رویداد۲۴ اخبار سبک زندگی حاکی از آن است که یکی از دغدغههای مهم پدر و مادرها با بازگشایی مدارس دیر بیدار شدن کودکشان و تاخیر او برای حضور در مدرسه است. برخی از کودکان صبحها دیر از خواب بیدار میشوند و به همین علت بیدار کردن آنها برای حضور در مدرسه بسیار سخت است.
سخت بیدار شدن آنها باعث ایجاد تنش و فشارهای روحی در خانواده میشود، زیرا بیشتر پدر و مادرها، در باره دیر رسیدن فرزندان شان به مدرسه دائما نگران هستند و با بیدار شدن آنها مشکل دارند. اگر فرزند شما چنین مشکلی دارد، راهکارهایی که در این بخش از نمناک ارائه میکنیم میتواند کمک کننده باشد.
توصیههای موثر و سالم برای بهتر بیدار شدن بچهها برای مدرسهخوردن شیر و بادام قبل از خواب:برای اینکه فرزند شما خواب عمیق و آرامی را در طول شب تجربه کند و شبها از خواب بیدار نشود و چرخه خواب او بر هم نریزد، بهتر است هر شب یک ساعت قبل از خواب مخلوط یک لیوان شیر و ۵ عدد بادام خام آسیاب شده را بنوشد، زیرا این نوشیدنی باعث افزایش ترشح سروتونین و ایجاد آرامش روانی در بچهها میشود.
زود خوابیدن در شبها:کودکان از ۵ تا ۱۲ سالگی، حداقل به ۱۱-۱۰ ساعت خواب شبانه نیاز دارند. اگرخواب شبانه کودک شما کمتر از این میزان است و او ساعت ۹ شب نمیخوابد بهتر است ساعتی بعد از صرف ناهار ۱ تا ۲ ساعت بخوابد، اما این خواب نباید نزدیک غروب و ساعات شب باشد، زیرا در خواب شبانه اختلال ایجاد میکند.
خواب ظهر سبب میشود کودک سرحالتر شود و کمبود خواب او جبران گردد و در صورتی که تا ساعت ۱۰ و نیم نیز بیدار بماند صبح احساس خواب آلودگی نکند.
اگر کودک شما شب دیر میخوابد و خواب بعد از ظهر نیز ندارد، این کمبود خواب ممکن است موجب اختلال در تمرکز و یادگیری او شود، اما کامل شدن چرخه خواب شبانه روزی کودک سبب میشود او صبحها به سختی از خواب بیدار نشود.
تغییر عادات کودکاغلب بچهها در روزهای تعطیل یا بلند تابستان دیر از خواب بیدار میشوند. برای تغییر این عادت، از یک هفته یا ده روز قبل از شروع مدارس، کم کم ساعت خواب و بیداری کودک را تنظیم کنید و هر شب نیم ساعت زودتر فرزندتان را به تختخواب بفرستید و هر روز صبح یک ربع زودتر او را بیدار کنید.
تنظیم دمای اتاق کودکدر روزهای سرد پاییز و زمستان اگر اتاق کودک سرد باشد او دوست دارد در رختخواب خود بماند و اگر دمای هوا گرم باشد سبب خواب آلودگی او میشود بنابراین برای اینکه کودک به موقع بیدار شود دمای اتاق را تنظیم کنید. دمای اتاق باید معتدل باشد. باز گذاشتن اندکی از پنجره اتاق کودک سبب میشود هوای تازه صبحگاهی وارد اتاق شود و به سحرخیزی او کمک کند.
تنظیم نور محیطاز نور محیط نیز به نفع خود استفاده کنید. هنگام شب و با نزدیک شدن به ساعات خواب، نور چراغها را کم کنید. صبح نیز کودک را در نور و روشنایی قرار دهید. این تغییر نور کمک میکند تا مغز کودک راحتتر به این چرخه خواب و بیداری عادت کند.
