رویداد۲۴ اسحاق جهانگیری روز سه شنبه در نوزدهمین کنگره ملی پرسش مهر که در سالن اجلاس سران برگزار شد، با تاکید بر اینکه هیچ تحریمی نباید به موجب برجام علیه ملت ایران صورت میگرفت. خطاب به اروپاییها گفت: اگر میخواهید که برجام حفظ شود باید به تعهداتتان در برجام عمل کنید.
وی ادامه داد: برگشت ما به تعهدات برجام کار خیلی ساده است، اگر اراده کنیم چند ساعت بعد همه تعهداتمان طبق برجام عمل خواهد شد، اما این کار منوط بر این است که طرفهای برجامی به تعهدات خود عمل کند.
معاون اول رئیس جمهوری یادآور شد: از ۶ سال عمر دولت تدبیر و امید چهار سال آن در تحریم کامل بود و تقریباً دو سال فقط در تحریم نبودیم. هم باید به کشور و هم به دنیا نشان میدادیم که جمهوری اسلامی ایران این ظرفیت را دارد که با قدرتهای بزرگ مذاکره، گفتگو و تعامل کند و بتواند به یک توافق مهم دست پیدا کند که در دنیا اعلام میشد بزرگترین توافقی است که میتواند گرههای بزرگ جهانی را با گفت وگو حل کند.
جهانگیری با بیان اینکه ایران یک طرف قضیه بود و شش کشور بزرگ دنیا در طرف دیگر قرار داشتند، گفت: مذاکرات برجام زمانی شروع شد که شش قطعنامه و تحریمهای شورای امنیت علیه ایران تصویب شده بود و کشور ذیل فصل هفتم شورای امنیت به عنوان مخل امنیت جهانی عنوان شده بود. هنر ایرانیها این بود که در نبرد دیپلماسی با قدرتهای بزرگ به توافق برسند که دولت بعدی آمریکا بگوید در این توافق کلاه سر آمریکاییها رفته است و همه چیز به نفع ایران و علیه آمریکا است.
معاون اول رئیس جمهروی اضافه کرد: بنابراین آنها کار غیراخلاقی انجام دادند و برخلاف حقوق بین الملل و همه مقررات از برجام خارج شدند.
جهانگیری یادآور شد: یکسال صبر کردیم و آژانس بین المللی انرژی اتمی هم در طول این مدت اعلام کرد که ما به تمام تعهدات برجام عمل کرده ایم. بعد از یکسال که آنها کاری نکردند تصمیم گرفتیم که به برخی از تعهداتی که در برجام پذیرفته بودیم، عمل نکنیم و گفتیم اگر قرار باشد ما از برجام استفاده نکنیم برخی تعهداتمان را انجام نمیدهیم.
معاون اول رییس جمهوری گفت: پذیرفته بودیم که ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده بیشتر در ایران نداشته باشیم یا درصد غنی سازی بیشتر از ۳.۶۷ درصد نباشد.
وی افزود: دنیا باید بداند با کشوری بیارادهای روبرو نیست بلکه با مردمی متمدن و تاریخ ساز روبرو است. نمیشود که توافقی شود بعد یک طرفه به هم بزنند و بعد تحریم کنند و بگویند بیایید مذاکره کنید.
جهانگیری با بیان اینکه در این شرایط منابع بودجهای ما تحت تأثیر قرار گرفته است، گفت: مسئولان آموزش و پرورش شرایط اقتصادی و بودجهای کشور را بیان کرده و فرهنگیان را در جریان شرایط دولت قرار دهند. فرهنگیان میتوانند به ما کمک کنند و مشورت دهند.
وی یادآور شد: ما در بودجه ۴۴۰ هزار میلیارد تومانی که مجلس برای سال ۱۳۹۸ تصویب کرد ۱۵۰ هزار میلیارد تومان چیزی حدود یک سوم درآمد نفت است. دشمنان ایستاده اند که درآمد نفت را صفر کنند که این کار تا حدودی در بودجه ما تأثیر میگذارد. البته آنها موفق نخواهند شد که صادرات نفت ما را صفر کنند، ولی به هرحال تأثیر خواهد گذاشت.
معاون اول رئیس جمهور گفت: ما در این ۶ سال علیرغم این که ۴ سال آن در دوران تحریم بودیم و الان هم در آن شرایط هستیم، تلاش کردیم آموزش و پرورش در بین دستگاهها در رأس افزایش هزینهها قرار بگیرد. در بودجه سال ۱۳۹۸ منابعی که برای آموزش و پرورش در نظر گرفته ایم نسبت به سال ۱۳۹۲ نزدیک به ۳ برابر است در حالی که هیچ دستگاه و بخش دیگری در کشور با چنین شرایطی افزایشی روبرو نبوده است.
جهانگیری ادامه داد: البته این افزایش به معنای این نیست که ما راضی هستیم و آموزش و پرورشیها هم راضی هستند، معنای آن این است که با توجه به محدودیتهای موجود، دولت آنچه که در توان داشته است سعی کرده به این نهاد حیاتی توجه کند.
