رویداد۲۴ اخیرا تصاویری از خوابیدن دو نفر روی یک تخت در بیمارستانهای کشور دست به دست میشود. چندی پیش در در یکی از بیمارستانهای شهرکرد به علت کمبود تخت و پس از معطلی دوساعته، در ریکاوری اتاق عمل دو مریض را روی یک تخت به بخش انتقال دادند!
هرچند وزارت بهداشت در توضیحی اعلام کرد که تدابیر لازم برای پیشگیری مجدد از چنین مواردی انجام شده است، اما میتوان مطمئن بود که این کار نه به عمد، که به دلیل کمبود تختهای بیمارستانی در ایران انجام شده است و این یعنی چارهای جز این نبوده است، چه آنکه بر اساس آخرین آمار در ایران به ازای هر ۱۰۰۰ نفر فقط ۱ تخت بیمارستانی وجود دارد که این رقم در مقایسه جهانی بسیار پایین بوده و در کشورهای خارجی این رقم بین ۲ تا ۶ برابر ایران است.
طبق اعلام رسمی وزارت بهداشت، برای رسیدن به استاندارد متوسط جهانی، چیزی در حدود ۱۰۰ هزار تخت باید به بیمارستانهای کشور اضافه شود، اما بر اساس آنچه که سال گذشته وزارت بهداشت اعلام کرده این است که فعلا قرار است ۳۹ هزار و ۸۰۰ تخت به بیمارستانهای کشور اضافه شود. این یعنی برای رسیدن به استاندارد متوسط جهانی هنوز به ۶۰ هزار تخت بیمارستان نیاز است تا ابتداییترین حقوق مردم از نظر بهداشت رعایت شود.
وزارت بهداشت در حال حاضر بیش از آنکه برنامه جدی برای افزایش تختهای بیمارستانها داشته باشد، به خیرین دل خوش کرده که آیا کمک کنند یا نکنند! ایرج حریرچی معاون وزارت بهداشت گفته «در منابع دولتی محدودیت وجود دارد و کارها بدون کمک خیرین پیش نمیرود.»
روزنامه همشهری چندی پیش در تحقیقی از چند منطقه پایتخت [تهران به عنوان بهترین مکان از نظر امکانات کشور شناخته میشود] به نتایج عجیبی رسیده بود. در مناطق غربی تهران با توجه به جمعیت ساکن منطقه به ازای هر ۱۲۵۰ نفر یک تخت بیمارستانی وجود دارد که از این تعداد کمتر از ۱۱۰ تخت با تعرفه دولتی است و بقیه با تعرفه آزاد و نرخ بیمارستانهای خصوصی محاسبه میشود.
با این حال رئیس جمهور معتقد است وضعیت بیمارستانهای ایران کاملا مناسب است. روحانی در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاهها گفته بود «یک پزشک متخصص آلمانی به من گفت مراکز درمانی شما از نظر کیفیت و بهداشت، از اروپا بهتر است.» این جمله البته واکنشهای زیادی را در پس داشت. برخی کاربران شبکههای اجتماعی این سوال را طرح کردند که «اگر کیفیت بیمارستانها اینقدر بالاست، چرا مسئولان به محض مریض شدن برای درمان به خارج کشور میروند؟»
اکبر ترکی سخنگوی کمیسیون بهداشت به رویداد۲۴ میگوید: با توجه به مسائل موجود و تحریمهای اعمال شده و عدم فروش نفت طی ماههای اخیر، بودجهای که برای تامین تختهای بیمارستانی دولتی نیاز است بسیار محدود و کم است.
او میگوید: با افزایش قیمت تجهیزات پزشکی و اداره کردن بیمارستانهای خصوصی و با توجه به بالا رفتن دیگر هزینهها، افراد بهویژه در شهرهای کوچک رغبتی برای مراجعه به بیمارستانهای خصوصی ندارند.
ترکی معتقد است اساسیترین مشکل، سوءمدیریت است زیرا در برخی از مناطق، بیمارستانهایی با وسعت زیاد ساخته شده است که ضریب اشغال تخت آنها پایین بوده در حالی که نیازی به ساخت بیمارستانی با آن وسعت در آن منطقه نبوده است.
نماینده استان اصفهان با تاکید بر اینکه در کشور ما تمرکززدایی در حوزه بهداشت و درمان انجام نشده است، افزود: متخصصین و فوق متخصصهای ما اکثراً در تهران و مراکز استانها استقرار پیدا کردهاند؛ در نتیجه افراد و بیماران که در شهرها و روستاهای دوردست ساکن هستند با این ذهنیت که اگر به مراکز استانها بروند بهتر درمان میشوند برای ادامه مسیر درمان خود، تهران یا شهرهای بزرگ و با امکانات را انتخاب میکنند.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بیان کرد: مشکل شلوغیها در مراکز استانها باید حل شود و به دنبال تمرکززدایی باشیم. مراکز استانها باید بیمارستانهای شهرستانها را تقویت کنند. چنانچه این مراکز دست به دست هم داده و در مواردی که لازم است هم را تقویت کنند و مشکلات بودجهای از سوی دولت نیز مرتفع شود با مشکلاتی چون کمبود تختهای بیمارستانی کمتر مواجه خواهیم شد.
ترکی میگوید: لازمه حل شدن این مشکل تمرکززدایی از سوی دولت است. بههر حال همه جمعیت ایران در تهران ساکن نیستند بنابراین ضروری است برای مردم دیگر نقاط ایران مخصوصاً در حوزه بهداشت و درمان فکر اساسی کرد.