رویداد۲۴ بر خلاف گذشتههای دور که «فقر» تنها در نداشتن پول کافی برای ادامه حیات و تهیه مایحتاج روزمره خلاصه میشد، امروز نداشتن دانشهای پایه، عدم دسترسی به اینترنت و حتی ندانستن زبان دوم نیز نوعی فقر محسوب میشود. با این حال داشتن زندگی حداقلی و تأمین نیازهای اولیه بشری هم در بسیاری از نقاط دنیا به یک آرزو تبدیل شده است.
در دین مبین اسلام به لزوم برطرف کردن فقر از جامعه توجه ویژهای شده است. از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است که «کاد الفقر این یکون کفرا - فقر نزدیک به کفر است».
مجموعه این عوامل، دلایل محکمی است مبنی بر این که همه ما، چه در قالب فردی، چه در قالب سازمانی و چه در قالب جامعه، تلاش حداکثری خود را برای از بین بردن و ریشه کنی «فقر» به کار بندیم.
طبیعی است که با کمکهای مقطعی میتوان «فقر» را تا حدودی از بین برد، اما قطعاً اقداماتی ریشهای و زیربنایی در این زمینه میتواند موثرتر واقع شود و «فقر» را به عنوان پدیدهای مذموم به طور کلی از جامعه بزداید.
نظام بانکی در این زمینه یکی از مهمترین مسئولیتها را بر عهده دارد، چرا که حجم قابل توجهی از پول و دارایی اشخاص در اختیار نظام بانکی است و مدیریت درست این منابع میتواند تا حدی به کاهش «فقر» بیانجامد. به همین منظور، بانک ملی ایران در این زمینه اقدامات گستردهای انجام داده و همواره بخش عمدهای از منابع قرض الحسنه خود را به رفع احتیاجات عمومی تخصیص میدهد. همه ساله میزان زیادی از تسهیلات قرض الحسنه این بانک در اختیار افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) قرار میگیرد، به طوری که بسیاری از مددجویان با استفاده از همین منابع برای خود کسب و کاری راه اندازی کرده تا آنجا که قریب به ۳۷۰ هزار خانوار تاکنون از پوشش حمایتی این نهادها خارج شده اند.
همچنین، سالانه مبالغی برای آزادسازی زندانیان جرائم غیر عمد تخصیص مییابد؛ افرادی که به دلایل ناخواسته، گرفتار بند شده اند و خانواده آنها به واسطه همین گرفتاری در تنگدستی به سر میبرند.
خوداشتغالی، کمک به زنان سرپرست خانوار و حتی تسهیلات در قالب رونق تولید و کسب و کار، عناوین سرفصلهایی است که حجم زیادی از منابع بانک ملی ایران به سوی آنها هدایت میشود.
همه این اقدامات یک نتیجه در بر دارد و آن هم افزایش فعالیتهای اقتصادی، افزایش درآمد سرانه و حرکت به سمت جامعه پویا و درآمدزا به جای جامعه مصرف کننده و هزینه زاست.
به امید خدا و با ادامه همین مسیر، جای امیدواری است که با همتی مضاعف و با تمرکز بر «رونق تولید» و رشد اقتصادی مستمر، پدیده شوم «فقر» از همه جای کشور عزیزمان زدوده شود.
*محمد رضا حسین زاده مدیرعامل بانک ملی ایران