رویداد۲۴ گزارشهای برخی رسانههای هندی نشان میدهد در اثر فشار هند، ایران از کنسولگری پاکستان در مشهد خواسته بنرهای مربوط به همدردی با مردم کشمیر را به صورت شبانه از سردر محل کنسولگری بردارند. نشریه هندی «دی ان ای» درگزارشی نوشته مقامات تهران به اسلام آباد گفتهاند که زدن بنر کاری غیر دیپلماتیک و خلاف نرمهای دیپلماتیک بوده به همین دلیل به کنسولگری پاکستان دستور داده اند این بنر را بردارد.
تصویر بنر حمایت از کشمیر بر سردر سفارت پاکستان در تهران
گفته میشود پاکستان به صورت شفاهی نسبت به درخواست ایران اعتراض کرده و گلایهاش را از اقدام تهران به گوش آنها رسانده و تهران نیز ناراحتی خود را ابراز کرده است. مقامات تهران در پاسخ به دیپلماتهای پاکستانی گفتهاند که آیا وزارت خارجه پاکستان به سفارت ایران اجازه میدهد که در محل نمایندگی ایران در اسلام آباد بنری علیه عربستان سعودی بزنند؟
در گزارش این رسانه گفته شده مقامات پاکستانی سرسختانه اعلام کردهاند که حق نمایندگی این کشور جنوب آسیایی بوده که پیامش را بر سردر کنسولگری بگذارد. ایران در پاسخ اعلام کرده مواضعش در برابر کشمیر تغییری نکرده و اگرچه پاکستان یک کشور دوست برادر برای ایران است، اما هند نیز دشمن آنها نیست.
بر اساس گزارش این رسانه هندی، اعتراضات ضد هند که توسط نمایندگیهای پاکستان در ایران طراحی و ساماندهی شدهاند اعتراضاتی را در هند به همراه داشته است. مقامات هند اعتراض خود را طی نامهای به سفیر ایران در هند اعلام کردهاند. قبل از این اعتراض کتبی، دو تظاهرات با هدایت نمایندگیهای پاکستان در ایران برگزار شده بود که هیچ یک از این دو مجوز لازم را نداشتند.
مشاهدات خبرنگار رویداد۲۴ نشان میدهد از ابتدای درگیریهای هند در منطقه کشمیر، حفاظت از نمایندگیهای هندوستان در تهران توسط نیروی انتظامی چند برابر شده است.
با آغاز درگیریها در منطقه کشمیر، به طور میانگین هر روز دو اتومبیل پلیس روبروی نمایندگی هند در تهران مستقر شدند. به نظر میرسد چند برابر کردن حفاظتهای دیپلماتیک از ترس امکان تظاهرات مردم علیه هندوستان و درحمایت از مردم مسلمان کشمیر بوده است.
دولت هند که تحت هدایت حزب بی جی پی که حزب ناسیونالیست هندوهاست با تغییر قانون اساسی این کشور پس از هفتاد سال خودمختاری و امتیازاتی که پس از انقلاب هند به منطقه جامو و کشمیر داده شده بود را سلب کرده و آن را یک اشتباه تاریخی خواند. این اقدام دولت خشم مردم منطقه مسلمان نشین کشمیر را به همراه داشت؛ منطقهای که بارها بین هند و پاکستان بر سر کنترل خاک آن درگیریهای مختلفی در گرفته است؛ درگیریهایی که در نهایت در سال ۱۹۷۱ به کشیده شدن یک خط مرزی دو فاکتو موسوم به خط کنترل منجر شد.
تقریبا یک ماه است که دهها هزار نیروی نظامی ارتش هند وارد منطقه کشمیر شدهاند و با اعلام غیر رسمی حکومت نظامی، سیاستمداران محلی در بازاداشت خانگی هستند.
شفیق فاروق یکی از مسلمانان ساکن کشمیر در گفتوگو با رویداد۲۴ درباره وضعیت این منطقه از کشته شدن تعداد زیادی از فعالان سیاسی و بازداشت تعداد بیشمار دیگری از آنها خبر داده است. او که به تازگی از کشمیر به دهلی سفر کرده، میگوید: همه خطوط تلفن و اینترنت در کشمیر قطع شده و امکان تماس با خانوادهها وجود ندارد. در خود کشمیر هم امکان بیرون رفتن از خانه به سختی فراهم میشود.
