صنعت برق و پرداخت و گفت: از جمله این چالش ها تحریم، توقف پروژه ها، نبود ثبات در مقررات صادرات و واردات و مدیریت تامین نهادهای تولید است.
برزی مهر درباره چالش های بخشی صنعت برق نیز گفت: مکانیسم نامناسب قیمت گذاری رکود در بازار ، عدم تمایل و بکارگیری تجهیزات ساخت داخل نبود امکانات آزمون استاندارد برای برخی کالاهای تولیدی قراردادهای یک جانبه پایین بودن حقوق ورودی تجهیزات داری مشابه تولید داخل و مشکلات پیش روی صادرات خدمات فنی و مهندسی از جمله این چالش هاست.
وی همچنین به راهکارهای رونق تولید در صنعت برق اشاره کرد و گفت: اصلاح عوامل کلان اقتصادی و محیطی تحریک تقاضا و خرید تجهیزات صنعت برق از طریق اجرای کامل قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی ، توسعه صادرات تجهیزات صنعت برق توسعه بازارهای صادراتی برای کالا و خدمات دانش بنیان و خدمات فنی مهندسی همچنین تقویت عوامل تولید از طریق اصلاح رژیم حقوقی و قراردادی پرداخت مطالبات بخش خصوصی رفع موانع دسترسی به مواد اولیه و بهبود مقررات تسهیل امور و رویه های گمرکی از راهکارهای رونق این صنعت است.
دبیر سندیکای صنعت برق در ادامه درباره رمزارزها و تاثیر آن در صنعت برق کشور گفت: قیمت یارانه ای برق یکی از عواملی است که ارزهای دیجیتال را به یک چالش تبدیل کرده است ماینرها در ایران از برق یارانه ای استفاده می کند و حتی از مراکزی که برق رایگان می گیرند سوء استفاده می کنند. در حال حاضر حتی برخی از سرمایه گذاران خارجی به دلیل ارزان قیمت بودن برق در ایران مزارع بیت کوین راه اندازی کردند .
تحمیل 36 میلیون تومان هزینه به صنعت برق برای تولید یک واحد بیت کوین
وی ادامه داد: تولید هر بیت کوین 72 هزار کیلو وات ساعت برق مصرف می کند یارانه هر کیلووات ساعت برق 500 تومان است یعنی تولید یک واحد بیت کوین حدود 35 تا 36 میلیون تومان برای صنعت برق هزینه دارد درحالی که در حال حاضر ماینرها برای تولید یک واحد بیت کوین حدود 5 تا 6 میلیون تومان می پردازد.
قانونی برای فعالیت ماینرها تدوین نشده است
برزی مهر یادآور شد: تاکنون قانونی برای فعالیت ماینینگ در کشور تدوین نشده و به همین دلیل نمی توانیم بگوییم آنچه هم اکنون توسط عده ای از مردم انجام می شود خلاف قانون است. البته استفاده ازبرق یارانه ای برای تولید کالاهایی به غیر از آنچه برای آن مجوز صادر شده و جهت عرضه در عرصه بین المللی تخلف است.وی گفت: برآوردها حاکی از آن است که حداکثر 500 تا 1000 مگاوات مصرف کل برق برای تولید ارزهای دیجیتال است بنابراین با توجه به پیک مصرف حدود 55 هزار مگاواتی درکشور که به صورت رسمی اعلام شده نمی توان گفت علت افزایش پیک مصرف ماینینگ است.
دبیر سندیکای برق تاکید کرد: ایجاد ظرفیت های مبتنی بر قوانین مشخص برای تولید بیت کوین می تواند به یک راهکار کلیدی برای افزایش سرمایه گذاری در صنعت برق تبدیل شود سرمایه گذاران بزرگ دنیا به دلیل تمایل سرمایه گذاری در طول سالهای آینده به سمت ارز دیجیتال تاکید دارد. تسهیل مقررات سرمایه گذاری در شرایطی که صنعت برق با رکود سرمایه گذاری مواجه است فرصتی است ارزشمند برای کشور ، ایران با تدوین یک ساختار مشخص می تواند از ارزهای دیجیتال برای تامین سرمایه گذاری زیر ساختی و یا جذب سرمایه گذاری خارجی استفاده کند.
وی ادامه داد: تحقق این موضوع مستلزم یک ساختار قانوی مشخص برای ارایه مجوز به ماینرها و تعیین تعرفه برق با نرخ صادراتی برای آنها است طرحی برای قانونمند کردن این موضوع توسط دستگاههای مربوطه تهیه شده ولی هنوز در هیات دولت بررسی و تصویب نشده است.
بیت کوین راهکاری برای انتقال پول در شرایط تحریم
وی یادآور شد: در حال حاضر بیت کوین در حال پیشرفت است و ممکن است فراگیر تر شود بنابراین در شرایط تحریم می تواند به عنوان راهی برای نقل و انتقال پول از طریق بانکها مورد استفاده قرار گیرد.برزی مهر خاطرنشان کرد: این موضوع می تواند به عنوان یک فرصت برای جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی در صنعت برق در نظر گرفته شود همچنین ضروری است برای نجات صنعت برق از شرایط کنونی برای سایر کالاهای صادرات انرژی بر مثل فولاد و سیمان نیز تعرفه برق با نرخ صادرات محاسبه شود.