مایک پنس، معاون رئیس جمهور آمریکا و وزیر خارجه ترکیه، مولود چاوش اوغلو، از توافق ترکیه و آمریکا در مورد آتش بس در شمال سوریه، تعلیق عملیات چشمه صلح و دادن اجازه به عقب نشینی نیروهای کردی، خبر دادند.
رویداد۲۴ الجزیره نوشت: مایک پنس، معاون رئیس جمهور آمریکا و وزیر خارجه ترکیه، مولود چاوش اوغلو، از توافق ترکیه و آمریکا در مورد آتش بس در شمال سوریه، تعلیق عملیات چشمه صلح و دادن اجازه به عقب نشینی نیروهای کردی، خبر دادند. اما انعکاسهای این توافق بر آینده صلح در منطقه چگونه خواهد بود؟
در این رابطه، عبدالباسط سیدا، رئیس سابق شورای ملی سوریه در گفتگو با الجزیره گفت: این اخبار اطمینان بخش است؛ چرا که منطقه در معرض تهدید ترکیه بود، اما با توافق بین ایالات متحده و ترکیه، امور به سمت بهتری میرود. با این وجود، همچنان این معضل که چه کسی عهده دار اداره منطقه و حفظ امنیت آن میشود، پابرجاست.
وی افزود: نشانههای توافق، نامشخص است و اگر آمریکا به دنبال یک راه حل ریشهای باشد، باید تشویق به حل موضوع کردها در داخل ترکیه کند، تا این مساله در حالت تعلیق نماند؛ بویژه آنکه روسیه در حال زمینه سازی برای ایفای نقش بزرگتری در سوریه بود.
از سوی دیگر، محیی الدین اتامان، پژوهشگر یک مرکز مطالعات سیاسی و اقتصادی، معتقد است که تنش بین آمریکا و ترکیه، حداقل برای دوره موقتی پایان یافته و واشنگتن، از عزم جدی آنکارا برای ندادن اجازه به نیروهای حمایت مردمی کردی، برای حفاظت از مرزهای جنوبی بین سوریه و ترکیه، اگاه شده است.
به عقیده اتامان، با عقب نشینی نیروهای حمایت مردمی تا منطقهای به عمق ۳۵ کیلومتر، ترکیه به خواسته خود رسیده است و میتواند منطقه امن را برپا کرده و میلیونها پناهنده سوریهای را به آنجا انتقال دهد. در حالی که آمریکا حداقل موقتا موفق به متوقف کردن عملیات نظامی شده است. اما در مورد تحریمهای آمریکا علیه ترکیه، اتامان تصریح کرد که مساله به نبرد قدرت حاصل بین دولت آمریکا و کنگره بار میگردد.
این در حالی است که مالکوم فروست، مسئول سابق روابط در نیروی زمینی آمریکا، تاکید کرد که ترکیه برنده استراتژیک است؛ به این دلیل که به هدفش رسیده و اردوغان، مرزهای جنوبی کشورش را امن کرده است.
اما بازنده، آمریکا و کردها، بویژه نیروهای حمایت مردمی هستند؛ چرا که واشنگتن نمیداند با سوق دادن کردها به سمت جنوب، چه اتفاقی برایشان میافتد. گذشته از اینکه آمریکا نگران ظهور دوباره داعش است.
به عقیده فروست، در طولانی مدت تحریمها روی اقتصاد ترکیه تاثیر میگذارد و چه بسا اجرای این تحریمها به تاخیر افتد، تا اینکه آمریکا از آتش بس در طول ۵ سال آینده و همچنین، برنامه ترکیه برای ۳.۵ میلیون پناهنده سوری، اطمینان یابد.
اما حالا جا داره از این جمله یادی کنیم
تروریست های کرد، هر مرگی را چشیده اند، مخصوصا مردن از ترس را
مخصوصا وقتی دارن در میرن
تقدیم به وووووریا غفوری و سیرووون قربوووونی تروریست دوست