رویداد۲۴ نجاح محمد علی کارشناس مسائل سیاسی و تحلیلگر عراقی گفت: شهادت سردار سلیمانی، ثلمهای به ستون محور مقاومت و به ویژه ثلمهای به جمهوری اسلامی ایران به شمار میآید. نجاح محمد علی تحلیلگر عراقی در گفتگو با شبکه تلویزیونی روسیا الیوم درباره شخصیت شهیدان سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس با بیان این مطلب افزود، با آنکه شهادت ایشان ثلمهای برای محور مقاومت و ایران است، اما معتقدم به مرور زمان میتوان این ثلمه را پر نمود و این وعده الهی است که محقق میشود.
مردم ایران نیز انیس پیامبر و قرآن کریمند. آنان بلافاصله پس از شهادت این سردار، جانشین او را منصوب کردند. جانشین حاج قاسم، از همراهان سردار است که با ایشان در کربلای پنج آشنا شدم و اطمینان دارم انسانی محکم، همچون حاج قاسم است.وی افزود: حاج قاسم با آنکه فرمانده میدانی و شخصیت نظامی بود، اما مرد توافق و تفاهم بود.
نجاح محمد علی درباره دلایل ترور قاسم سلیمانی در این برحه زمانی و چرایی انتخاب بغداد به عنوان مکان ترور گفت: درگیری میان ایران و آمریکا برای خود قواعد و انضباطی دارد که هر دو طرف بدان پایبندند، حتی خروج نیروهای آمریکایی از عراق در سال ۲۰۱۱, با هماهنگی حاج قاسم سلیمانی بود، حاج قاسم راه خروج را برای این نیروها امن کرده و به آنان در عقب نشینی از عراق کمک و با این کار جان هزاران نیروی آمریکایی را حفظ کرده بود. حال ایشان ترور شدند و ترور ایشان اشتباهی بزرگ به شمار میآید، این اتفاق به معنی عبور از خطوط قرمز است، آمریکا تلاش کرد او را در سوریه هدف قرار دهد، اما تلاششان در سوریه عملی نشد.
این تحلیلگر سیاسی تصریح کرد: برداشت من از اقدام آمریکا در هدف قرار دادن قرارگاههای گردان حزب الله در منطقه القائم، این است که آنان در پی ترور حاج قاسم بودند. حد اقل میتوان گفت، یکی از مهمترین اهدافشان در این حمله ترور حاج قاسم بود. اما اینکه چرا بغداد محل ترور انتخاب شد؟ به این دلیل که آمریکا مدت زمانی است تلاش میکند، میان مردم عراق و ایران جدایی بیندازد، آنان این کار را در رسانه ها، شبکههای خاص ماهوارهای عرب زبان و فارس زبان، رسانههای وابسته به عربستان و برخی کشورهای دیگر منطقه، پیگیر بودند، و هدفشان شکاف و جدایی میان ایرانیان و عراقی هاست، اما آنچه اتفاق افتاد شهادت حاج قاسم و ابو مهدی المهندس در کنار هم بود، رخدادی که تحقق شعار ایرانیها و عراقی هاست، یعنی تحقق این شعار که جدایی دو کشور ناممکن است، این دو در کنار هم با داعش جنگیدند و در ادامه هر دو به دست آمریکایی هدف قرار گرفته اند، که داعش را وارد عراق و در ادامه از داعش حمایت کرد.
نجاح محمد علی افزود ترور این دو سردار، عملیات انتقام جویانه از همه آنانی بود که با تروریستهای داعش جنگیدند، اقدامی که باز هم تکرار خواهد شد.
وی درباره انتشار تصاویری از شادی برخی از مردم عراق در پس از شهادت سردار سلیمانی گفت، این اتفاق در چارچوب همان نکتهای است که اشاره کردم یعنی این کار در چارچوب طرح آمریکایی-صهیونیستی و سعودی برای ایجاد تفرقه میان مردم ایران و عراق است. البته نفوذ ایران در عراق درست است، اما حضور ایرانیان در عراق برای مبارزه با داعش است، بر خلاف آمریکا که روند سیاسی کنونی را در عراق ایجاد کردند و افرادی مفسد را در راس حاکمیت قرار دادند. با این حساب نمیتوان گفت: ایران در عراق نفوذ دارد.
حضور ایران در عراق بر اساس وابستگیهای جغرافیایی، سیاسی و تاریخی دو ملت است، ایران با درخواست مستقیم دولت مشروع عراق وارد کشور ما شده است، چنانچه حضورش در سوریه اینگونه است، در نتیجه نباید مفاهیم را در هم آمیخت، آنانی که از شهادت سلیمانی، فرمانده مبارزه با داعش ابراز خرسندی میکنند، همانانی هستند که از سلیمانی به دلیل اقداماتش در حمایت از نوامیس عراق و حمایت از زنانشان در برابر تجاوزات داعش دلخور هستند.
وی درباره تهدید مقامات ایرانی علیه آمریکا و پیش بینی هایش از واکنش ایران به ترور سردار سلیمانی گفت: تظاهرات در عراق و لبنان به عنوان ابزاری برای تحمیل مذاکره بر ایران ادامه خواهد یافت,، اما ایران مذاکره با آمریکا را با شیوهای که ترامپ میخواهد، نمیپذیرد، شکست مذاکره به روش دلخواه ترامپ، در گفتگوی رئیس جمهور آمریکا با رهبر کره شمالی ثابت شده است، تا پیونگ یانگ پس از مدت زمان طولانی از زمان آغاز مذاکرات مستقیم، بار دیگر برنامه موشکی و هسته ایش را از سر بگیرد.