شفیق در مورد نحوه دسترسی مردم به مایحتاج روزمره نظیر سبزیجات و دارو گفت: این اقلام در یک انبار عرضه میشوند. مردم صبحها ساعت ۵ برای دستیابی به این اقلام صف میکشند.
او با اشاره به پوشش رسانهای وضعیت سخت مردم کشمیر گفت: تنها شبکه تلویزیونی که تا حدودی وضعیت کشمیر را به تصویر در آورده، شبکه پرس تی وی ایران است و مردم در کشمیر فقط پرس تی وی نگاه میکنند.
استاندارد دوگانه
هند یکی از اصلیترین خریداران نفت ایران است. این کشور در دوران تحریمهای گذشته به همراه چین، تنها کشوری بود که همچنان نفت ایران را خریداری میکرد. در دوره جدید تحریمها گفته میشود خرید نفت هند از ایران با فشار دولت ترامپ بسیار کاهش یافته، اما همچنان همکاریهای ایران و هند در بندر چابهار از تحریمها مصون مانده است.
بندر چابهار میتواند هند را بدون نیاز به عبور از پاکستان، مستقیما به کشورهای آسیایی مرکزی متصل کند. به این ترتیب هند برای رسیدن به افغانستان نیازی به عبور از خاک پاکستان نخواهد داشت.
در حال حاضر پروژه نفتی میادین فرزاد بی نیز از دیگر حوزههای همکاری ایران و هند به شمار میرود که اگرچه در پی آغاز تحریمهای ترامپ متوقف شده، اما اخیرا سوراب کومار سفیر هند در ایران از ادامه مذاکرات بر سر پروژه توسعه میدان گازی فرزاد بی خبر داد.
هند یکی از معدود کشورهایی است که در دوره جدید تحریمها، تبادلات با ارز روپیه را تسهیل کرد و بنا به گفته سوراب کومار، «برای نفت یک حساب بانکی در هند برای ایران ایجاد شده که ۵۰ درصد از پول نفت به صورت روپیه و ۵۰ درصد دیگر به صورت یورو» به آن واریز میشود.
مجموعه این روابط اقتصادی، بحران کشمیر را از سر تیتر اخبار مهم رسانههای رسمی جمهوری اسلامی ایران خارج کرده است. به گفته بسیاری از مقامات محلی کشمیر، هدف غایی دولت هندوی هند از بحران اخیر، تقسیم ایالت کشمیر به دو قلمرو کوچکتر است.
بر این اساس این ایالات کوچکتر به طور فدرالی اداره خواهند شد و بر اساس تقسیم بندی جدید یک منطقه از اکثریت مسلمان کشمیر و اقلیت هندو تشکیل خواهد شد و یک قسمت به اکثریت بودا اختصاص خواهد یافت. این به معنای تغییر دموگرافی منطقه مسلمان نشین کشمیر است.
نشریه «نویه زوریشر سایتونگ» ۱۵ آگوست با انتشار گزارشی درباره بحران کشمیر برخورد کشورهای اسلامی درباره بحران کشمیر را انفعالی خوانده است.
در حالی که مقامات ایران از جمله عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه و سرلشگر باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح ایران به ابراز نگرانی و انتقاد از اقدامات دولت هند علیه مسلمانان کشمیر بسنده کرده و رهبر انقلاب نیز به روابط خوب ایران و هند اشاره کرده و از دولت هند درخواست اتخاذ موضعی منصفانه کرده است، رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه رسما پایان دادن هند به خودمختاری این منطقه را غیر قانونی خوانده و خواستار توقف حکومت نظامی شده است.
به گزارش رویداد۲۴ ایران در چند مورد به خاطر روابط دوستانهاش با کشورهای دیگر از مسلمانان تحت ستم حمایت نکرده است. به عنوان مثال در ماجرای چچن با اینکه مردم منطقه مسلمان هستند اما ایران علیه روسیه موضع نمیگیرد. یا در بحران قره باغ میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، قاعدتا ایران باید جانب مسلمانان را میگرفت نه ارمنیهای غیر مسلمان را، اما در عمل ایران به ارمنستان نزدیکتر است تا جمهوری آذربایجان.