جهانگیری گفت: امیدوارم در سال ۱۳۹۸ بتوانیم مسائل آموزش و پرورش را علیرغم همه محدودیتهایی که برای دستگاهها ایجاد کردیم حل کنیم. مکرر از زبان خود من شنیده اید که به همه وزیران و همه دستگاه گفتهام که در سال ۱۳۹۸ هدف صرفهجویی هزینهها است و باید صرفهجویی شود.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به مصوبات جلسه سران قوا اظهار داشت: ما در جلسه سران سه قوه مصوبهای داریم که در اولین قدم گفتیم بودجه ۴۴۷ هزار میلیاردی مصوب مجلس به بودجه ۳۸۶ هزار میلیاردی تبدیل شود. یعنی چیزی حدود بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان از آن کم شود. این کم شدن در همه دستگاهها اثر میگذارد. البته امیدوارم که این کم شدن در آموزش و پرورش اثر نگذارد و بتوانیم- اگر خداوند در بخش درآمدی عنایت بیشتری کرد و مدیران ما درآمد بیشتری وصول کردند- بتوانیم به همه تعهداتی که در زمینههای رتبه بندی و مطالبات فرهنگیان دادهایم، عمل کنیم.
وی در ادامه گفت: کارکرد دیگر بسیار مهم آموزش و پرورش معطوف به سوال و پرسش نوزدهم رییس جمهور است. رییس جمهور روی موضوع مهارت آموزی مکرر تاکید دارند. البته این را ما به عنوان یک دغدغه جدی داریم که فارغ التحصیل دانشگاهی و آموزش و پرورشی ما مهارتی آموخته و قادر باشد که فعالیتی را انجام دهد.
معاون اول رییس جمهور ادامه داد: مهارت به هر حال برای رشد و تعالی فردی و اجتماعی جزو اولویتهای آموزش و پرورش است باید دانش آموزی که از آموزش و پرورش بیرون میآید مهارت زندگی و تصمیم گیری را یاد گرفته باشد. ما در زندگی در شرایطی قرار میگیریم که باید تصمیم بگیریم. مهارت تفکر انتقادی را باید یاد بگیریم و کاری کنیم که تفکر انتقادی در جامعه توسعه پیدا کند.
جهانگیری اضافه کرد: توانایی مقابله با هیجانات از مهمترین مهارتهایی است که دانش آموز وقتی از مدرسه بیرون میآید باید آموخته باشد چرا که ما در لحظاتی تحت تاثیر هیجاناتمان قرار میگیریم و حرفهایی میزنیم و تصمیماتی میگیریم که مضر به حال جامعه است و باید بتوانیم هیجاناتمان را در کنترل خود قرار دهیم.
وی به مهارت حل مساله و همزیستی با دیگران اشاره کرد وگفت: باید بتوانیم حتی اگر هم همدیگر را قبول نداریم و به یکدیگر انتقاد داریم بتوانیم با یکدیگر زندگی کنیم چرا که ما یک ملت و جامعه هستیم. باید این مهارتها را داشته باشیم.
جهانگیری در ادامه به مهارتهای کارآفرینی و کسب و کار اشاره کرد و افزود: مهارت کسب و کار در مقطعی که ما امروز در آن قرار داریم با ۱۰ سال گذشته بسیار متفاوت است. تحلیل آموزش و پرورش از تحولات کسب و کارها باید به سمتی باشد که دنیا به سمت آن حرکت میکند باشد تا متناسب با آن بتواند برنامهریزی کند. از دهه گذشته به سرعت اقتصاد دنیا به سمت اقتصاد دیجیتال حرکت میکند در این شرایط کارآفرین موفق کارآفرینی است که متکی به مغز خود باشد و به دنبال استفاده از تکنولوژیهای روز باشد.
وی با بیان اینکه آینده فناوریهای نو حول محور آی تی و آی سی تی و فناوری اطلاعات است، به جلسه خود با کارآفرینان در حوزههای استارتاپی اشاره کرد و گفت: اینها کسب و کارهای جدیدی است که باید به آنها توجه شود. دانش آموزان و دانشگاهیان ما همه میتوانند بعد از اینکه فارغ التحصیل شدند، کسب و کارهایی که حداکثر با کامپیوتری و فکر و ایده میخواهد راه اندازی کنند.
معاون اول رئیس جمهوری افزود: اینکه گفته میشود استعداد ایرانی استعداد بالایی است حرف درستی است، اما باید نظام تربیت و تعلیم ما بتواند این استعدادها را کشف و شناسایی کند و زمینه رشد و ارتقای آنها را بوجود بیاورد به همین دلیل در برنامه ششم گفته شده است که شورای عالی مهارت آموزی تشکیل شود.
جهانگیری ادامه داد: ما این شورا را تشکیل داده ایم، آسیب شناسی کردیم و همه دستگاههای مرتبط، وزیر آموزش و پرورش، علوم، بهداشت و درمان، وزیر تعاون به عنوان مرکز آموزش و فنی حرفهای و مجموعهای از چهرههای دانشگاهی در این شورا حضور دارند.
وی اضافه کرد: کار این شورا این است که برنامهریزی کنند و بین همه دستگاهها هم افزایی انجام دهند و از تمام ابزارهای کشور برای آموزش و مهارت بهتر استفاده شود.