رویداد۲۴ شادی مکی: چند روز پیش فیلمی در فضای مجازی منتشر شد که نشان میداد درختان یکی از باغهای منطقه بلوار چمران شیراز برای ساخت و ساز توسط فردی که گفته شده مالک آنجا بوده قطع شدهاند. اگر چه این باغ در زمره باغهای تاریخی شهر نیست، اما فعالان محیط زیست گفتهاند ساخت هتل در محوطه وسیع آن میتواند محیط زیست شهر را مورد تهدید قرار دهد.
براساس اطلاعاتی که خبرنگار رویداد۲۴ به دست آورده است این باغ چند سال پیش توسط فردی به نام جهانبانی که از تهران به شیراز رفته از مالک قبلی خریداری شده است. هدف از خرید باغ نیز ساخت هتلی ۲۰ طبقه در همان مکان بوده تا بعد از ساخت و ساز هتل در باغ فدک و تخریب باغهای قصرالدشت این بار نوبت به باغهای بلوار چمران برسد.
این اتفاق درحالی رخ داده است که سال گذشته مهدی حاجتی عضو شورای شهر شیراز (که دیگر در این شورا عضویت ندارد) در نامهای به اسماعیل تبادار، استاندار فارس و رئیس کمیسیون ماده ۵ تاکید کرده که تخریب باغهای شیراز ناشی از «عدم شفافیت در فرآیند تصمیمگیری» در کمیسیون ماده ۵ است.
او از استاندار فارس خواسته بود که درهای کمیسیون ماده ۵ به روی خبرنگاران گشوده شود تا افکار عمومی از جزئیات تصمیمگیری درباره باغهای شیراز مطلع شوند.
باغهای شیراز در خطر خشک شدن
لیلا دودمان عضو شورای شهر شیراز در این زمینه با رویداد۲۴ گفتوگو کرده است. او با بیان اینکه باغهای شیراز هم در خطر خشک شدن هستند هم درخطر قطع درختان میگوید: این زمین نیز که جزو باغهای بلوار چمران محسوب میشود مجوز کمیسیون ماده ۵ را دارد و بیش از ۲ سال است که مجاز به تغییر کاربری شده است به این معنا که این باغ که حدود ۲۰ هزار و دویست متر (۲ هکتار) مساحت دارد براساس مجوز کمیسیون ماده ۵ مجاز است حدود ۲۵۰۰ متر از سطح اشغال این باغ را تبدیل به هتلی ۲۰ طبقه کند.
او با تاکید بر اینکه مالک باغ هنوز پروانه ساخت هتل را نگرفته اما قصد داشته پیش از اخذ این پروانه اقداماتی را انجام دهد، ادامه میدهد: طی بازدیدی که به همراه تیمی متشکل از ضابط قضایی، نیروی انتظامی، نماینده کمیسیون بند ۷ سازمان سیمان منظر و امور حقوقی شهرداری شیراز از این باغ داشتیم مشاهده شد که درختان قطع شده خشک و قدیمی بوده و دچار کرمخوردگی شده بودند اما قرار شد شهرداری بررسی بیشتری انجام داده تاپرونده کامل شود و در اختیار دادستان استان فارس قرار بگیرد ضمن اینکه سازمان بازرسی کل کشور هم به این ماجرا ورود کرده و همه منتظر هستند پرونده مراحل بازدید و بازرسی و بررسی نهایی خود را طی کرده و در اختیارشان قرار بگیرد.
عضو کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر شیراز با بیان اینکه این باغات ملک خصوصی بوده و چند سال پیش توسط مالک فعلی از مالک قبلی و احتمالا برای ساخت هتل خریداری شده، میافزاید: درسال ۹۳ به مالک اجازه داده شد که درختان خشکیده، آسیبدیده و دچار کرمزدگی را قطع کند که این مجوز تا سال ۹۴ اعتبار داشت و پس از این مدت تا کنون مالک مجوز جدید برای این اقدام نگرفته و به دلیل نداشتن پروانه هیچ اقدامی هم برای ساخت هتل نمیتواند بکند.
او با اشاره به اعتراض فعالان مدنی نسبت به تخریب باغهای شیراز بهویژه باغات قصرالدشت و چمران که بخشی از هویت شهر شیراز است، خاطر نشان میکند: علت این اعتراضها آن است که صدور مجوز برای ساخت بیمارستان یا هتل در محوطه این باغات قطعا باعث قطع درختان سرسبز و قدیمی این باغها میشود.
دودمان با بیان اینکه کمیسیون ماده ۵ این موضوع را لحاظ میکند که احداث ساختمان حتما تحت شهرداری بوده و در محیطی انجام شود که کمترین قطع درخت در آن رخ دهد، میافزاید: بازدیدها از باغ مورد اشاره در این فیلم نشان میدهد که دارای درختان سرسبز و زندهای است، لذا معتقدم حتی اگر ساخت و ساز را در مکانی انجام دهیم که کمترین قطع درخت انجام شود، اما تردد خودروها و تجیهیزات برای ساخت و ساز خسارت شدیدی به این ثروتهای طبیعی ایجاد میکند.
کمیسیون ماده ۵ شهرداری باغ فدک را نابود کرد
عضو شورای شهر شیراز با یادآوری اینکه باغ فدک شیراز را نیز با مجوز کمیسیون ماده ۵ تغییر کاربری دادند تصریح میکند: در حال حاضر شاهد هستیم که با اقدام به ساخت و ساز هتلی ۲۵ طبقه در این باغ که البته به دنبال افزایش ارتفاع آن هستند، نیمی از درختان آن از بین رفته و این موضوع علت اعتراض ما و فعالان مدنی در ارتباط با احداث هتل و بیمارستان در منطقه چمران است.
او با بیان اینکه این باغات بخشی از هویت شهر شیراز هستند که طی دهه اخیر تقریبا نیمی از آنها از بین رفته و نیمی دیگر نیز درحال خشک شدن هستند، تاکید میکند: نباید شیراز را تنها به عنوان یک بافت تاریخی و فرهنگی در نظر بگیریم، زیرا بخشهای شمال و شمال غربی شیراز به دلیل وجود این باغات و محلات قدیمی دارای هویتی است که هم باعث زیبایی شهر بوده و هم به آن هویت میدهد و هم سلامت محیط زیست و اکوسیستم طبیعی شهر را فراهم میکند.
دودمان میگوید: باید شورای عالی شهرسازی برنامههایی داشته باشد تا مالکان صرفه اقتصادی و انگیزه برای حفظ باغها را داشته باشند که این موضوع برای باغها چمران که ثمرهای ماننده میوه نداشته و فضای سبز هستند، بیشتر صدق میکند، اما جریانهای تشویقی نباید به صورت اجازه احداث ساختمانهای ۲۰ یا ۴۰ طبقه باشد یا اجازه ساخت بیمارستانهای ۳۰ طبقه باشد که ضررو زیانی بسیاری را به هویت و اکوسیستم شیراز وارد میکند.
اما پیروزبخت رئیس یگان حفاظت از محیط زیست شیراز که به دنبال پیگیریهای رویداد۲۴ به بررسی باغهای بلوار چمران میپردازد عنوان میکند که برای ورود به باغهای خصوصی باید از طریق مجوز دادستانی ورود کنند لذا درباره مساله قطع درختان در باغهای شیرازی چیزی نمیداند.