حمید چیتچیان در نشست شورای اداری استان که در محل استانداری خراسان رضوی برگزار شد، با اشاره به اینکه میزان مصرف برق در استان اندکی بیش از 2000 مگاوات است، اظهار کرد: خراسان رضوی از توانایی تولید برق مازاد بر مصرف برخوردار است.
وی عنوان کرد: عملیات احداث بخش بخار نیروگاه فردوسی در این استان آغاز میشود که راندمان این نیروگاه را چندین برابر خواهد کرد. این اقدام از نظر اقتصاد و محیط زیست از ارزش بالایی برخوردار است. همچنین پست جدید 132 در این استان افتتاح شد. نکتهای که در خصوص این پست باید مورد توجه قرار گیرد این است که علاوه بر کاهش هزینهها بخشی از نرمافزارهایی که برای این قبیل پستها از سایر کشورها خریداری میشدند در داخل کشور تولید شدهاند.
وی با بیان اینکه کشور ایران از حیث شبکه و قدرت نصب شده تولید برق دارای چهاردهمین رتبه در جهان است، ادامه داد: ظرفیت نصب شده تولید برق در کشور در حال حاضر 72 هزار و 700 مگاوات است که پیشبینی میشود ظرف 10 سال آینده بین 47 تا 50 هزار مگاوات نیروگاه جدید در کشور نصب شود. هماکنون کشور به لحاظ قدرت نصب شده نیروگاهی و نیز تعداد مشترکین شبکه برق، مقام نخست را در منطقه دارد. ایران دارای شبکه واحدی از تولید تا توزیع بوده که شامل 32 میلیون مشترک متصل به آن میشود.
وزیر نیرو در ادامه افزود: حدود 15 درصد از کل تولید برق به نیروگاههای برق آبی، هزار مگاوات به نیروگاه های اتمی، 300 مگاوات به نیروگاههای تجدیدشونده و مابقی به نیروگاههای حرارتی از جمله گازی، سیکل ترکیبی و بخاری اختصاص دارد.
چیتچیان با تاکید بر اینکه اجرای برجام محدودیتهای موجود در کشور را رفع خواهد کرد، خاطرنشان کرد: بعد از توافق هستهای، حجم بزرگی از سرمایهگذاران اروپایی و آسیایی به منظور حضور مستقیم برای حضور در پروژههای سرمایهگذاری وارد میشوند؛ بنابراین یکی از مهمترین وظایف مسئولان ذیربط این است که از شرایط ایجاد شده بیشترین بهره را برای تامین نیازهای کشور ببرند.
وی در خصوص رشد سالانه مصرف برق در کشور عنوان کرد: در مدت 10 سال گذشته متوسط رشد مصرف برق در کشور 5.5 درصد بوده که با ورود به شرایط جدید اقتصادی به واسطه اجرای برجام انتظار میرود این میزان رشد یابد و به هشت درصد برسد. این صنعت از سال 89 همزمان با اجرای قانون هدفمندی یارانهها با محدودیتهایی روبرو شده است که موجب عقبماندگی آن شده است.
وزیر نیرو با در خصوص وضعیت منابع آبی کشور یادآور شد: تداوم 15 ساله پدیده خشکسالی، افزایش دما، کاهش بارش، افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش مصرف آب در زمینه کشاورزی از علل ایجاد بحران آب در کشور بوده در حال حاضر متوسط بلندمدت بارش به 216 میلیمتر محدود شده و 130 میلیارد مترمکعب منابع آب تجدید شونده به 116 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. بیمبالاتیها در سالهای گذشته به افزایش برداشت از سفرههای آب زیرزمینی دامن زده است.
چیتچیان با بیان اینکه در خراسان رضوی شرایط بسیار نگرانکننده است، اضافه کرد: به دلیل شدت این بحران نیاز است تا سیاست وزارت نیرو که اجرای طرح احیا و تعادل بخشی سفرههای آب زیرزمینی است و وظیفهی سنگینی است بر دوش مدیران گذاشته است. خوشبختانه تلاش خوبی در خراسان برای مسدود کردن چاههای غیرمجاز با نصب کنتورهای هوشمند وافزایش بازده آبیاری بخش کشاورزی صورت گرفته است.
وی در ادامه استحصار آبهای سطحی را یکی از مشکلات عمده در بخش آب دانست و بیان کرد: با تکمیل سه سد در دست ساخت در خراسان رضوی عملا تمام ظرفیتهای امکانپذیر برای استحصار آبهای سطحی در این استان به اتمام میرسد؛ بنابراین مهمترین اقدام در سالهای آتی مدیریت مصرف آب از طریق اصلاح الگوی کشت و سامانههای آبیاری است.
وزیر نیرو وضعیت کشفرود را نگرانکننده تلقی کرد و ادامه داد: استفاده از فاضلاب جاری در این رود برای آبیاری و تولید محصولات کشاورزی یکی دیگر از مسائل مشکلساز بود که با تلاش دستگاههای مختلف استان این وضعیت ساماندهی شده و اکنون این مسیر از بهترین نمونههای مدیریت رودخانهها است. مساله آب مسالهای چندوجهی و مهندسی است و دارای ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیستمحیطی و حتی امنیتی است.
چیتچیان در خصوص آمار بارندگی در سال آبی جاری یعنی از ابتدای مهرماه تا هشتم دی ماه گفت: میزان بارندگی 100 میلیمتر در سطح کشور بوده است که این میزان 35 درصد نسبت به متوسط دوره بلندمدت سالهای گذشته و 45 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
وی با اشاره به نا امنی کشورهای منطقه افزود: در این شرایط مردم در امنیت بینظیری زندگی میکنند که این امنیت نتیجه تلاشهای مسئولان نظام و دولت است. کشور در امور اقتصادی در شرایط رکور تورمی به سر میبرد و کاهش قیمت نفت درآمدهای نفتی را در مدت حدود یک سال، به یک هشتم قبل کاهش داده است. برای برونرفت از شرایط فعلی نیاز است تا قوه خلاقیت به کار گرفته شود اما نه به واسطه دولت. دولت باید راه را هموار کند تا با منابع محدودتر بتواند دستآورهای بیشتری برای جامعه به همراه آورد.
وزیر نیرو در خصوص مسائل سیاسی عنوان کرد: در هفته وحدت تنها وحدت بین مذاهب مد نظر نباشد و باید به این نکته توجه شود که در شرایط سخت تمام جریانهای سیاسی و درون نظام در راستای منافع نظام با هم متحد شوند. این مساله در زمان انتخابات بیش از هر زمان دیگری نیاز است تا مورد توجه قرار گیرد. نباید هیچ گروه یا کاندیدی علیه دیگری تبلیغ کند. مهمترین راه برای معرفی این است که هر کس به معرفی برنامههای خودش بپردازد، زیرا این چیزی است که مردم نیاز دارند.