رویداد۲۴ بیش از یک دهه پیش رابرت لوینسون مامور اف بی آی آمریکا که آخرین بار در هتل مریم کیش دیده شده بود ناپدید شد. لوینسون در این سالها عناوین مختلفی از جمله «محقق قاچاق سیگار» تا «جاسوسی» را از آن خود کرده است.
روز دوشنبه همزمان با سالروز
تسخیر سفارت آمریکا در تهران، خانواده روبرت لوینسون مامور اف بی آی آمریکا، در نامهای خواستار آزادی او شدند. در نامه خانواده لوینسون گفته شده: رابرت بیش از ۱۰ سال است که در بازداشت است. این یعنی ۴۶۲۴ روز. لوینسون باید به خانه برگردد و دولت ایران باید او را آزاد کند.
بسیاری از رسانههای آمریکایی سالهاست از بازداشت رابرت لوینسون در ایران حرف میزنند و مدعیاند این طولانی مدتترین گروگانگیری تاریخ آمریکا بوده است. این در حالی است که تا امروز به جز تصویری که در سال ۲۰۱۱ از لوینسون منتشر شده هیچ خبری از محل اختفای او وجود نداشته است.
واشنگتن پست در یادداشتی که روز گذشته به قلم جیسون رضاییان نوشته شده مدعی شد اخباری دال بر زنده بودن لوینسون از مقامات ایرانی شنیده شده است.
خانواده لوینسون در سال ۲۰۱۶ شکایتی را علیه ایران در کارگروهی در سازمان ملل تنظیم کردند. در آن زمان به آنها گفته شده بود که نباید انتظار داشته باشند ایران پاسخی به شکایت آنها بدهد چرا که معمولا ایران چنین پروندههایی را نادیده میگیرد. اما به گفته رسانههای غربی ماه گذشته ایران اطلاعاتی را درباره لوینسون به خانوادهاش داده است.
سازمان ملل در ایمیلی به خانواده لوینسون گفته بر اساس اطلاعاتی که وزارت دادگستری ایران به آنها داده، پرونده رابرت الن لوینسون در حال بررسی در بازپرسی عمومی و دادگاه انقلاب تهران است.
رسانههای غربی گفتهاند این خبر بسیار مهم است و نشان میدهد در این یک دهه که خبری از لوینسون نبوده، او در بازداشت ایران بوده است.
سالهاست که ایران اعلام کرده هیچ خبری از سرنوشت لوینسون ندارد. خبرگزاریهای ایران ده سال پیش از بازداشت شخصی خارجی در زمان ناپدید شدن لوینسون خبر داده بودند. آن زمان گفته شد که او برای تحقیق درباره شبکههای قاچاق سیگار در خاورمیانه و غرب آسیا به منطقه سفر کرده است.
در سال ۱۳۹۱ خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که تحقیقاتش نشان میدهد رابرت لوینسون که در جزیره کیش ناپدید شده بود، برای سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) جاسوسی میکرده است.
در اسفند ۱۳۹۱، اعلام شد که یک فایل ویدیویی و تصاویری از رابرت لوینسون برای خانوادهاش فرستاده شده که او را با مو و ریشی بلند در لباس نارنجی رنگ شبیه زندانیان گوانتانامو نشان میداد. مقامهای آمریکایی که از آنها نام برده نشد سازمانهای اطلاعاتی ایران را مسوول تهیه و ارسال آن تصاویر دانستند.
حدود یک سال بعد رسانههای آمریکا گزارش دادند که لوینسون برای سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) کار میکرده و یک تیم از سازمان سیا که اختیارات کافی نداشته، به لوینسون برای جمع آوری اطلاعات پول میپرداخته است. گفته میشود که سازمان سیا حداقل دو و نیم میلیون دلار به خانواده لوینسون پرداخت کرد تا از شکایت حقوقی آنها جلوگیری بکند.
در آن زمان دولت باراک اوباما، رئیس جمهور وقت آمریکا، خبر این خبرگزاری را غیرمسئولانه خوانده بود. سال ۹۴ جاش ارنست،
سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد: رابرت لوینسون، دیگر در ایران نیست.