ایران در پی آن نیست سرزمین عراق به میدانی برای رویارویی با آمریکا تبدیل شود و دلیل آن هم این است که ایران هم پیمانانی در عراق دارد که این هم پیمانان در روند سیاسی کشور سهیم هستند و همین گروهها با استعفای عادل عبدالهمدی موافقت کردند، به این امید که تفاهمهایی در کشور حاصل و برای حل بحران راههایی پیدا شود، ایران برای پاسخ دادن به آمریکا امکانات قابل توجهی دارد، اما نمیخواهد به شیوهای عمل کند که آمریکا میخواهد، ایران و محور مقاومت از جمله عبدالملک الحوثی و سید حسن نصرالله هر کدام بیانیههایی صادر کردند و به این موضوع پرداختند آنان به این نکته اشاره کردند که واکنش به آمریکا واکنشی در سطح گستردهای به نام محور مقاومت خواهد بود، اما اینکه این واکنش کی و کجا باشد، موضوعی است که محور مقاومت مشخص خواهد کرد.
ایرانیان همان امتی خواهند بود، که دشمنانشان را با پنبه سر میبرند، اما آنانی که میخواهند، با ایران در عراق مبارزه کنند، بهتر است به مناطقی که بسیج مردمی حضور دارد یعنی مناطقی، چون القائم، دیاله و ... بروند و به جای بسیج مردمیای که ایران از آنان حمایت میکند، بجنگند تا به قول خودشان اعضای بسیج مردمی که از نگاه آنان مزدوران ایرانند از کشور خارج شوند و به ایران برگردند.
وی افزود ایران منفعت عراق را میخواهد و مرجعیت عالی نمیپسندد خاک عراق به میدانی برای رویارویی و تسویه حساب تبدیل شود، هم پیمانان ایران در عراق نیز به نظریه مرجعیت دینی پایبندند.
این کارشناس درباره دلایل ذکر نشدن نام قاسم سلیمانی و ابو مهدی المهندس در بیانیهای که مرجعیت شیعه در پس از ترور آنان صادر کرد گفت: به نظر من این یک اتفاق عادی است، وقتی مرجعیت حمله نظامی آمریکا به گردان حزب الله در منطقه القائم را محکوم میکند به وضوح مشخص میکند که چه کسی باید به این اقدام آمریکا واکنش نشان دهد، مرجعیت هم زمان در بیانیه اش به بسیج مردمی مشروعیت رسمی داد، امروز هم از کسانی گفت که در مسیر مبارزه با داعش جانفشانی کرده اند، این جمله یک تعبیر عام است و شامل همه میشود,، اما اینکه چرا نام این شهدا را نیاورد به نظر من این کار، نیت خاصی ندارد، زیرا مرجعیت دینی، با ولایت فقیه تفاوت دارد، مرجعیت نهادی نیست که به حملات آمریکا پاسخ دهد.
مرجعیت همواره در حدود قانون اساسی و در حدی سخن میگوید که حاکمیت کشور میطلبد، در بیانیه مرجعیت تمرکز اساسی بر حفظ حاکمیت عراق است، نهادهای دیگر غیر از نهاد مرجعیت به وظیفه خود عمل کردند، آنان چیزی را گفتند که مرجعیت دینی نگفت: البته مرجعیت عالی دینی در بیانیه اش به صورت غیر مستقیم دعایی را ذکر کرد، که دعای امیر المومنین علی (ع) در میدان نبرد با دشمن است، مرجعیت از همه مردم خواست در این دعا شریک باشند، این دعا مفاهیم خاص خود را دارد.
مرجعیت خواستار جنگ نیست، اما اگر جنگی رخ دهد در کنار مردم خواهد بود. دعای مرجعیت دور شدن عراق از برنامهها و تلاشهای آمریکاست. مرجعیت پس از اشغال عراق به دست نظامیان آمریکایی نیز از مقاومت مسالمت آمیز حمایت جهت اخراج اشغالگران و در ادامه بر ضرورت تدوین قانون اساسی به دست مردم عراق تاکید کرده بود.
نجاح محمد علی، گردان حزب الله را از حمله به پادگان نظامیان آمریکایی در کرکوک و کشته شدن پیمانکار عراقی مبرا دانست و گفت، این گروه در یازده عملیات دیگری که آمریکاییها از آن سخن گفته و آنها را به حزب الله عراق نسبت داده اند هم مبراست، این گونه عملیات، کار گروههای مسلح وابسته به آمریکاست تا بهانهای برای واشنگتن فراهم نمایند.
این کارشناس عراقی اظهار داشت، به یقین ترور سردار سلیمانی ناشی از نفوذ امنیتی است,، اما سردار سلیمانی به خوبی میدانست زندگیش در خطر است، با این حال، چون به قواعد حاکم بر درگیریها باور داشت، این اقدام را که اقدامی خارج از چارچوب قواعد درگیری است پیش بینی نمیکرد.
وی در پایان اظهار داشت، رازی را که میان من و او بود فاش میکنم، چند روز قبل ارتباطی با ایشان داشتم، او شهادتش را پیش بینی کرده بود، گفته بود این بار آخری است که مسافرت میکنم، اگر شهید نشدم با شما دیداری خواهم داشت، اما به شهادت رسید. من ایشان را از دوران جنگ عراق علیه ایران میشناسم، دیدار من با ایشان دیدار کاری نبود بلکه دیدار دوستانه بود، به جز قاسم سلیمانی، دیگر ایرانیان از من خوششان نمیآید.