رویداد۲۴ چندی قبل نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه نسبت به حذف یارانه انرژیهای پنهان، گفت: « يارانه پنهان انرژی و درآمدهای جديد مالياتی و داراییهای دولت جايگزينهای منابع نفتی در بودجه سال ۱۳۹۹ كل كشور خواهد بود.»
در تیرماه سال جاری نمایندگان مجلس در جلسه ای غیرعلنی لایحه بودجه برای مدت دو سال، حذف یارانه «پنهان» انرژی و ایجاد درآمدهای جایگزین نفت برای تغییرات در بودجه را تصویب و اعلام کردند. تاجگردون در این رابطه اعلام کرد: «حدود ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان وجود دارد که از این میزان یارانه مربوط به انرژی از جمله، آب، برق، نفت و بنزین و مانند آن تقریباً نزدیک به بودجه کل کشور است که این موضوع منطقی نیست، اما نمایندهها و دولت ملاحظه مردم را میکنند.»
یارانه پنهان، به نوعی عدم النفع دولت به جهت فروش کالاها با قیمت پایینتر از قیمت قابل فروش در خارج ازکشور است. هدفمند نبودن پرداخت یارانه ها باعث شده تا بخش عمدهای از آن سهم پردرآمدهایی شود که در اهداف تعیین شده برای دریافت یارانه هیچ جایگاهی ندارند.
احمد حاتمی یزد کارشناس مسائل اقتصادی در گفت وگو با جامعه ایرانی با اشاره به سخنان اخیر رئیس سازمان برنامه و بودجه مبنی بر حذف یارنه انرژیهای پنهان، این اقدام را در شرایط کنونی نامناسب دانست و گفت: فعلا شرایط مناسبی برای اجرایی کردن این امر نیست. شرایط تحریم فشار بسیار زیادی بر روی زندگی مردم وارد کرده است. حتی قیمت خوراکیها نیز افزایش بسیار زیادی داشته است، کارگران و کارمندان اکنون اولویت اصلی و ابتداییشان تامین خوراک است و بعد از آن پوشاک و آموزش و بعد از آن مسکن! با توجه به درآمدها اگر این تصمیم اکنون اجرایی شود قطعا این قشر با مشکلات بسیار عدیدهای مواجه خواهند شد.
این کارشناس ادامه داد: من معتقدم اکنون زمان این مسئله نیست و اگر در این برهه از زمان یارانه انرژیهای پنهان حذف شود با موج تورمی عظیمی مواجه خواهیم شد و شرایط برای حقوق بگیران بسیار بد و نامطلوب میشود. دیدیم که حتی در مدتی تصمیم داشتند تا یارانه طبقات بالا را حذف و به نیازمندان بدهند که حتی این طرح هم عملیاتی و اجرایی نشد، از همین رو معتقدم برای اجرایی شدن این طرح باید دست نگه داشت.
وی با بیان اینکه در صوت اجرایی شدن طرح حذف یارانه انرژیهای پنهان ممکن است با بحران روبه رو شویم، تصریح کرد: امکان دارد شاهد اعتصابات و اعتراضات عظیم کارگری و اقشار کم درآمد جامعه باشیم.
حاتمی یزد ادامه داد: موضوع دیگری که باید به آن توجه شود این است زمانی باید طرح را اجرا کنیم که اعتماد زیادی بین دولت و ملت وجود داشته باشد. بحث فشارتحریمها، تورم، فساد و اختلاسهایی که این روزها خبر آن منتشر میشود، باعث بی اعتمادی زیادی میان ملت و دولت شده و سختیهای زیادی را برای مردم به همراه داشته است و از همین رو بخشی عظیمی از سرمایههای اجتماعی را از دست دادهایم. برای اجرایی شدن این طرح قطعا حمایت مردم را لازم داریم، اما پیش از آن باید وضعیت تحریم، تورم، پرداخت بدهیها، اتخاذ سیاستهای پولی و مالی از سوی بانک مرکزی و ... مشخص و به نوعی از بین برود و بعد از آن میتوانیم این طرح را اجرایی کنیم، به نظرم عمر این دولت به اجرایی شدن این طرح قد نمیدهد.
این فعال اقتصادی یادآور شد: باید بدانیم این طرح بسیار مناسب است و دیر یا زود باید آن را اجرایی کنیم. دیدیم که این طرح به نوعی در دوران احمدی نژاد اجرایی شد و اوضاع کشور تا چه اندازه بهم ریخت، باید از تجربه آن دوره استفاده کنیم.
منبع: جامعه ایرانی