محمد بن عبدالرحمان، وزیر خارجه قطر در مصاحبه با شبکه خبری بلومبرگ گفت که کشورش فعلا در حال مذاکره با امارات متحده عربی برای حل و فصل اختلافات دوجانبه و پایان دادن به محاصره اقتصادی سی ماهه نیست.
رویداد۲۴ فیونا مک دونالد در بلومبرگ نوشت: محمد بن عبدالرحمان، وزیر خارجه قطر در مصاحبه با شبکه خبری بلومبرگ گفت که کشورش فعلا در حال مذاکره با امارات متحده عربی برای حل و فصل اختلافات دوجانبه و پایان دادن به محاصره اقتصادی سی ماهه نیست.
با وجود این، او اشاره کرد که قطر و عربستان گفتگوهایی را برگزار کرده اند. این دو همسایه عرب بعد از ماهها توانستند یک کانال ارتباطی برای خروج از این بن بست دیپلماتیک برقرار کنند. وزیر خارجه قطر احتمال از سرگیری مذاکره با امارات در آینده نزدیک را رد نکرد.
او ادامه داد: «در حال حاضر فقط با ریاض تعامل داریم. اما تصور میکنم که بقیه مسائل و اختلافات منطقهای در مراحل بعد مورد بررسی قرار خواهند گرفت». او همچنین اشاره کرد که قطر و عربستان هنوز تاریخ مشخصی را برای امضای یک توافق جامع مشخص نکرده اند.
عربستان سعودی، بحرین و مصر در تاریخ ۵ ژوئن ۲۰۱۷ به طور ناگهانی روابط تجاری و دیپلماتیک خود با قطر را پایان دادند. آنها قطر را متهم به حمایت از گروههای شبه نظامی در منطقه و همچنین تضعیف تلاشهای منطقهای برای منزوی کردن ایران کردند. قطر این اتهامات را رد کرده است.
انوار قرقاش، وزیر خارجه امارات روز یکشنبه در صفحه توییتر خود نوشت: «قطریها ادعا تصور میکنند که صرفا گفتگو با عربستان میتواند این مناقشه را حل و فصل کند. آنها در گذشته بارها تلاشهایی را برای ایجاد شکاف در بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و فرار از مسئولیتهای خود انجام داده اند».
قطر در سالهای گذشته با حفظ روابط خوب خود با ایران و حمایت از جنبشهای سیاس اسلامگرا مانع بزرگی در مقابل سلطه ریاض بر خاورمیانه ایجاد کرده بود. دوحه درخواستهای همسایگان خود برای تغییر سیاست هایش را رد کرد. تلاشهای آمریکا و کویت برای میانجیگری بین آنها نتیجه بخش نبود. اما در نهایت محاصره اقتصادی عربستان و امارات به تسلیم دوحه منجر نشد.
علی بن احمد الکویتی، وزیر صنعت و تجارت قطر در روز یکشنبه در کنفرانسی در دوحه گفت: «در دو سال گذشته اقتصاد ما در مقایسه با کشورهای محاصره کننده وضعیت بهتری را تجربه کرده است».
الکویتی گفت که در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ سطح سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور به ترتیب ۸ و ۵ درصد افزایش یافته است. در مجموع ۲۰۷ میلیارد دلار در این کشور سرمایه گذاری شده است. یک پنجم تمام کارخانههای فعال در قطر در طول دو سال گذشته راه اندازی شده اند. او همچنین اشاره کرد که کشورش اخیرا به یک صادرکننده محصولات لبنی تبدیل شده است. اما الکویتی ابراز امیدواری کرد که اختلافات بین قطر و همسایگانش به زودی حل و فصل شود.
حملات موشکی ماه سپتامبر علیه تاسیسات نفتی عربستان به طور موقت نیمی از تولیدات نفت خام این کشور را کاهش داد. این حادثه عربستان و امارات را قانع کرد که برای محافظت از خود نمیتوانند به آمریکا اتکا کنند. ریاض و واشنگتن این حملات را به ایران نسبت دادند. تهران هر گونه نقشی در این حملات را رد کرده است. اما بی میلی آمریکا برای انجام اقدام تلافی جویانه باعث شد که کشورهای منطقه در مورد سیاستهای خود تجدید نظر کنند. تلاشهای عربستان و امارات برای مصاحبه با قطر نیز در همین راستا انجام شده است.
بعد از آنکه عربستان، امارات و بحرین با حضور در یک تورنومت منطقهای فوتبال در دوحه موافقت کردند، گمانه زنیها در مورد یک گشایش دیپلماتیک افزایش پیدا کرد. قطر نخست وزیر خود را به یک اجلاس سالانه پادشاهیهای عرب در پایتخت عربستان فرستاد. این تحولات نشان میدهند که دو طرف در حال پیشرفت به سمت پایان دادن به این مناقشه سه ساله هستند.