رویداد۲۴ کتی گیلسیان در آتلانتیک نوشت: در ماههای اخیر شاهد تشدید تنش بین ایران و آمریکا بوده ایم. در هفتههای اخیر چندین نفت کش تجاری در آبهای خلیج فارس مورد حملات خرابکارانه قرار گرفتند یا توقیف شدند. این هفته ارتش آمریکا ادعا کرد که یک پهپاد ایرانی را در واکنش به سرنگونی پهپاد جاسوسی خود در ماه گذشته ساقط کرده؛ ادعایی که از سوی ایران تکذیب شد. جنگ لفظی بین رهبران دو کشور نیز در هفتههای اخیر شدت گرفته است. اگرچه این رویدادها بیشتر توجه رسانهها را به خود جلب کرده اند، اما در واقعیت بیشتر اقدامات آمریکا علیه ایران در دنیای مالی به وقوع پیوسته اند. واشنگتن از تحریمهای اقتصادی به عنوان مهمترین ابزار خود برای مقابله با ایران استفاده میکند. خانم سیگال مندلکر، معاون وزیر خزانه داری در پشت صحنه هدایت اتاق جنگ اقتصادی ترامپ علیه ایران را بر عهده دارد.
در ادامه این مطلب آمده است: جان بولتون و مایک پمپئو، دو مقام تندروی دولت ترامپ چهرههای اصلی هدایت کننده کمپین فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی شناخته میشوند. اما مندلکر به عنوان رئیس «دفتر تروریسم و اطلاعات مالی» وزارت خزانه داری بیشتر سیاستهای دولت ترامپ را در عمل اجرا میکند.
مندلکر تحصیلکرده رشته حقوق است. او یکی از اعضای جامعه محافظه گرایان فدرالیست آمریکا است و همچنین سابقه فعالیت در دفتر کلارنس توماس، قاضی دادگاه عالی آمریکا را نیز دارد. او همیشه با اشتیاق در مورد موضوع پیچیده تحریمهای اقتصادی و جرایم مالی صحبت میکند. ترامپ تمایلی به جنگ با ایران ندارد، اما به دنبال افزایش فشار بر این کشور است. مندلکر یکی از طراحان اصلی استراتژی دولت ترامپ است. مقامات آمریکایی امیدوارند که سیاست کنونی به تسلیم شدن ایران منجر شود.
ترامپ نیز از دستاوردهای کمپین فشار خود تقدیر کرده است. او در کاخ سفید در مصاحبه با خبرنگاران گفت: «ایران در حال حاضر در وضعیت دشواری قرار دارد. اقتصاد آنها در آستانه فروپاشی است. آنها به دلیل مشکلات مالی بسیاری از نیروهای خود در منطقه را به کشور بازگردانده اند. رهبران ایران باید به زودی تصمیم خود را بگیرند. ما میتوانیم اوضاع را برایشان بسیار بدتر کنیم». کنفرانس خبری ترامپ درست بعد از انتشار خبر توقیف یک نفت کش بریتانیایی توسط ایران انجام شد.
بدون شک تحریمهای اقتصادی ضربه بزرگی به اقتصاد ایران وارد کرده اند. اما هنوز مشخص نیست که آیا مقامات آمریکا به اهداف سیاسی خود دست پیدا خواهند کرد یا خیر. دولت ترامپ به دنبال بازگرداندن ایران به میز مذاکره است. اگرچه اخیرا شاهد تشدید تنشها در خلیج فارس بوده ایم، اما هم زمان زمزمههایی نیز در مورد مذاکره و شرایط آن به گوش میرسد. ترامپ ابراز امیدواری کرد که ایرانیها با او تماس بگیرند. ترامپ این هفته رند پائل، سناتور آمریکایی جمهوری خواه را به عنوان نماینده خود برای دیدار با جواد ظریف در نیویورک انتخاب کرد. ظریف نیز این هفته در مورد شرایط دست یابی به یک توافق صحبت کرده است. در صورتی که دو کشور مذاکرات خود را شروع کنند، میتوان نتیجه گیری کرد که تحریمها به هدف دیپلماتیک خود دست یافته اند. اما این اتفاق هنوز رخ نداده است و شاید هرگز به وقوع نپیوندد.
اما هدف از تحریمهای اقتصادی تنها جلوگیری از پیشرفت برنامه هستهای ایران نیست. مندلکر در ارتباط با این موضوع گفته است: «بازیگران منطقه برای پیشبرد اهداف خود به پول نیاز دارند. به همین خاطر ما رژیم تحریمی گستردهای را علیه جمهوری اسلامی پیاده سازی کردیم. فشارهای ما باعث شدند که تهران به منابع مالی مورد نیاز دست پیدا نکند و خاورمیانه به منطقهای امنتر تبدیل شود». او در ادامه به اقدامات ایران از جمله تهدید اسرائیل و حمایت از بشار اسد اشاره کرد.
مندلکر در اوایل دوران حرفهای خود در پستهای مرتبط با امور ضد تروریسم انجام وظیفه میکرد. استوارت لوی در دولت جرج بوش پست کنونی مندلکر را بر عهده داشت. او به یاد میآورد که در دوره بعد از حادثه یازدهم سپتامبر با مندلکر همکاری کرده بود. مندلکر در آن روزها در حال تلاش برای یافتن راههای جدیدی برای هدف قرار دادن القاعده بود.
اما از آن زمان، شاهد تحولات زیادی در اتاق جنگ اقتصادی آمریکا بوده ایم. آمریکا برای چندین دهه از زمان انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ به دنبال محدود کردن دسترسی ایران به منابع مالی بوده است. وزارت خزانه داری آمریکا تلاش کرد راههای جدیدی برای جلوگیری از تجارت بین ایران و بقیه کشورهای دنیا پیدا کند. مقامات این وزارت خانه از سال ۲۰۰۶ بر روی قطع ارتباط تهران با سیستم مالی دنیا تمرکز کردند. دولت اوباما اقداماتی برای محدود کردن صادرات نفتی ایران انجام داد. ترامپ نیز تلاش کرده است محدودیتهای سخت تری بر روی صنعت نفت ایران اعمال کند. هم زمان، دولت ترامپ از تحریمهای اقتصادی به عنوان سلاحی علیه سپاه و دفتر رهبری استفاده کرده است. آمریکا همچنین کشورهای دیگر را تهدید کرده که در صورت تجارت با ایران تحت مجازاتهای اقتصادی قرار میگیرند.
خوان زاراته، مقام سابق وزارت خزانه داری در دولت جرج دبلیو بوش در این ارتباط گفت: «به نظر من، در دهههای اخیر رژیم تحریمهای آمریکا علیه تهران پیچیدهتر شده اند. علاوه براین، وزارت خزانه داری راههای جدیدی برای هدف قرار دادن اقتصاد ایران یافته است».
ترامپ میگوید که فشارهای نظامی و اقتصادی علیه ایران افزایش خواهند یافت. اگرچه بیشتر بخشهای اقتصاد ایران تحت تحریم قرار گرفته اند، وزارت خزانه داری توانست اهداف جدیدی را برای ضربه زدن به تهران پیدا کند. مقامات این وزارت خانه معمولا تلاش میکنند که شبکههای پیچیده انتقال وجه را برای جلوگیری از دسترسی ایرانیها به منابع مالی خود نابود کنند. البته هنوز نمیدانیم که آیا این تاکتیکها در نهایت به موفقیت استراتژی کلی آمریکا منجر خواهند شد یا خیر.