رویداد۲۴ تاکنون ۸۱ مورد فوتی و ۱۲ هزار مورد ابتلا به آنفلوآنزا در کشور به ثبت رسیده است. این جدیدترین آمار وزارت بهداشت در مورد شیوع آنفلوآنزا در کشور است. البته مسئولان این وزارتخانه گفته اند که در این چند روزه در پیک بیماری قرار داشتیم و در حال حاضر ویروس آنفلوآنزا در کشور سیر نزولی به خود گرفته. این درحالی ست که شیوع آنفلوآنزا در برخی استانها به مرز هشدار رسیده و مدارس آنها نیز تعطیل شده است.
آخرین آمار ابتلا و فوتی ناشی از شیوع آنفلوآنزا را رییسی معاون بهداشت وزارت بهداشت ودرمان اعلام کرده و گفته است که "بیشترین مرگ و میر بیماری آنفلوانزا در کشور مربوط به استانهای تهران، مازندران، کرمان و آذربایجان شرقی است و میزان مرگ و میر در خراسان رضوی در این ارتباط ۱۲ نفر بوده است. "
البته او گفته که همه فوتی ها، بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای تنفسی، قلبی، نقص سیستم ایمنی، سرطانی و کلیوی داشتهاند و متاسفانه تنها در هفتهی گذشته ۲۵ نفر در کشور بر اثر بیماری آنفلوآنزا جان خود را از دست داده اند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت ودرمان روند شیوع آنفلوانزا در کشور را نزولی خوانده و گفته است که تا ۲ هفته آینده شاهد فروکش این بیماری در سطح کشور خواهیم بود.
از ضعف اطلاع رسانی وزارت بهداشت تا کمبود دارو!
سازمان جهانی بهداشت از ابتدای سال ۲۰۱۹ در مورد شیوع گسترده ویروس H۱N۱ یا همان آنفلوآنزای خوکی و ویروس H۳N۲ در خاورمیانه هشدار داده بود. این درحالی ست که اطلاع رسانی وهشدار در مورد این ویروس ها، تنها در زمان فراگیری آنفلوآنزا از سوی وزارت بهداشت انجام شد.
حالا سوالی که پیش رو قرار میگیرد این است که وزارت بهداشت با وجود هشدار سازمان جهانی بهداشت، چرا پیش از شیوع گسترده آنفلوآنزا نسبت به اطلاع رسانی و پیشگیری از این بیماری اقدام نکرد؟ تا با اطلاع رسانی به موقع، هم تعداد فوتیها در سطح کشور کاهش یابد وهم هزینه درمانی این بیماری به صورت فراگیر بر مردم تحمیل نشود.
البته عدم آمادگی وزارت بهداشت در تامین داروی درمانی و واکسن آنفلوآنزا در طول هفتههای اخیر، باعث شد تا بازار سیاه برای خرید وفروش چندین برابری این داروها شکل بگیرد.
برخی رسانهها علت نایاب شدن داروی آنفلوآنزا در سطح کشور را، واگذاری انحصاری تولید این دارو به یک شرکت داروسازی داخلی خاص مرتبط دانستند که وزارت بهداشت را در مقابل تولید ارزان داروی آنفلوآنزا، مکلف به ممنوعیت واردات کرده بود. اما این شرکت پس از مدتی و به بهانه عدم توان پرداخت بدهی مالیاتی از تولید این دارو سر باز زد و از طرفی وزارت بهداشت نیز بر اساس توافق نامه حق وارادت نداشت واین امر باعث شد تا داروی درمانی آنفلوآنزا در کشور نایاب شود.
گرچه مسئولین وزارت بهداشت گفته اند که هیچ کمبودی از نظر داروی درمان آنفلوآنزا (تامیفلو) و واکسن آن ندارند و در حال حاضر یک میلیون ذخیره داروی این بیماری در کشور موجود است. اما همچنان در برخی نقاط کشور دسترسی به داروی درمانی آنفلوآنزا به سختی میسر می شود.
تناقض در آمار فوتیها
در حالی که رییسی معاون وزیر بهداشت اعلام کرده که از ابتدای مهرماه تاکنون ۸۱ نفر به دلیل ابتلا به آنفلوآنزا جان خود را از دست داده اند. اما آمار اعلام شده از سوی مسئولان دانشگاه علوم پزشکی وادارات کل بهداشت و درمان استانها با آماری که وزارت بهداشت منتشر کرده قدری تناقض دارد.
بررسی آمارهای اعلام شده از سوی مسئولان بهداشت و درمان و پزشکی تعدادی از استانها به خبرگزارهای ایسنا و ایرنا، نشان میدهد که تاکنون در خراسان شمالی، رضوی وجنوبی ۱۶ مورد، فارس ۱۲ مورد، اصفهان ۱۰ مورد، مازندران ۶ مورد، کرمان ۹ مورد، گیلان ۶ مورد، آذربایجان شرقی و غربی ۱۳ مورد، سیستان وبلوچستان ۵ مورد، گلستان ۵ مورد، کردستان ۴ مورد، کهگیلویه و بویراحمد ۴ مورد، قزوین ۵ مورد، زنجان ۳ مورد، یزد ۵ مورد، خوزستان ۲ مورد، کرمانشاه ۲ مورد، همدان ۴ مورد فوتی گزارش شده است. البته مسئولان برخی از استانها همچون تهران تاکنون آمار جداگانه منتشر نکرده اند.
با یک حساب سرانگشتی، آمار فوتیها در چند استان به حدود یک ونیم برابر آمار رسمی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت میرسد.
