رویداد۲۴ شهادت سردار سلیمانی آغازگر معادلهای جدید خاورمیانه است؛ چه آنکه او چهرهای است که برای جمهوری اسلامی اهمیتی فراتر از یک شخصیت نظامی داشت و برخی کارشناسان گفته بودند با توجه به نحوه تشییع مراسم او و حضور میلیونی مردم هم شده، ایران اقدام آمریکا را تلافی خواهد کرد.
بامداد روز گذشته بالاخره ایران با شلیک موشک به پایگاه عین الاسد در شهر الانبار، پاسخی ابتدایی به آمریکا داد. رهبر انقلاب در سخنرانی روز گذشته خود اعلام کرد که این پاسخ تنها یک سیلی کوچک بوده و آمریکا باید از منطقه برود.
ساعاتی بعد دونالد ترامپ نیز در سخنانی درباره این عملیات صحبت کرد و گفت «به هیچیک از نیروهای آمریکایی آسیبی نرسیده است.» او همچنین از آمادگی آمریکا برای صلح صحبت کرد، با این حال کسی سخنان او را جدی نگرفت و تنها یک پرسش در میان افکار عمومی و رسانهها به بحث اصلی تبدیل شده است: «آیا جنگ ایران و آمریکا آغاز خواهد شد؟»
کارشناسان ایرانی در پاسخ به این سوال میگویند آمریکا به پاسخ سریع اعتقاد دارد و با توجه به عدم واکنش سریع این کشور، باید نتیجه گرفت خبری نیست و احتمال جنگ وجود ندارد. برخی کارشناسان دیگر معتقدند احتمال جنگ بسیار بالاست.
بیشتر بخوانید: شبیه سازی یک جنگ/ آمریکا در صورت حمله به ایران با چه شرایطی روبرو خواهد شد؟ +نقشه
نشریه فوربس احتمالات احتمال جنگ آمریکا با ایران بررسی کرده و نوشته برای آغاز یک جنگ در خاورمیانه، آمریکا باید یک یا چند اقدام را انجام دهد و اگر این اقدامها انجام نشود، یعنی آمریکا آماده جنگ نیست.
آمریکا تشکیلات هوایی بزرگی در قطر (پایگاه هوایی العدید) و دیه گو گارسیا در جزیرهای در اقیانوس هند دارد. هر دوی این تاسیسات به طور وسیعی در جنگ ۱۹۹۱ و ۲۰۰۳ عراق مورد بهره برداری قرار گرفتند و در عملیاتهای هوایی نیز برای پشتیبانی از درگیریها در عراق و افغانستان مورد استفاده قرار گرفتند.
به این دلیل که حمله اولیه علیه ایران دریایی یا هوایی خواهد بود، این پایگاهها هاب حملات آمریکا هستند و احتمالا بحرین نیز بسته به سیاست داخلیاش درگیری خواهد شد. حاکمیت در دست خاندان اهل تسنن در بحرین است، اما اکثریت جمعیت شیعهاند و در نتیجه تنشها مانع از درگیری مستقیم بحرین در مقابله با ایران خواهد شد.
ایران نیروهای کماندو و غیرمتعارف زیادی دارد که میتوانند علیه پایگاههای آمریکایی در خلال درگیری عملیات انجام دهند. با توجه به این مستله آمریکا باید از نیروهایش برای امنیت بیشتر پایگاههایش در خاورمیانه استفاده کند و نیروهایش را به این منظور جابجا کند؛ به ویژه در کویت، بحرین و قطر چرا که این کشورها از طریق خلیج فارس با ایران مرز مشترک دارند. این تقویت امنیت برای نیروهای زمینی است. بعید است که آمریکا هیچ عملیات زمینیای علیه ایران داشته باشد یا دستکم در فازهای اولیه درگیری چنین وضعیتی نخواهیم داشت.
قبل از هر درگیری، آمریکا عملیاتهای شناساییاش را برای شناخت اهداف در ایران برای حملات بعدی بیشتر میکند. ایالات متحده سعی میکند این اقدامات را به طور مخفیانه انجام دهد در نتیجه اغلب اطلاعات از طریق تصاویر ماهوارهای و ابزارهای دزدی و نظارت مخفی انجام میشود. با این وجود برخی پروازها مرئی خواهند بود. ایران از افزایش این پروازها مطلع میشود و قطعا نسبت به آن و اینکه حریم هواییاش نقض شده اعتراض خواهد کرد.
در این مورد تنها موضوع پهپاد آمریکایی در جنوب ایران مطرح شد که ایران آن را منهدم کرد و پس از آن هم نمونه مشابهی گزارش نشد.
نیروی دریایی آمریکا پایگاه مستقر و دائمیای در بحرین تحت عنوان فعالیت پشتیبانی دریایی دارد. به این دلیل که بحرین به شدت با ایران زاویه دارد و با ایران هم مرز است این پایگاه در هر درگیریاش حتی اگر این کشور درگیر جنگ نشود، مورد هدف ایرانخواهد بود؛ بنابراین اگر تهدیدی وجود داشته باشد مقامات ارتش باید رابطهایشان را از این پایگاه تخلیه کنند.
فعالیتهای آمریکا در خلیج فارس و اقیانوس هند، در سالهای گذشته با میانهروتر شدن عراق و افغانستان و درخواستهای کشورهای پاسفیک کاهش پیدا است؛ در صورت بروز یک درگیری نیروی دریایی آمریکا نیازمند ارسال ناو کشتی به منطقه به منظور اجرای عملیات در جنگ با ایران است.
تنها موردی که صبح دیروز در گزارش رویترز آمده، اعزام نیروهای نظامی آمریکا به منطقه بوده است. آنگونه که رویترز گفته آنها در کویت مستقر خواهند شد. با این اوصاف، با وجود بالا رفتن احتمال جنگ، هیچ گزارشی دال بر وجود این شاخصها دیده نشده است و در نتیجه احتمال حمله مستقیم آمریکا به ایران بسیار پایین است.