رویداد۲۴- محمود صادقی نماینده مردم تهران به تحلیل انتخابات هیات رئیسه مجلس پرداخت و گفت: صحن پارلمان صحنه چنین رقابت هایی هست و بعد از اینکه رقابتی صورت می گیرد فارغ از نتیجه ای که رقم می خورد باید مبنا را بر همکاری و هم افزایی و کار در جهت منافع و مصالح ملی گذاشت و در واقع رقابت را تبدیل به رفاقت کرد.
انتخاب ریاست مجلس یک رقابت درونی بود
وی با تاکید بر اینکه در انتخاب هیات رئیسه یک رقابت درونی شکل گرفت؛ ادامه داد: کشور ما یک کشور رنگین کمانی است و در آن تکثر وجود دارد و هیات رئیسه نیز جلوه ای از این تکثر است. اگر از یک نگاه پیش از انتخابات به نتیجه ای که در هیات رئیسه بدست آمد نگاه کنیم؛ کسی که به عنوان رییس رای آورده از کاندیداهای لیست امید است و فراکسیون امید علیرغم اینکه یک رقابت درونی داشت یکی از کاندیداهایش رای آورده است.
این نماینده مجلس تاکید کرد: به هرحال کاندیدای فراکسیون امید دکتر عارف بودند. حداقل به عنوان یک فرض عقلانی محتمل احتمال داشت که ایشان برای ریاست مجلس رای نیاورند و این موضوع یک امر غیر مترقبه ای برای ما نبود. بنابراین ما برای این حالت هم برنامه داشتیم و از قبل شخص دکتر عارف هم آمادگی داشتند که اگر در رقابت پیروز نشوند چه اقدامی باید انجام دهند.
صادقی با بیان اینکه فراکسیون امید به خواست رای دهندگان عمل کرد، خاطرنشان کرد: آنچه که برای ما مهم بود و آقای عارف تاکید بسیاری بر روی آن داشتند این بود که با توجه به خواست مردم و رای دهندگان عمل کنیم. ما به خودمان حق نمی دادیم فردی که بیشترین رای در سراسر کشور را به خود اختصاص داده است در تعاملاتی کاندیدا نشود. تبعا رای دهندگان مخصوصا مردم تهران و آنها که به لیست امید، امید بسته بودند ما را نمی بخشیدند.
وی یادآورشد: به هر حال ما به تکلیف اجتماعی مان عمل کردیم و آقای عارف به صورت اخلاقی کار کردند و کاندیدا شدند. البته نباید فراموش کنیم که در نواب رئیس پیروز شدیم و در هر سه دسته مناصب هیات رئیسه کاندیدای فراکسیون امید موفق بودند.
دبیر فراکسیون امید با اشاره به انتخاب نماینده اهل تسنن فراکسیون امید در هیات رئیسه، تصریح کرد: تحول مثبتی در فراکسیون امید اتفاق افتاد و دوتن از نمایندگان اهل سنت برای انتخابات هیات رئیسه معرفی شدند. که در انتخابات هیات رئیسه موقت دو نفر آنها و در انتخابات هیات رئیسه دائم یک نفر از آن ها رای آوردند؛ که این یک گام رو به جلو در جهت وحدت اقوام است. این یکی از ویژگی های کار فراکسیون امید بود که این تحول را در فضای سیاسی کشور رقم زد.
صادقی گفت: در هیات رئیسه فراکسیون چون خانم ها با یکدیگر هماهنگی زیادی نداشتند نتوانستند موفق شوند. این هشداری شد و در بحث معرفی کاندیداها انسجامی پیدا کردند و توانستند در فراکسیون خانم جلودارزاده و خانم مافی رای بیاورند. آنها در صحن هم معرفی شدند و آرای آنها نسبتا خوب بود که این نیز یک تحول بود.
وی افزود: وضعیت آرایی که کاندیداهای فراکسیون امید کسب کردند خوب بود بنابراین وضعیت فراکسیون امید آنچنان که در طیف مقابل تبلیغ می شود نیست که باخته باشیم هرچند که این فضا اصلا فضای برد و باخت نیست.
در مقابل فراکسیون امید، فراکسیونی نمی بینیم
این نماینده مجلس در خصوص وزن فراکسیونها در مجلس دهم تاکید کرد: در طرف مقابل خودمان فراکسیونی را مشاهده نمی کنیم و در مجلس دهم هیچ فراکسیونی جز فراکسیون امید به معنای واقعی کلمه شکل نگرفته است. فراکسیونی موسوم به ولایت هیچ ویژگی از ویژگی های فراکسیون را ندارد. فراکسیون باید شفاف باشد و مشخص باشد که هیات رئیسه آن چه کسانی هستند و چند عضو دارد که این موارد تنها در فراکسیون امید قابل رویت است.
صادقی در ادامه خاطرنشان کرد: به هر حال آنها(اصولگرایان) یک عنوانی را فعلا و به صورت اقتضایی استفاده می کنند. اصولگرایان علیرغم عدم انسجامی که وجود داشت و تعارضات بسیاری که لایه هایی از افراد موسوم به فراکسیون در گذشته با یکدیگر داشتند؛ به لحاظ منافع مشترکی که در هیات رئیسه منافع برای خود تعریف کردند، گرد هم آمدند. پیش از این اسمش فراگیر بود در حال حاضر ولایت و فردا هم مشخص نیست اسم آن را چه بگذارند.