دکتر کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در پاسخ به تناقضهای آماری در میزان مرگ ومیر گفت: "آمار فوتیها نیاز به پنهان کاری ندارد وتنها باید آزمایشهای لازم و ویروس شناسی برای اثبات علت مرگ انجام شود. تا مشخص شود که فوت در اثر انفلوآنزا بوده یا بیماری دیگر. "
وی افزود: " آمارهای که در مورد فوتیها از سوی وزارت بهداشت اعلام شده، پس از اثبات دقیق مرگ بر اثر آنفلوآنزا بوده است."
جهانپور تصریح کرد: "اندکی بیش از نیمی از فوتیها بر اثر ویروس H۱N۱ بوده وباقی H۳N۲ بوده است. "
شیوع گسترده آنفلوآنزا مدارس کدام استانها را تعطیل کرد؟
گرچه فراگیری آنفلوآنزا در برخی از استانها سیر نزولی به خود گرفته است. اما صعودی شدن شیوع در گلستان، تمام مقاطع تحصیلی این استان را، از روز شنبه ۱۶ آذر لغایت ظهرسه شنبه ۱۹ آذر تعطیل کرده است.
مدارس استان قزوین هم در روزهای ۱۶ و ۱۷ آذر ماه برای پیشگیری از آنفلوآنزا به تعطیلی کشیده شد.
البته مدارس سیستان وبلوچستان نیز از روز پنجشنبه ۱۴ آذرماه، تا روز یکشنبه ۱۷ آذر تعطیل اعلام شد، تا این ویروس قدری کنترل شود. رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان هم گفته که تاکنون پنج نفر براثر شدت علائم بیماری آنفلوآنزا و داشتن سابقه علائم بیماریهای زمینهای در این استان فوت کردهاند.
آموزش و پرورش اردبیل هم اعلام کرده که مدارس این استان در روزهای شنبه و یکشنبه ۱۶ و ۱۷ آذرماه ۹۸ به دلیل برودت هوا و پیشگیری از شیوع احتمالی بیماری در مدارس، کلیه دورههای تحصیلی در نوبت صبح و بعدازظهر در سطح مدارس استان اردبیل تعطیل است.
اداره کل آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی نیز گفته که تمامی مدارس شهرهای بوکان و شاهین دژ در روز شنبه ۱۶ آذر به دلیل آلودگی هوا و کنترل و پیشگیری از شیوع بیماری آنفولانزا تعطیل است.
هفته گذشته نیز مدارس استانهای کهگیلویه و بویراحمد، ۵ شهرستان استان خراسان رضوی، شهرستانهای بانه و سقز در استان کردستان، شهرستان هیرمند در استان سیستان و بلوچستان، شهرستان تکاب دراستان آذربایجان غربی هم به دلیل شیوع آنفلوآنزا در برخی روزها تعطیل شده بود.
البته رییسی معاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مورد تعطیلی برخی مدارس کشور برای پیشگیری از آنفلوآنزا، گفته است که" تعطیلی مدارس به دلیل آنفلوانزا کار درستی نیست و به هیچ وجه توصیه نمیشود. "
برای کوتاه شدن طول دوره درمان آنفلوآنزا چه باید کرد؟
آنفلوآنزا از آن جمله بیماریهایی است که درمانی قطعی برای آن وجود ندارد. اما با پیروی از یک سری دستورالعملها میتوانید طول دوره آن را کوتاه و از عوارض خطرناکش در امان باشید.
بهترین روش برای کوتاه کردن دوره این بیماری استراحت و ماندن در خانه است. اگر علائم بسیار خفیف از قبیل: سردرد ناگهانی، درد ماهیچه، تب و ضعف و بیحالی دارید، از خانه بیرون نیایید و تا میتوانید استراحت کنید. مقادیر زیادی مایعات بنوشید. علاوه بر آب، آب میوهها و غذاهای سوپ مانند بهخصوص سوپ رشتهفرنگی همراه با مرغ، بدن را از کمآبی نجات میدهد.
تب و درد خود را کنترل کنید؛ آنهم با داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن. هرگز به افراد جوانتر از ۱۹ سال آسپرین ندهید. داروهای ضدسرفه را نیز بدون نسخه پزشک به کودکان زیر چهار سال ندهید.
حمام بخار بگیرید. در غیر این صورت از دستگاههای مرطوبکننده هوا در خانه استفاده کنید تا احتقان بینی و سرفه شما کاهش یابد. دستگاههای مرطوب کننده با رطوبت گرم توصیه نمیشوند، زیرا این نوع رطوبت باعث رشد باکتریها میشود. مصرف ماست، سیر، سبزیجات برگدار، کلم بروکلی، زنجبیل، چای عسل و لیمو را فراموش نکنید.
برای افراد در معرض خطرات بیشتر، بهخصوص کسانی که زیر دو سال و یا بالای ۶۵ سال سن دارند، پزشک ممکن است داروهای ضد ویروس تجویز کند. این داروها در ۴۸ ساعت اول پس از شروع علائم آنفلوآنزا، بهتر عمل میکنند. به هیچوجه از پزشک درخواست آنتیبیوتیک نکنید. این داروها فقط در برابر عفونتهای ناشی از باکتریها عمل میکنند و آنفلوانزا یک عفونت ویروسی است.
در صورت بروز هر یک از این علائم به پزشک مراجعه کنید: درد شدید گوش، تب ۳۷.۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر، گلودرد و سرفهای که از بین نمیرود، خسخس سینه، استفراغ، تنگی نفس، درد در قفسه سینه، گیجی و در نهایت تشنج.