صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 04
کد خبر: ۱۹۹۰۴۸
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۷ - ۰۷ دی ۱۳۹۸
سیدجلال ساداتیان:

بدون FATF حتی روسیه و چین هم با ما همکاری نخواهند کرد/ لیست خاکستری باعث اجماع جهانی علیه ایران می‌شود

یک دیپلمات پیشین گفت: برخی آقایان مجمع تشخیص استدلال‌های مختلفی دارند که ابعاد داستان گروه ویژه اقدام مالی برای ما شفاف نیست که پاسخ به این ابهام این است که حداقل برای شما باید شفاف باشد که در صورت عدم اجرای لوایح FATF حتی روسیه و چین هم حاضر به ادامه همکاری با ما نخواهند بود و اینجا دیگر تصمیم رهبران سیاسی راهگشا نخواهد بود و ما دچار خودتحریمی می‌شویم.
رویداد۲۴ سیدجلال ساداتیان با اشاره به نزدیک شدن به پایان ضرب‌الاجل گروه ویژه اقدام مالی به ایران و احتمال بالای بازگشت کشورمان به لیست خاکستری این گروه، در پاسخ به این سوال که شرایط بازگشت تهران به لیست خاکستری را چگونه می‌توان تصویر کرد، گفت: اگر کشوری عضو جامعه بین‌الملل می‌شود، قاعدتا باید تبعات، عوارض و همچنین مزایایی که عضویت در این جامعه دارد را با هم بپذیرد؛ به این معنا که وقتی دنیا می‌گوید ما می‌خواهیم در همه عرصه‌ها شفافیت داشته باشیم تا بدانیم پول از کجا می‌آید، منشأ آن کجا و چیست و به کجا می‌رود، شما هم اگر می‌خواهید عضو جامعه بین‌الملل باشید باید این موارد را اجرا کنید نه اینکه همه کشور‌های دنیا عضو این مجموعه هستند و شما نخواهید با برخی تصورات وارد شوید.

وی ادامه داد: برای مثال اینکه برخی اعضای مجمع با صراحت اعلام کرده‌اند که در صورت اجرای دستورات گروه ویژه اقدام مالی، سپاه پاسداران قادر به انجام اقدامات خود نیست که باید جواب دهیم که سپاه نه پیش از این و نه پس از این کارهایش را در چهارچوب این طریق انجام نخواهد داد. با این حال عمده روابط تجاری و تبادلات بانکی از یک مجرا و کانالی اتفاق می‌افتد که حالا که تحریم‌های آمریکا وجود دارد، ما هم می‌خواهیم خود را دچار تحریم دیگری کنیم.

ساداتیان افزود: برخی آقایان مجمع تشخیص استدلال‌های مختلفی دارند که ابعاد داستان گروه ویژه اقدام مالی برای ما شفاف نیست که پاسخ به این ابهام نیز این است که حداقل برای شما باید شفاف باشد که در صورت عدم اجرای لوایح FATF حتی روسیه و چین هم حاضر به ادامه همکاری با ما نخواهند بود و اینجا دیگر تصمیم رهبران سیاسی راهگشا نخواهد بود و ما دچار خودتحریمی می‌شویم.

این دیپلمات پیشین همچنین در خصوص اینکه ورود به لیست خاکستری می‌تواند به عنوان پیش زمینه و پایه‌ای برای آغاز شکل‌گیری اجماع جهانی علیه ایران عمل کند، گفت: حتما اجماع علیه ایران برای ما خطرناک است و کشور‌هایی مانند آمریکا از این طریق می‌توانند کار را به جایی برسانند که در شورای امنیت مجددا تحریم‌هایی علیه ایران به تصویب برسد. الان نگاه کنید که ترامپ، نتانیاهو و حتی عربستان سعودی چگونه به در و دیوار می‌زنند تا بتوانند شرایطی را مهیا کنند تا اجماع پیش از برجام علیه تهران را احیا کنند.

بیشتر بخوانید:
بازگشت به لیست سیاه FATF چه عواقبی برای کشور دارد؟

وی ادامه داد: دلیل اینکه فضا الان برای ایران تا حدودی باز است که می‌تواند در فضای بین‌الملل کار کند این است که اجماع علیه تهران وجود ندارد، در نتیجه کشور‌ها موظف به این نیستند که در تحریمی شرکت کنند؛ حالا اینکه برخی شرکت‌های بزرگ از ترس جریمه‌های ایالات متحده با ایران همکاری نمی‌کنند بحث دیگری است، اما اینکه اجبار داشته باشند که تابع اجماع جهانی باشند، داستان دیگری است چرا که پیش از برجام حتی کوچکترین کشور‌های جهان هم برای همکاری با ما امتناع می‌کردند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که تا چه میزان می‌توان بن‌بست ایجاد شده در زمینه FATF را ناشی از تاثیر بالای سیاست داخلی بر سیاست خارجی دانست و اینکه آیا ما اساسا در این رابطه دچار سوءتفاهم هستیم یا رقابت‌های جناحی داخلی گفت: قطعا سیاست خارجی دنباله سیاست داخلی است، اما در وضعیتی که ما قرار داریم این تقابل‌های صحنه داخلی تقابل‌های زیبایی نیست و بیشتر از این که بخواهند به منافع ملی فکر کنند اغلب منافع گروه و جناح خودشان مدنظر است و برای اینکه رقیب را از صحنه به در کنند بهانه‌ای را مطرح می‌کنند.

وی ادامه داد: برای مثال عده‌ای از همان ابتدا مخالف برجام بودند؛ وقتی تصویب شد باز هم مخالفت‌ها ادامه پیدا کرد؛ وقتی در مجلس تصویب شد در مقام تضعیف مجلس درآمدند و هر قدمی که ما در رابطه با این توافق جلو رفتیم جای اینکه عدم پایبندی آمریکا و عدم اجرای تعهدات اروپا را تقبیح کنند؛ بیشتر به سمت خودمان برگشتند و وزیر خارجه‌ای که با توانمندی توانست به توافق را به سرانجام برساند مورد انتقاد قرار می‌دهند.

ساداتیان گفت: همین افراد بار‌ها اعلام کردند که ایران هیچ دستاوردی در برجام نداشت در حالی که توانستیم حداقل سایه اجماع جهانی علیه کشورمان را برداریم، تهدید‌های جنگی را که می‌توانست دامن ایران را بگیرد کنار بزنیم و در سال اول مقدار بالایی پول وارد کشور شد و سنگینی گرانی و نرخ ریسک به مقدار زیادی کاهش پیدا کرد، اما ایالات متحده با قلدری از این توافق خارج شد؛ حالا وقتی او رفته فشار‌ها باید به سمت او باشد نه اینکه فشار‌ها به سمت وزارت خارجه برگردد. معنای این اقدامات حمایت از منافع ملی نیست و ما باید بتوانیم کلام و تصمیم واحدی را به دنیا ارسال کنیم.
منبع: ایلنا
نظرات شما