رویداد۲۴ محمد آیتی: کمتر از ۱۰۰ روز دیگر به برگزاری انتخابات مجلس یازدهم باقی مانده است. اصلاح طلبان طرح سرا را چکشکاری برای این انتخابات میکنند و مخالفان آن میگویند این طرح به انتخابات مجلس یازدهم نخواهد رسید.
در میان احزاب اصلاح طلب، اعتماد ملی، کارگزاران، حزب اسلامی کار، حزب پیشرو اصلاحات و انجمن اسلامی معلمان با این طرح مخالفت کردهاند. چهارحزبی که البته وزنی قابل توجه دارند و در صورت جدایی آنها، ائتلاف اصلاح طلبان با شکست مواجه خواهد شد.
این طرح با وجود مطرح کردن ایدههای جدید، اشکالاتی هم دارد که شاید نتواند چتری برای تمام احزاب اصلاح طلب در فرایند انتخابات باشد. اولین اشکالی که بعضی احزاب مثل کارگزاران سازندگی به آن وارد میکنند، کم اثر شدن آرای رهبران سیاسی به نسبت بدنه است، کارگزاران سازندگی در پیش نویسی که تحت عنوان پارلمان اصلاحات به شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان ارائه داده بود، حقوق ویژهای را برای وزیران و مدیران سابق در نظر گرفته بود. اما حالا که بنا به اثرگذاری بدنه است، کارگزاران سازندگی به حاشیه خواهد رفت.
بیشتر بخوانید: مخالفان «طرح سرا» چه میگویند؟ / کمالی، کرباسچی و عبدالله مومنی دور یک میز!
محمود صادقی یکی از نمایندگان اصلاحطلب مجلس دهم به رویداد۲۴ گفت: من کاملاً با طرح «سرا» موافقم، زیرا این طرح تلاش دارد بدنه اجتماعی جریان اصلاحطلبی را در فرآیند کاندیداگزینی مشارکت دهد.
او در پاسخ به اینکه برخی منتقدین میگویند در اجرای این طرح نقش احزاب از بین میرود، افزود: این مکانیزم برآمده از احزاب است و به نوعی مسئولیت بسته شدن لیست به عهده شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان است و همه میدانیم که این شورا هم از مجموعه حزبهای اصلاحطلب تشکیل شده است.
عضو فراکسیون امید مجلس تصریح کرد: «طرح سرا» در شورای عالی سیاستگذاری، سه چهارم رای را کسب کرد و کاملاً براساس خرد جمعی این طرح مطرح و تصویب شد، از اینرو انتظار ما از افرادی که به این طرح رای ندادند این است است که بهنظر جمع احترام بگذارند و آنها هم بهجای اعتراض، تمکین کنند.
صادقی اظهار داشت: برخی از دوستان همفکر ما عنوان میکنند که شاید نتوان کنترل درستی به صحت و سقم این مکانیزم داشت. از آنجایی که بنده رییس کارگروه پایش شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان هستم به این دوستان گفتم اگر به عدالت سیستم شک دارند در کارگروه فعال باشند و هر نوع همکاری و نظارتی که به صلاح میدانند را پیشنهاد کنند تا روند بهدرستی انجام شود.
این نماینده اصلاحطلب مجلس با اشاره به اینکه در باره «طرح «سرا» بحث و بررسیهای فراوانی صورت گرفته، گفت: در این دو ماهی که در خصوص این طرح بحث و تبادل نظر شد، بیش از ۲۴ نفر از دوستان در قالب موافق و مخالف به بیان نظرات خود پرداختند و حقیقتاً هم، انتقاد همفکران ما هم از سر دلسوزی بود و اتفاقاً براساس نظرات همین افراد روی به تعدیل و اصلاح طرح آوردیم. بهطور مثال حزب کارگزاران در جلسه شورای عالی سیاستگذاری ایراداتی را به زمانبندی این طرح گرفت و درخواست داشتند که زمان اجرای طرح به پس از نظر شورای نگهبان در خصوص کاندیدای ثبتنامکننده موکول شود که اتفاقاً این موضوع تایید شد، اما با این وجود شاهد اعتراضاتی هستیم که خیلی قابل قبول نیست و بهنظر نمیرسد که ادامه این اعتراضات به نفع جریان باشد.
بیشتر بخوانید: جدال جوانان و پیرمردهای اصلاح طلب در آستانه انتخابات مجلس یازدهم/ «طرح سرا» به نتیجه میرسد؟
صادقی در ادامه یادآور شد: احزاب اصلاحطلبی که عضو شورای عالی سیاستگذاری هستند، ساز و کارهای موجود را پذیرفتند و از اینرو در جلسات شرکت و با بیان نظرات خود، در رایگیریها ابراز عقیده میکنند. حال با این وجود اگر تشکیلات طرحی را به رای گذاشت و رای آورد باید مورد قبول واقع شود و اگر غیر از این باشد باید از آن احزاب پرسید چرا عضو این شورا شدهاید؟ از سوی دیگر، ما به معترضان این طرح که بیشتر اعتراض آنها هم به لیست شورای شهر است میگوییم اگر این طرح مورد قبول نیست پس چه طرحی را باید منظور کرد؟ زیرا شما با طرح سنتی انتخابات گذشته هم مخالف بودید.
وی خاطرنشان کرد: طرح «سرا» یک ابتکار عمل برای دموکراتیکتر کردن، شفاف و اجتماعیتر شدن تصمیمات است. از طرفی، چون پایه طرح، آی تی است و هر لحظه امکان دارد که مورد مخاطره قرار گیرد در کنار آن یک گزینه سنتی را هم لحاظ خواهیم کرد تا جمعبندی نهایی به مشکل برنخورد.
صادقی در پاسخ به اینکه این روند چه زمانی به مرحله اجرا خواهد رسید تا حامیان جریان اصلاحات بتوانند نظر خود را اعلام کنند؟ گفت: در حال حاضر کلیات این طرح به تصویب شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان رسیده و هنوز در خصوص جزییات آن تصمیمگیری نشده است.