وی با بیان اینکه فراکسیون موسوم به ولایت تداوم پیدا نمی کند، تصریح کرد: با توجه به شناختی که بنده از فضای سیاسی کشور و مجلس دارم قابل پیش بینی است که این فراکسیون در این وضعیت تداوم پیدا نمی کند. بنابراین تنها فراکسیون امید که از انسجام لازم برخوردار است به گونه ای که چندین جلسه مجمع عمومی گذاشته است و به صورت دموکراتیک برای هیات رئیسه موقت و دائم رای گیری شد. در فراکسیون امید با توجه به آرای مجمع عمومی فراکسیون، شفاف و با روش مرسوم پارلمان عمل می کنیم و این موفقیت بزرگی برای ما است.
رای لاریجانی در مجلس حداکثر 100 رای است
این نماینده مجلس با بیان اینکه رای لاریجانی در مجلس 100 رای است، تاکید کرد: از 173 رایی که آقای لاریجانی در رقابت با آقای عارف در انتخابات رییس موقت مجلس کسب کرد، رایی که متعلق به شخص آقای لاریجانی در مجلس است حداکثر 100 رای می باشد. اما مازاد بر آن یعنی 73 رای، رایی است که انسجامی در آن وجود ندارد.
بخشی از رای لاریجانی مربوط به فراکسیون امید بود
صادقی افزود: با توجه به اینکه آرا مخفی بوده است احتمال می دهم بخشی از رای به آقای لاریجانی رای نمایندگان مستقل بوده و بخشی از آن احتمالا مربوط به بخشی از کاندیداهای حزب اعتدال و توسعه می شود که در فراکسیون امید حضور داشتند و بخشی نیز مربوط به اصولگرایان موسوم به تندرو و جبهه پایداری بود که اینها چندان با تفکرات آقای لاریجانی به طور تفکیک شده ای رابطه ندارند و به صورت اقتضایی عمل می کنند.
وی گفت: نکته دیگر اینکه با توجه به اینکه حدود 80 درصد مجلس تغییر پیدا کرده است هنوز فرصت انسجام میان نمایندگان بوجود نیامده است. امیدوار هستیم این ضعف به زودی برطرف شود و انسجام بیشتری حاصل شود تا نتایج بهتری کسب کنیم.
همه رای هایی که در مجلس داده می شود، سیاسی نیست
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه تمامی رای های که در مجلس اخذ می شود سیاسی نیست، گفت: فضای مجلس لایه های تو در تو دارد و پارلمان محل لابی کردن است. بسیاری از لابی ها شخصی، قومی و جغرافیایی است و نشست هایی بر اساس برخی منافع شکل می گیرد.
وی اظهارداشت: بنابراین تمام آرایی که داده می شود بار سیاسی ندارد. طیفی که قدرت لابی گری آن بیشتر باشد می تواند توفیق بیشتری در اخذ آرا بدست بیاورد. به نظر می رسد که می توانیم با بخش هایی از اصولگرایان معتدل و اعتدالگرایان پیوندهایمان را محکم تر کنیم. فراکسیون امید اگر برنامه محوری را سرلوحه کار خود قرار دهد و انسجام فراکسیون حفظ شود جایگاه ما بیش از قبل تقویت می شود.
صادقی تصریح کرد: باید توان کار تشکیلاتی و توان برقراری ارتباط را با طیف های مختلف افزایش دهیم. از جمله اعتدالگرایان که حامی دولت و جزئی از فراکسیون امید محسوب می شوند. حتی تعاملات شخصی و ارتباطات رو در رو مهارتهایی است که باید نمایندگانی که تازه به مجلس ورود پیدا کردند روز به روز آن را افزایش دهند.
مش اعتدالی لاریجانی مورد پسند جبهه پایداری ها نیست
وی با بیان اینکه جبهه پایداری ها به صورت مقطعی با لاریجانی هم قدم شده اند، تاکید کرد: فضای مجلس اینگونه است و طیف های سیاسی برپایه برخی نقاط اشتراک ائتلاف می کنند. بنابراین رای جبهه پایداری ها به لاریجانی را خیلی غیر طبیعی نمی دانم. هرچند که اصولگرایان جبهه پایداری ها در مقاطع و مواردی با آقای لاریجانی اختلاف داشته و دارند. در حال حاضر نیز بی اختلاف نخواهند بود. مشی اعتدالی که آقای لاریجانی دارد مورد پسند جبهه پایداری ها نیست اما به دلیل هدف مشترک و تقابل با رقیب به یکدیگر پیوستند.
دبیر فراکسیون امید، اظهارداشت: از زاویه دیگر نیز با خوشبینانه نگری و مثبت اندیشی می توان گفت که شاید جبهه پایداری ها رویکرد افراطی گذشته را کنار گذاشته اند و مشی اعتدالگرایانه را ترجیح داده اند و به همین دلیل به یک اصولگرای معتدل رای داده اند. به این ترتیب می توان تصور کرد که یک همگرایی در مجلس دهم در کل طیف ها از جمله اصلاح طلبان، فراکسیون امید و اصولگراها حتی اصولگراهایی که موسوم به تندرو هستند شاید بر سر منافع ملی شکل گیرد.
منبع: اعتمادآنلاین