رویداد۲۴ ماجرای آلودگی مواد غذایی در ایران مدتی است که بحث مهم خانوادهها و افکار عمومی تبدیل شده است. ماه گذشته موضوع کیکهای آلوده مطرح شد و پس از یک ماه روز گذشته رحمانی وزیر کشور اعلام کرد عاملان این کار دستگیر شدهاند. قبل از آن ماجرای ذرتهای آلوده بسیار حاشیهساز شد.
وجود وایتكس در لبنیات، خمیر مرغ در فرآوردههای گوشتی، آب معدنیهای آلوده همگی از مواردی بودند که در مدت گذشته مطرح شدند. پیش از آن هم ماجرای شیر و ماست پالمدار برای صنایع غذایی مشکل ایجاد کرده بود. در هر کدام از موارد ضربه سنگینی به اقتصاد این شاخه صنعتی زده بود.
در جدیدترین شایعهها، گفته شده شیرهای تولید شده در کشورحاوی سم آفلاتوکسین است. بهادر حاجی محمدی بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران در یک برنامه تلویزیونی گفته بود «شیرهای پاستوریزهای که از سوپرمارکتها تهیه میشود مقدار زیادی آلودگی به سم آفلاتوکسین دارند؛ سمی که به منجر به سرطان کبد میشود.»
سم آفلاتوکسین یکی از سموم قارچی است که برخی از قارچها توانایی ساخت سموم را در انواع فرآوردههای غذایی مانند آبمیوهها، رب گوجه فرنگی، لبنیات و... را دارند که قابلیت ورود به شیر و لبنیات را نیز دارد.
به گفته کارشناسان صنایع لبنی و طبق اعلام مسئولان وزارت جهاد و وزارت بهداشت حد مجاز آفلاتوکسین در شیر بر اساس استانداردها در ایران ۵۰ نانوگرم در لیتر است که در شیرهای مصرفی کشورمان به هیچ عنوان از این حد مجاز عدول نشده و در همه آزمایشها، این رقم پایینتر از حد مجاز بوده است؛ ضمن آنکه ایران به اکثر کشورهای جهان نیز صادرات دارد.
دبیریان مدیر تضمین کیفیت صنایع شیر ایران گفته به استناد آمارهای بهروزی که داریم، شیرهای تولید شده در صنایع لبنی ایران سالم است و مشکلی ندارد. افرادی هم که خلاف این موضوع را عنوان میکنند، میتوانند از هر شهر و استانی که مایل بودند، به انتخاب خودشان شیرهای در حال عرضه را تهیه و آزمایش کنند.
اکبری رییس هیات مدیره دامداران استان سمنان در گفتگو با با خبرنگار اقتصادی رویداد۲۴ در مورد استفاده بیش از حد مجاز آفلاتوکسین در شیرهای خوراکی میگوید: این ماده در شیر و در کلیه لبنیات در دنیا وجود دارد و حتی در کشورهای اروپایی میزان استفاده از بیشتر از ایران است بنابراین موضوعی که بدون تحقیق از سوی کارشناس صدا و سیما مطرح شد با اعتراض و دلخوری دامداران همراه شده است و نباید این اطلاعات نادرست از رسانه ملی به مخاطب داده شود.
او ادامه میدهد: آفلاتوکسین در همه مواد خوراکی به میزان بسیار کم موجود است و در محصولات کشاورزی نظیر ذرت، سویا و جو وجود دارد.
اکبری در پاسخ به این پرسش که مقدار این ماده در شیر چقدر است؟ میگوید: این میزان بسیار اندک است و حدود ۲۰ نانو گرم است که البته در سایر کشورها این میزان بیشتر است و میبینیم که این میزان از افلاتوکسین در شیر از مقداری که در اروپا استفاده میشود تا ۴ برابر کمتر است.
رییس هیات مدیره دامداران استان سمنان میگوید: متاسفانه از زمان پخش مصاحبه غیرکارشناسی که در صداوسیما پخش شد، میزان خرید شیر تا ۳۰ درصد کم شده است.
او میگوید: این در حالی است که باید برای مصرف این ماده مغذی تبلیغ مثبت شود، زیرا ایران کمترین سرانه مصرف شیر را در دنیا دارد و یکی از شاخصههای مهم در توسعه یک کشور میزان مصرف شیر است.
به گزارش رویداد۲۴ در ایران سالانه حدود ۱۱ میلیون تن شیر تولید میشود؛ این یعنی ماهانه حدود ۱ میلیون تن تولید شیر در کشور وجود دارد. این آمار توسط مرتضی رضایی معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی اعلام شده است. با توجه به کاهش تقاضای شیر، تولید این ماده غذایی در دیماه کاهش یافته است.