صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۳۰ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 21
کد خبر: ۱۹۱۷۷۵
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۸ - ۲۶ مهر ۱۳۹۸
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

تعطیلی پنج‌شنبه‌ها؛ آری یا خیر؟/ تعطیلات سالانه به ۱۲۹ روز می‌رسد؟

اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس معتقدند اگر تعطیلی پنجشنبه‌ها به تعطیلات هفته اضافه شود، نوع برنامه‌ریزی افراد بهتر خواهد شد اما دولت مخالفت جدی خود را با این طرح اعلام کرد و گفت تعطیلات بیش از حد بار مالی سنگینی برای کشور خواهد داشت.

رویداد۲۴ محمد آیتی: پانزدهم مهرماه بررسی طرح تعطیلی کلیه مراکز اداری، آموزشی و قضایی در کلیه استان‌ها و شهرستان‌ها مانند تهران در روز‌های پنج‌شنبه در دستور کار اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس قرار گرفت و پس از استماع نظرات موافقان و موافقان، طرح مذکور به رای گذاشته شد و اعضای کمیسیون با طرح تعطیلی پنج‌شنبه‌ها موافقت کردند.

حسینعلی امیری معاون پارلمانی رییس‌جمهور گفت: طرحی که از سوی نمایندگان برای تعطیلی پنجشنبه‌ها تهیه شده بود برای دریافت نظرات بین دستگاه‌های اجرایی توزیع شد. این طرح‌ موافقین و مخالفانی داشت که هر کدام‌ برای خود استدلال‌هایی می‌آوردند و در نهایت در هیات دولت مطرح و به رای گذاشته شد که اعضای هیات دولت به آن رای مخالف دادند.

حال باید به انتظار نشست تا رییس سازمان امور اداری و استخدامی برای اعلام نظر هیات دولت در رابطه با این طرح به مجلس شورای اسلامی بیاید و دید در نهایت نمایندگان چه تصمیمی خواهند گرفت.

زهرا ساعی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس به رویداد۲۴ می‌گوید: فعال بودن ادارات در پنجشنبه‌ها موجب ایجاد تضاد در خانواده می‌شود. مثلاً مادر خانواده شاغل است و فرزندان پنجشنبه‌ها تعطیلند و مادر نمی‌داند چگونه باید از فرزند یا فرزندانش مراقبت کند یا گاه مادران در شهرستان‌های اطراف تهران مشغول به‌کار هستند و باید پنجشنبه‌ها در محل کار خود حاضر شوند، اما به‌علت تعطیل بودن تهران، در نگهداری فرزندان با مشکل مواجهند و در سایر استان‌ها هم مساله به همین شکل است.

وی افزود: ما به این مساله از چند بُعد نگاه کرده‌ایم. از یک سو به وجه اقتصاد خانواده توجه کرده‌ایم و از سوی دیگر به ابعاد اجتماعی توجه شده است. در حال حاضر به‌دلیل مشغله‌های زیاد، خانواده‌ها کمتر فرصت با هم بودن را دارند و تعطیلی یک روزه جمعه برای دید و بازدید و یا سفر کوتاه خانوادگی کافی نیست، اما با تعطیل شدن پنجشنبه‌ها مانند اغلب دنیا تعطیلات دو روز خواهد شد و خانواده‌ها بیشتر می‌توانند در کنار هم باشند و با برنامه‌ریزی سفرهای یک‌روزه، گردشگری داخلی رونق بیشتری پیدا می‌کند و جاذبه‌های هر استان بیش از پیش مورد توجه قرار می‌گیرد و این از مطالبات جدی بسیاری از خانواده‌هاست.

ساعی تصریح کرد: چند سالی است که بحث گفت‌وگوی خانواده و آشتی در خانواده مطرح است که معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری هم موضوع را پیگیری می‌کند و این بحث به‌دلیل تاثیرات فضای مجازی بر خانواده‌ها بسیار جدی است. به همین جهت فضای با هم بودن در خانواده باید بیشتر شود و تعطیلی پنجشنبه‌ها علاوه بر کمک به این موضوع مهم اجتماعی بر اقتصاد گردشگری مخصوصاً در شهرهای کوچک و حتی روستاهای دارای جاذبه کمک شایانی خواهد کرد.

وی در ادامه گفت: من معتقد به تعطیلی روزهای پنج‌شنبه و جمعه در کشور هستم و باید کمک کرد تا این طرح به تصویب نهایی رسید. وقتی تعطیلی به دو روز در هفته تبدیل شود آنگاه تاثیرات مثبت آن در فرهنگ و سبک زندگی خانواده‌ها به وضوح دیده خواهد شد، زیرا نوع برنامه‌ریزی افراد و شکل تعامل و همدلی آن‌ها با یکدیگر رنگ و بوی دیگری خواهد گرفت. ما نباید فضایی را به‌وجود آوریم که به مانند بسیاری از کشورهای غربی، مردم نسبت به یکدیگر بی‌تفاوت شوند. متاسفانه دو دهه‌ای است که سبک زندگی بسیاری از ایرانی‌ها متفاوت از قبل شده و همین رویکرد، کار را به جایی رسانده که شاهد آمار بالای افسردگی در جامعه هستیم.

