رویداد24 بیش از یکسال از خروج توتال از قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی میگذرد؛ قراردادی که براساس آن قرار بود توسعه آخرین فاز پارس جنوبی نیز بعد از سالها تعیین تکلیف شود در کنار آن نیز تجهیزات و سکوهای جدیدی ساخته شود تا با انجام عملیات فشارافزایی، جلوی کاهش تولید گاز از این فاز گرفته شود.
خروج بی هزینه توتال باعث شد کل پروژه فشارافزایی نیز متوقف شود. چراکه مسئولان ارشد وزارت نفت هیچ گزینه جایگزینی به جای توتال نداشتند و به سادگی کل پروژه از دور اجرا خارج شد. پس از خروج توتال از این طرح قرار بود بخش بین المللی شرکت ملی نفت چین جایگزین توتال در این طرح شود، اما متاسفانه با گذشت ماهها هنوز چینیها هم قدم موثری در توسعه این فاز برنداشته اند و با این روند که پیش میرود بعید به نظر میرسد که توسعه این فاز در دولت فعلی رقم بخورد. البته این مطلب نیز به دلایل مختلف از جمله وابستگی این پروژه به طرحهای فشارافزایی توتال غیرقابل پیشبینی نبود.
اما شاید مهمتر از توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، موضوع فشار افزایی تولید گاز از این مخزن مشترک باشد.
یک مقام مسئول در صنعت نفت در این زمینه گفت: پس از خروج توتال از این طرح و موضوع ساخت سکوهای فشار افزا که هزینه بسیار زیادی را به دوش صنعت نفت تحمیل میکرد شرکتهای دانش بنیان داخلی دست به کار شده و طرحهایی را در خصوص افزایش تولید گاز و جلوگیری از افت فشار داده اند که در حال بررسی این طرحها هستیم.
وی ادامه داد: البته طرح توتال هم وجود دارد که در صورت کاهش تحریمها میتوان آن را هم بررسی کرد، اما در شرایط فعلی نمیتوان روی آن حساب باز کرد.
* معطل طرح توتال نمیمانیم
در همین رابطه رضا دهقان معاون امور مهندسی شرکت ملی نفت نیز گفته است: سعی داریم با امکانات موجود دست به افزایش تولید گاز بزنیم و حتما نباید روی روشی که توتال اعلام کرده است سرمایه گذاری کرد.
این مقام مسئول ادامه داد: بررسیهایی که انجام دادیم نشان میدهد با امکانات داخلی و موجود در ایران هم میتوان این کار را انجام داد و به نتیجه رساند.
دهقان تصریح کرد: در شرایطی که کشور با آن مواجه است به نظر میرسد باید از همین امکانات استفاده کرد و منتظر اجرای طرح توتال نخواهیم شد و به زودی طرح افزایش تولید گاز را از پارس جنوبی آغاز خواهیم کرد.
وی خاطرنشان کرد: ممکن است برای اجرای این طرح چاههای جدیدی نیز در این میدان حفاری کنیم.
ایران در حال حاضر حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب گاز از مخزن مشترک پارس جنوبی برداشت میکند.