رویداد۲۴- در هفته های اخیر شاخص کل بورس، نوسان های محدودی را تجربه می کرد و در محدوده کانال ها 75 و 76 هزار واحد درجا می زد اما امروز در نخستین روز کاری، کاهش بیش از یک هزار واحدی را رقم زد.
در معاملات امروز، یک میلیارد و 26 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش یک هزار و 966 میلیارد ریال در 96 هزار و 439 نوبت خرید و فروش شد.
بررسی شاخص های اصلی بازار سرمایه نشان می دهد که همه آنها امروز قرمز پوش بودند به گونه ای که شاخص قیمت (وزنی-ارزشی) 373 واحد، شاخص کل (هم وزن) 157 واحد، شاخص قیمت (هم وزن) 128 واحد، شاخص آزاد شناور 1364 واحد، شاخص بازار اول 909 واحد و شاخص بازار دوم 1105 واحد کاهش یافت.
نمادهای گروه خودرو و پالایش و پتروشیمی، سهم اصلی را در افت امروز بازار سهام ایفا کردند و بر این اساس، نمادهای پارسان، فولاد، فارس، شبندر، خودرو، خساپا و کگل با افت خود، زمینه کاهش شدید شاخص را فراهم کردند.
بیشترین افزایش قیمت در معاملات امروز به نمادهای دارویی رازک، سپنتا، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، البرز دارو و داروسازی زاگرس فارمد پارس تعلق داشت.
نمادهای پارس سویچ، حق تقدم بین المللی محصولات پارسف حق تقدم معدنی و صنعتی چادرملو، حق تقدم بیمه ملت و حق تقدم توریستی و رفاهی آبادگران نیز با بیشترین کاهش قیمت مواجه شدند.
** نباید برای رشد بازار عجله کنیم
«محمودرضا خواجه نصیری» مدیرعامل تأمین سرمایه آرمان با بیان اینکه نباید برای رشد بازار عجله کنیم، گفت: نباید آنچه در پایان سال 94 اتفاق افتاد یک رویداد دائمی در بازار قلمداد شود؛ زمستان 94 واقعیت بازار سرمایه نبود. واقعیت بازار زمانی خواهد بود که به مرور زمان اقبال به بازار و به شرکت ها با توجه به روند سودآور آنها شکل بگیرد.
به پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: استنباطم این است که بازگشت پایدار بازار در حال وقوع است اما چند ماهی طول می کشد و در این مسیر گزارش های سه ماهه و 6 ماهه شرکت ها به روند بازگشت بازار کمک می کنند.
وی در ادامه افزود: در این مدت سهامداران میان مدت، روی سهم های بنیادی تر سرمایه گذاری خواهند کرد و به بازار رونق می دهند؛ بنابراین خروجی بازار را تا پایان امسال مثبت ارزیابی می کنم هر چند که اعتقاد دارم تفکر سودهای رویایی و بازار رویایی به هیچ وجه نه قابل قبول، نه معقول و نه قابل تحقق است.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: کلیت بازار، فرصت های سودآوری را برای بسیاری از صنایع ناشی از پسابرجام و افزایش قیمت های جهانی در دل دارد که دستیابی به آن دور از دسترس نیست اما زمان می برد.
خواجه نصیری ادامه داد: پتانسیل هایی که در بازار درباره انتظارات مثبت، پیش از عید رقم خورده بود، یک قدرت محرکه ایجاد کرد اما به طور کامل خرج صنعت خودرو شد.
وی یادآورشد: البته این یک اتفاقی بود که بازار انتخاب کرد بنابراین ما نمی توانیم به بازار خرده بگیریم که چرا صنعت خودرو را انتخاب کردی و صنعت دیگر را انتخاب نکرد.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: بازار با انتخاب صنعت خودرو راه خود را انتخاب کرد اما متأسفانه ورود نقدینگی فقط معطوف به این صنعت شد و حالا هم چند صددرصد رشد کردند و این رشد تا جایی ادامه پیدا کرد که بازار ناگزیر بود که تغییر جهت بدهد.
مدیرعامل تأمین سرمایه آرمان گفت: با توجه به اینکه تغییر جهت سرمایه گذاران هیجانی بود و آنهایی که به دنبال سودهای کوتاه مدت بودند به آینده بازار امیدواری چندانی نداشتند، هنگام تغییر ریل و تغییر مسیر، یک عده ای از سهامداران در طول این راه از قطار بازار خارج شدند.
خواجه نصیری گفت: اکنون سرمایه گذارانی را داریم که می گویند ما یا سودهای یک شبه و سنگین می خواهیم و یا در بازار سرمایه سرمایه گذاری نمی کنیم؛ بنابراین حالت سومی متصور نیستند چون جنس و رفتار آنها با چنین بازدهی همساز شده است.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه هم اکنون بازار به نقطه ای رسید که حجم معاملات کم شد و بازار وارد فاز رکودی شده است، گفت: در شرایط فعلی بازار روند مشخصی نمی گیرد و به طور مکرر دچار چرخش دو روز مثبت و دو روز منفی شده است.
وی درباره راه حل خروج از این شرایط گفت: تنها راه خروج از این شرایط، گزارش های مالی سه ماهه و 6 ماهه است که به نظر من احتمال مثبت بودن آن زیاد است. چون بهبود اطلاعات مالی و وضعیت سودآوری و وقایع مالی شرکت ها در برخی صنایع دیده می شود.
این کارشناس بازار سرمایه با ذکر مثال ادامه داد: به عنوان نمونه، دارویی ها، مجامع خوبی برگزار کردند و سودهای خوبی دادند و پالایشی ها در حال اعلام تعدیلات مثبت هستند.
وی گفت: در فلزات اساسی از جمله مس، روی و فولاد با توجه به افزایش قیمت های جهانی، می توانیم منتظر گزارش های مالی مثبتی باشیم که همه این روندها کم کم می تواند برای بازار، پتانسیل های جدیدی ایجاد کند.
خواجه نصیری، به ضرورت یک رشد آرام و با ثبات در بازار تاکید کرد و گفت: چنانچه بازار در یک دوره های بلندمدت و با ثبات و متناسب با اخبار شرکت ها رشد کند، می توان امیدوار بود که این رشد، رشد پایداری باشد که به اقبال بازار کمک کند اما رشد های مقطعی و بدون پشتوانه اطلاعات شرکت ها در مدت کوتاهی، جای خود را به افت می دهد.