عضو فراکسیون زنان مجلس اظهار داشت: اکنون پنج‌شنبه‌ها در شهرستان‌ها تعطیل نیست، اما اشتغال نیمه‌وقت در این روز نه‌تنها سرعت خاصی به روند کار اداری نمی‌دهد، بلکه فرصت فراغت و با هم بودن را هم از خانواده‌ها گرفته است.

وی در پاسخ به اینکه تعطیلی پنجشنبه‌ها می‌تواند باعث تاخیر در کارهای اداری و ضربه زدن به اقتصاد شود؟ گفت: در حال حاضر هم، پنجشنبه‌ها نیمه‌وقت است و بسیاری از کارمندان در پنجشنبه‌ها به مرخصی می‌روند و کارایی چندانی برای سازمان خود ندارند و ارباب رجوع هم روی این روز خیلی حسابی باز نمی‌کند. از این‌رو تلاش داریم این طرح در صحن مجلس رای بیاورد تا زندگی پراسترس مردم کمتر شود و ان‌شاالله اثرات این تصمیم بزرگ در بهبود اقتصاد شهرهای مختلف اثرگذار باشد.

ساعی می‌گوید: فقر عاطفی و فاصله والدین و فرزندان موجب برخی آسیب‌های اجتماعی شده است. به‌طور مثال، گرایش فرزندان به اعتیاد یا افزایش ارتباطات آنان به خارج از خانواده آسیب‌های جدی را به‌بار آورده است و وقتی این آسیب‌ها را ریشه‌یابی می‌کنیم به ارتباط ضعیف‌تر در درون خانواده می‌رسیم و به همین جهت باید ارتباطات درون خانواده را تقویت کرد، زیرا کشوری به رشد و بالندگی می‌رسد که مردمش بتوانند با کمترین استرس برای آینده خود برنامه‌ریزی کنند.

به گزارش رویداد۲۴ بر خلاف آنچه برخی اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس می‌گویند، دولت معتقد است بار مالی تصویب طرح تعطیلی پنجشنبه‌ها برای قوه مجریه بسیار زیاد است. دولت اعتقاد دارد شرایط شهرهای دیگر با تهران متفاوت است و مسائل زیست محیطی و ترافیکی به شدت پایتخت در شهرستان‌های دیگر مطرح نیست از این‌رو در صورت اجرای این طرح بسیاری از کارخانه‌ها و ادارات تعطیل می‌شوند و بار مالی قابل توجهی برای دولت به‌بار می‌آورد از این‌رو خلاف قانون اساسی است.

حیدرعلی عابدی نماینده اصفهان گفته است بسیاری از کارخانه‌ها و صنایع کشور در نقاطی غیر از تهران فعال هستند و زمانی که یک روز بر تعطیلات هفته اضافه شود، تولید، صادرات و واردات آسیب جدی خواهد دید.

انصاری رییس سازمان امور استخدامی معتقد است: «در حال حاضر ساعات کار کارکنان دولت ۱۷۶ ساعت در ماه و برای مشمولان قانون کار ۱۹۲ ساعت در ماه است و با تصویب این طرح عملا کارکنان دولت ۱۶۰ ساعت در ماه فعالیت خواهند داشت که افزایش این فاصله موجب تبعیض بین گروه‌های مختلف کارمندی و کارگری بوده و مطمئنا به مطالبات و اعتراضات کارگران و شاغلین بخش خصوصی منجر می‌شود و دولت در شرایط کنونی ایجاد این فاصله و شکاف و تبعیض را به مصلحت نمی‌داند.»

در حال حاضر هر سال ۲۵ روز تعطیل رسمی دارد که با احتساب ۵۲ جمعه ۷۷ روز تعطیلی در سال وجود دارد. اگر ۵۲ پنجشنبه را نیز به تعطیلات اضافه کنیم، ۱۲۹ روز از ۳۶۵ تعطیل خواهد بود؛ این تعداد تعطیلی یعنی حدود یک سوم سال تعطیل است.

جمشید انصاری گفته «دولت تنها مسئول کارکنان خود نیست بلکه مسئول اداره کشور است و با توجه به اینکه نزدیک ٢٤ میلیون نفر نیروی کار در کشور مشغول فعالیت هستند تصمیم گیری در خصوص تعطیلی یک گروه کوچک که حدود ١٠ درصد نیروی کار را تشکیل می‌دهد تاثیر جدی بر روی نیروی کار اصلی کشور در بخش‌های خصوصی و کارگری می‌گذارد.»

نظرات شما