صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 May 05
کد خبر: ۱۹۷۸۱۹
تاریخ انتشار: ۰۰:۰۹ - ۲۶ آذر ۱۳۹۸
رویداد۲۴ بررسی کرد؛

این شصت نفر/ جریان شناسی اصولگرایان در انتخابات مجلس یازدهم +جدول

چهره‌های شاخص اصولگرا برای ورود به مجلس یازدهم در ۶ طیف دسته بندی می‌شوند؛ قالیبافی‌ها، جبهه پایداری، حامیان محسن رضایی، طیف ایثارگران - رهپویان، احمدی نژادی‌ها و اصولگرایان سنتی.

رویداد۲۴  آیا اصولگرایان به اجماع می‌رسند؟ نمی‌توان به این سوال پاسخ روشنی داد. جریان‌های خواهان سهم زیاد است. در این میان جامعه روحانیت مبارز نیز اعلام کرده از هیچ لیستی حمایت نمی‌کند و لیستی هم نخواهد داد. با این اوصاف احتمالا در انتخابات مجلس یازدهم چند لیست فرعی بیرون بیاید. لیست فرعی، لیستی است که به اندازه لیست اصلی معتبر نیست و بیشتر یک نمایش سیاسی است و توان رقابتی با لیست اصلی را ندارد، اما آن‌ها با چند لیست اصلی می‌آیند؟ برای پاسخ به این سوال، لازم است بر اساس جریان‌های سیاسی موجود در جریان اصولگرا و همچنین نامزد‌های ثبت نام کرده، نامزد‌ها را دسته بندی کنیم.

به نظر می‌رسد شش گروه اصلی در این انتخابات ثبت نام کرده باشند. در دو سوی این شش جریان، دو گروه میانه‌رو و تندرو قرار دارند؛ میانه رو‌ها به رهبری محمدرضا باهنر و اسدالله بادامچیان در حزب موتلفه و جریان‌های همسو، و تندور‌ترها به رهبری مصباح یزدی در جبهه پایداری.

مرتضی آقاتهرانی با محوریت معنوی آیت الله مصباح یزدی رهبری جریان جبهه پایداری را در دست دارد و آماده ورود به مجلس یازدهم است. چهره‌هایی همچون فاطمه آلیا، وحید یامین پور، سید مهدی هاشمی و محمد صادق کوشکی از چهره‌های شناخته شده همین طیف هستند که از تهران ثبت نام کرده‌اند.

در سوی مقابل، مصباحی مقدم، میرسلیم، لاله افتخاری، فاطمه رهبر و علی عباسپور تهرانی به عنوان اصولگرایان سنتی هستند که با توجه به قدرت باهنر در جریان اصولگرایی، احتمالا بتوانند سهم مناسبی از لیست سی نفره اصلی در تهران بگیرند.

در میان این دو جریان، چهار جریان میان رده‌ای نیز برای اصولگرایان قابل احصا است. اولین جریان، گروه نزدیک به محسن رضایی است که عموما سهم خوبی از لیست‌های اصولگرایان می‌گیرد و بعید است در این انتخابات هم کنار گذاشته شود. چهره‌هایی همچون حسن بیادی (در انتخابات دهم ریاست جمهوری سال ۸۸ به جبهه ایستادگ محسن رضایی پیوسته بود و بعد حکم مشاوره از رضایی گرفت)، ابوالقاسم رئوفیان (از نزدیکان رضایی که هنوز سردار را بهترین گزینه برای ریاست جمهوری ایران می‌داند) و همچنین افرادی مانند عبدالحسین روح الامینی در این گروه قرار می‌گیرند.


بیشتر بخوانید: اصولگرایان در زمین بدون رقیب/ قالیباف یا احمدی نژاد؛ مسئله این است!


سه جریان دیگر، گروه ایثارگران، رهپویان، یاران قالیباف و مدیران احمدی نژاد هستند که البته تفکیک نامزد‌ها بین این سه گروه نسبتا دشوار است. رهپویان که همیشه زیر سایه ایثارگران فعالیت کرده است، این بار نیم نگاهی به ریاست مجلس دارد و زاکانی را به قم فرستاده است تا علی لاریجانی را از صدر به زیر بکشاند که البته این استراتژی با انصراف لاریجانی از انتخابات نتیجه داد.

جریان ایثارگران، اما موثرترین جریان اصولگرا در انتخابات مجلس ششم و هشتم و نهم و دهم بوده است. این جریان هم رابطه خوبی با قالیباف دارد و هم با ابراهیم رئیسی ارتباط نزدیکی دارد.

الیاس نادران، زهره الهیان، بیژن نوباوه، سید نظام الدین موسوی و مهدی کوچک زاده از چهره‌های نزدیک به احزاب دوقلوی ایثارگران - رهپویان هستند.

جریان قالیباف هم اصرار بر ریاست قالیباف دارد و در این مورد با هیچ کس معامله نمی‌کند. تبدیل شدن قالیباف به یک نماینده معمولی، به آرزو‌های بزرگ او برای ریاست جمهوری لگد خواهد زد. قالیباف که از فرماندهی نیروی انتظامی و شهرداری تهران نتوانسته به پاستور برود، حالا دوست دارد سوار قطار بهارستان شود.

قالیباف برای کسب کرسی ریاست مجلس و چیدن تیم خود به شهرهای مختلف سفر کرد و افراد نزدیک به خود را برای ورود به پارلمان آماده کرد. سید مجید حسینی، الهه راستگو، عباس جدیدی و فرشاد مهدی پور از نیروهای نزدیک به قالیباف هستند.


بیشتر بخوانید: روح محمود در بهارستان/ احمدی نژادی‌ها مجلس یازدهم را تصاحب می‌کنند؟


آخرین گروه هم یاران احمدی نژاد هستند که نسبتی با مشایی (جریان بهار که اصولگرایان به آن‌ها انحرافی می‌گویند) ندارند و البته ظرفیت قرار گرفتن در لیست انتخاباتی را دارند. عموما وزرای سابق احمدی نژاد در این دسته بندی قرار می‌گیرند؛ نیروهایی که با وجود کاهش قدرت احمدی نژاد، هنوز به او علاقه دارند و او را مناسب‌ترین گزینه برای ریاست جمهوری ایران می‌بینند.

جدول زیر اسامی شصت نامزد اصلی این جریان را نشان می‌دهد:

نظرات شما