در جریان مذاکرات هستهای
جان کری از تعهد ایران به پیدا کردن رابرت لوینسون خبر داده بود. سال گذشته بهرام قاسمی سخنگوی وقت وزارت خارجه نسبت به
سرنوشت لوینسون ابراز بی اطلاعی کرده بود. او در یک کنفرانس خبری در تهران به خبرنگاران گفته بود: جمهوری اسلامی ایران در گذشته بارها اعلام کرده است که این فرد در یک مقطعی به ایران سفر کرده و سپس از ایران خارج شده است و پس از ترک خاک ایران نیز دیگر هیچگونه اطلاعی از سرنوشت وی ندارد.
در ۱۲ سال گذشته جز تعدادی عکس از لوینسون در غل و زنجیر، و ویدئویی که تقریبا چهار سال پس از سفر به جزیره کیش برای خانوادهاش پست شده، خبر جدیدی از او به دست نیامده بود. لوینسون در این ویدئو میگوید: «سه سال و نیم است که این جا زندانی شدهام. وضع سلامتیام خیلی خوب نیست، و دوای بیماری قندم به سرعت تمام میشود. با من خوشرفتاری شده است. از دولت آمریکا میخواهم به خواسته گروهی که من را زندانی کردند، پاسخ دهد. لطفاّ به من کمک کنید.»
به گزارش رسانههای آمریکایی، این ویدئوی کوتاه از طریق پاکستان برای خانواده لوینسون ارسال شده است و مقامهای ایرانی نیز به همتایان آمریکائی خود گفته بودند، لوینسون در بلوچستان پاکستان فوت کرده و آدرس محل دفن او را هم داده بودند. اما ماموران پاکستانی نه قبری در آن محل یافتند و نه جسدی.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در جریان سفر اخیر خود به نیویورک از تمایل ایران به تبادل زندانی با آمریکا خبر داده بود.
او گفته بود از طرف حاکمیت ایران این موقعیت را دارد که چنین پیشنهادی را به آمریکا بدهد.
پس از طرح این پیشنهاد نامهای از سوی رابرت اوبراین فرستاده ویژه وقت آمریکا در امور گروگانگیری به مقامات ایرانی نوشته شد که در آن درخواست آزادی سیامک و باقر نمازی مطرح شده بود. مقامات ایرانی نامه اوبراین را به دلیل درجه پایین دیپلماتیک او رد کردند.
بیشتر بخوانید:
درخواست آمریکا از ایران درباره لوینسون
به گزارش رویداد۲۴ مهر ماه امسال اولین نشانههای عملی شدن در خواست ظریف دیده شد.
نگار قدس کنی شهروند ایرانی که در سال ۱۳۹۶ در استرالیا بازداشت شده و سپس برای طی مراحل دادگاه به آمریکا منتقل شده و با حکم دادگاه فدرال ایالت مینه سوتای آمریکا به جرم دور زدن تحریمهای ایران بازداشت بود، بعد از تحمل ۲۷ ماه زندان، آزاد شد.
جایزه رابرت لوینسون، همرده ایمن الظواهری
روز دوشنبه دولت آمریکا اعلام کرد ۲۰ میلیون دلار به کسی که اطلاعاتی از محل اختفای لوینسون داشته باشد و او را سالم به خانهاش برگرداند جایزه خواهد داد. پیش از این نیز ۵ میلیون دلار از سوی اف بی آی برای پیدا شدن لوینسون جایزه تعیین شده بود.
۲۵ میلیون دلار بیشترین رقمی است که آمریکا تاکنون برای پیدا شدن یک فرد در نظر گرفته است. این رقم لوینسون را همرده ایمن الظواهری رهبر القاعده قرار میدهد.
در ماه مارس سال ۲۰۱۲ افبیای (پلیس فدرال آمریکا) اعلام کرد که جایزهای یک میلیون دلاری برای اطلاعات منجر به یافتن رابرت لوینسون در نظر گرفته است. سه سال بعد و با ادامه بیخبری از لوینسون افبیای مبلغ جایزه را به پنج میلیون دلار افزایش داد.
