مدتی قبل، نیروهای ایرانی از آمادگی برای انجام رزمایش مشترک بین نیروهای دریایی ایرانی و روسی در شمال اقیانوس هند و دریای عمان خبر دادند و این موضوع از سوی ظریف نیز بیان شد.
رویداد۲۴ همکاری نظامی بین ایران و روسیه، امر تازهای نیست؛ بخشی از این همکاری، در زمینه معاملات سلاح است و بخشی دیگر، به همکاری دو کشور در پروندههای منطقهای از جمله سوریه، و همچنین انجام مانورهای مشترک مربوط میشود.
با اینکه ارتش ایران اعلام کرد مانورهای مشترک ایرانی روسی در خلیج فارس انجام نمیشود، بدیهی است که اقیانوس هند و دریای عمان، در همسایگی تنگه هرمز و خلیج فارس واقع هستند و از جنبه جغرافیایی سیاسی، با این منطقه مرتبطند.
این مانورها، اهمیت سیاسی فراوانی دارد و دربردارنده اشارههای مشخصی برای ایالات متحده و هم پیمانان آن است؛ که در این میان، اروپاییها ضمن دریافت معنای این پیام، نگرانی خود از انجام این مانورها را از زبان موگرینی ابراز داشتند.
در شرایط فعلی، و با توجه به تنش زاییهای آمریکا در منطقه خلیج فارس و همچنین طرحهای دولتهای غربی به رهبری واشنگتن و لندن، برای تشکیل ائتلافهای امنیتی و نظامی، موضوع همکاری نظامی ایران و روسیه، تحت عنوان رزمایشها، از اهمیت زیادی برخوردار است. این همکاری در آبهای جنوبی ایران، واکنشی است به برنامههای دولتهای غربی برای ایجاد ائتلاف امنیتی در منطقه.
بدین معنا، ایران سعی دارد پیامی را به طرف غربی برساند، مبنی بر آنکه تهران گزینههایی برای تشکیل ائتلافهایی در راستای وارد آوردن فشار بر واشنگتن در اختیار دارد؛ که این مساله باعث میشود محاسبات آمریکا در مورد ضرورت آتش بس و وارد نشدن در تنگنای استراتژیک، تغییر کند.
علاوه بر این، روسها به این شکل، به دولتهای غربی میفهمانند که اگر این دولتها بخواهند سطح تنشها را افزایش دهند، روسیه بخوبی میتواند نقش یک رقیب را برای انها ایفا کند. بر این اساس، همکاری بین تهران و مسکو، میتواند در راستای برپایی توازنی در منطقه خلیج فارس، گام برداشته و در مقابل ائتلافهای جدید به رهبری ایالات متحده بایستد.
منبع: الاخبار