با آرامش بیدار کردن بچههامعمولا والدین کودکان خود را با صدای بلند از خواب بیدار میکنند. بیدار کردن بچهها در ساعتهای اولیه روز با عجله و سر و صدای زیاد آنها را بدخلق میکند و اثر روانی منفیای روی آنها میگذارد. به والدین توصیه میشود برای بیدارکردن بچه ها، ابتدا آرام در اتاق را باز کنند و سپس یک چراغ با نور کم روشن کنند و سپس فرزند خود را با نوازش و الفاظ زیبا و محبت آمیز، بیدار کنند.
این نکته مهم است برای بیدار کردن فرزندمان نباید از داد و فریاد و نیز تنبیه استفاده کنیم، زیرا این کار باعث اضطراب او میشود.
کوک کردن ساعتاگر هر روز فرزندتان را خودتان از خواب بیدار میکنید، این کار کودک را به مرور زمان دچار مشکل میکند و آنها هیچ گاه خودشان از خواب بیدار نمیشوند، زیرا مطمئن هستند کسی آنها را به موقع بیدار میکندو نمیگذارد دیرشان شود به این ترتیب آنها افرادی مسئولیت پذیر بار نمیآیند.
برای فرزندتان یک ساعت رومیزی بخرید و نحوه تنظیم و کوک کردن آن را به او یاد دهید تا او با صدای زنگ ساعت بیدار شود.
اگر کودکتان صبح زود از خواب نمیتواند برخیزد او را تنبل یا بد اخلاق نخوانید بلکه بهتر است ساعت او را ده دقیقه جلوتر کوک کنید تا او بعد از زنگ خوردن ساعت بتواند ده دقیقه بیشتر بخوابد.
تهیه صبحانه گرم برای بچههابرای تشویق بچهها به بیدارشدن راحت در صبح زود، یک صبحانه گرم و شیرین آماده کنید. عطر نان تازه، چای، مربا، قهوه یا تخم مرغ گرم باعث تحریک اشتهای کودک شده و موجب بیدار شدن او از خواب میشود.
کودکی که صبحانه نخورد و به مدرسه برود همان ساعات اولیه صبح به میزان قابل توجهی دچار افت قند خون میشود و نمیتواند به خوبی درس هایش را بیاموزد. صرف صبحانه قدرت فراگیری دانش آموزان را بشدت افزایش میدهد.
تشویق کردنبرای سحرخیز شدن بچه ها، او را تشویق روانی کنید و برای او از فواید سحرخیزی صحبت کنید. اگر او صبح زود از خواب بیدار شد برایش جایزههای کوچک مثل خوراکی مورد علاقه و یا یک صبحانه خوشمزه و... در نظر بگیرید. در روزهای تعطیل، نگذارید کودکتان بیش از اندازه بخوابد و فقط اجازه دهید او یک یا دو ساعت بیشتر استراحت کند.
زود شام خوردناگر پدر کودک شب دیر به منزل میآید، کودک را گرسنه نگه ندارید و خودتان به همراه کودک در ساعات اولیه شب، کنار بچهها شام بخورید تا کودک یاد بگیرد باید زمان مشخصی برای غذا خوردن داشته باشد. زود شام خوردن باعث میشود، کودک زودتر به خواب رود و صبح زودتر بیدار شود.
غذاهای چرب و سنگین به عنوان شام میتواند باعث خواب الودگی کودکان شود پس بهتر است تا برای شام از غذاهای ساده مانند سوپ و یا آش استفاده کنید.
نرفتن به مهمانی طولانیشب پیش از مدرسه، دانش آموز نباید در مهمانیهای طولانی که تا دیر وقت طول میکشد همراه با والدین شرکت کند یا تا دیر وقت به تماشای تلویزیون بنشیند.
کمک به کودکاز کودک خود بخواهید کیف و وسایل مدرسه اش را شب قبل آماده کند. آماده بودن وسایل مدرسه و لباس ها، درگیری فکری کودک را به هنگام صبح کم میکند و سبب میشود کودک راحتتر بلند شود.