بیشترین ارقام جایزه برای پیدا شدن یک فرد
جایزه ۵۰ میلیون دلاری؛ بمبگذاری در هواپیمای روسی
بیشترین رقم جایزهای که تا کنون در تاریخ برای یافتن اطلاعاتی در نظر گرفته شده، توسط روسیه تعیین شده است. روسیه برای یافتن اطلاعاتی در برای فرد یا افراد پشت پرده بمبگذاری پرواز شماره ۹۲۴۸ کاگالیماویا، ۵۰ میلیون دلار جایزه تعیین کرده بود.
این پرواز کرایهای مسافربری بینالمللی، متعلق به خطوط هوایی کاگالیماویا (متروجت) روسیه بود که از فرودگاه بینالمللی شرمالشیخ در مصر بهسوی فرودگاه پالکوو در سن پترزبورگ روسیه در حال حرکت بود و در تاریخ ۳۱ اکتبر ۲۰۱۵ در شمال شبهجزیره سینا سقوط کرد و تمامی ۲۲۴ سرنشین آن کشته شدند.
داعش در یک پیام توئیتری مسئولیت سقوط این هواپیما را بر عهده گرفت، اما نخست وزیر مصر ادعای گروه داعش را رد کرده و میگوید به احتمال زیاد عامل سقوط این هواپیما نقص فنی بوده است.
در صفحههای وابسته به گروه تروریستی داعش در شبکههای اجتماعی با انتشار فیلمی با عنوان لحظه سقوط هواپیمای روسیه (به ادعای داعش) آنها اعلام کردند، سرنگون کردن این هواپیما آغازی برای این است که روسیه بهای خصومت خود علیه مسلمانان بهصورت کلی و بالأخص داعش را بپردازد.
جایزه ۲۵ میلیون دلاری؛ ایمن الظواهری
بیشترین رقمی که تاکنون دولت آمریکا برای اطلاعاتی درباره یک فرد در نظر گرفته مربوط به ایمن الظواهری رهبر القاعده است. دولت آمریکا جایزه ۲۵ میلیون دلاری برای یافتن اطلاعاتی درباره محل اختفای این تروریست در نظر گرفته که برابر با میزان جایزه ایست که برای اسامه بن لادن رهبر پیشین القاعده در نظر گرفته بود.
جایزه ۱۰ میلیون دلاری؛ حافظ محمد سعید
جایزه ۱۰ میلیون دلاری برای رهبر حزب جماعت الدعوه پاکستان، بیشترین رقم بعد از جایزه ۲۵ میلیون دلاری ایمن الظواهری است. دولت آمریکا و هند سعید را مسئول مستقیم حمله به هتل بمبئی در سال ۲۰۰۸ که منجر به کشته شدن ۱۶۶ نفر شد میدانند.
جایزه ۱۰ میلیون دلاری؛ ابوبکر البغدادی
ابوبکر بغدادی رهبر داعش که چندی خبر کشته شدن او توسط نیروهای آمریکایی در شمال سوریه از سوی رییس جمهور آمریکا اعلام شد نیز از جمله افرادی بود که دولت آمریکا بیشترین جایزه را برای سر او در نظر گرفته بود. آمریکا ۱۰ میلیون دلار به کسی که از محل اختفای بغدادی اطلاعاتی داشته باشد جایزه میداد.
جایزه ۸.۵ میلیون دلاری؛ ال چاپو
ال چاپو تحت تعقیبترین متهم اداره مبارزه با مواد مخدر آمریکا بوده است. دولت آمریکا ۵ میلیون دلار و دولت مکزیک ۳.۵ میلیون دلار برای پیدا کردن او در نظر گرفتهاند. ژاکویین ال چاپو گوزمن در حالی که در بازداشت نیروهای امنیتی مکزیک بود با حفر تونلی اقدام به فرار کرد.