صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۱۵ مرداد ۱۴۰۲ - 2023 August 06
کد خبر: ۱۸۳۴۷۱
تاریخ انتشار: ۱۰:۱۷ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۸
وحید شقاقی در گفت‌وگو با رویداد۲۴:

دولت در حذف صفر از پول ملی عجله کرد/ اقتصاد ایران ثبات ندارد

در جلسه روز چهارشنبه هیات دولت حذف ۴ صفر از پول ملی به تصویب رسید اما گفته شده جزئیات این لایحه در جلسات آتی دولت اعلام خواهد شد.

رویداد۲۴ هیات دولت در جلسه روز چهارشنبه نهم مرداد ماه نود و هشت خود به ریاست حسن روحانی رئیس‌جمهور، لایحه پیشنهادی بانک مرکزی مبنی بر تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان و حذف چهار صفر را به تصویب رساند.

این تصمیم با هدف حفظ کارایی پول ملی، تسهیل و بازیابی نقش ابزار‌های پرداخت نقد در تبادلات پولی داخلی، هماهنگی با آنچه در فرهنگ و عرف جامعه درباره واحد پول ملی رواج یافته است، اتخاذ شد.

کاهش هزینه چاپ و نشر اسکناس و سکوک و نیز رفع مشکلاتی از قبیل استفاده از ارقام بزرگ در مبادلات ساده روزمره، معضلات شمارش و حمل حجم بالای اسکناس و سکه و خارج شدن مسکوکات از چرخه مبادلات اقتصادی کشور، از دیگر اهداف لایحه یاد شده است.

 وحید شقاقی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که آیا حذف ۴ صفر از پول ملی را اقدامی مناسب برای اقتصاد ایران می‌دانید؟ به خبرنگار اقتصادی رویداد۲۴ می‌گوید: این تصمیم در شرایط فعلی اقتصاد کشور به صلاح نیست و دولت در تصویب این لایحه پیشنهادی بانک مرکزی عجله کرد.

او ادامه می‌دهد: غیر از هزینه بر بودن این لایحه ، این موضوع دارای بار روانی است و می‌تواند در کالا‌های ارزان قیمت تورم‌زا باشد.

 این اقتصاددان با تاکید بر اینکه هنوز ۵۰۰ تومان در اقتصاد ما ارزش دارد و کار می‌کند، می‌گوید: هنوز هم می‌توان کالایی را با ۵۰۰ تومان خریداری کرد یا در شهرستان با این رقم مسیری را با تاکسی رفت.

شقاقی می‌گوید: تمامی کشور‌هایی که دست به حذف صفرها در پول ملی خود زدند به یک ثبات اقتصادی رسیده بودند، اما در شرایط کنونی این اقدام دولت اثربخشی و اثرگذاری لازم در اقتصاد کشور را ندارد.

او ادامه می‌دهد: در شرایطی که اقتصاد به ثبات نسبی برسد می‌شود این موضوع را مطرح کرد تا مبادلات ریالی با ارز‌های مختلف آسان‌تر شود و حساب‌های مالی نیز راحت‌تر صورت گیرد.

این اقتصاددان می‌گوید: خیز بانک مرکزی برای حذف ۴ صفر اشتباه است، زیرا به غیر از هزینه‌هایی که این موضوع در شرایط فعلی دارد و موضوع جمع‌آوری و چاپ جدید اسکناس‌ها، شبهه ناک است؛ ضمن آنکه اقتصاد ایران همچنان بی ثبات است.

او می‌گوید: اگر کشور‌های ترکیه، آلمان، آرژانتین، مکزیک و برزیل و هلند حذف صفر پول ملی خود اجرا کردند همه این کشور‌ها ارزش پول ملی‌شان به شدت افت کرده بود و به ثبات نسبی رسیده بودند، این در حالی است که در ایران هنوز این اتفاق رخ نداده است.

نظرات شما