رویداد۲۴ ندا جعفری: در آخرین روز کاری سال گذشته شاخص بورس تهران در نیمه کانال ۱۷۸ هزار واحدی قرار داشت و پس از گذشت ۶ ماه از سال ۹۸ این شاخص توانست ۱۲۳ هزار واحد رشد کند. پس از رکوردشکنیهای فراوان برای اولین بار بورس کانال ۳۰۲ هزار واحدی را فتح کرد؛ این یعنی فعالان بورس تهران در ۶ ماه کاری توانستند تقریبا ۷۰ درصد بازدهی در نیمه اول سال را کسب کنند.
در ادامه این رکوردشکنیها امروز و پس از ده ماه از ابتدای سال ۹۸ شاخص بورس اوراق بهادار تهران در آستانه ورود به کانال ۴۳۰ هزار واحدی است و این موضوع یعنی شاخص بورس پس از گذشت ۱۰ ماه تقریبا ۱۳۰ درصد بازدهی برای فعالان این بازار کسب کرده است. درنتیجه این بازار امسال یکی از بازارهایی است که سود بالایی برای سرمایه داران خود داشته است.
زمانی که افرادی آشنایی چندانی با این بازارها ندارند، به این آمارها نگاه میکنند و فکر میکنند بازار سرمایه میتواند فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری آنها باشد، اما آیا واقعا این بازار تا پایان سال و در دو ماه باقی مانده بهمن و اسفند رشد مداومی خواهد داشت؟
بیشتر بخوانید: سمت و سوی زمستانی بازار سرمایه/ آیا امکان تداوم رالی افزایش قیمتهای سهام وجود دارد؟
بسیاری از کارشناسان بورسی معتقدند به لحاظ بنیادی این بازار دیگر جای رشد ندارد، اما از آنجایی که بازارهای موازی با این بازار از جمله بازار ارز و سکه با توجه به شرایط کلی اقتصاد و سیاستهای پولی بانک مرکزی تا حدودی محدود شدهاند، بسیاری معتقدند این بازارها (سکه، ارز، خودرو و مسکن) گزینههای مناسبی برای سرمایه گذاری نمیتوانند باشند.
درعین حال بازار مسکن حجم بالایی از پول را میخواهد و نقدشوندگی کمی نیز دارد. بازار خودرو نیز شرایط ثابتی ندارد هر چند در ماههای گذشته قیمت خودرو افت و خیزهایی داشته، اما در نهایت بازار خودرو در ده ماه گذشته بازده کمتری نسبت به بازار سرمایه داشته است.
آلبرت بغازیان درباره رشد بورس طی ده ماه گذشته و اقبال سرمایهگذاران به این بازار به رویداد۲۴ میگوید: از ابتدای سال تاکنون بازار سرمایه و بورس به عنوان محلی برای سرمایه گذاری و کسب سود در کنار بازارهای دیگر (ارز، سکه، زمین و ملک و خودرو) بازدهی بیشتری داشته و هر چه این بازارها از رونق کمتری برخوردار باشند این نقدینگی به سمت بورس حرکت خواهد کرد.
این اقتصاددان با اشاره به سرمایهای که در این مدت به سمت بورس حرکت کرده ادامه میدهد: جهش قیمت سهام و ارزشمند شدن برخی از سهمها باعث افزایش معاملات شده است.
او میگوید: شرکتهای صادراتی که فعالیت شان با ارز انجام میشود با تغییرات نرخ ارز نسبت به شرکتهای وارداتی سود خوبی داشتهاند که منجر به رشد آنها در بورس شد.
بغازیان با بیان اینکه به نظر میرسد این رویه در بورس تا پایان سال ادامهدار، باشد میگوید: در صورتی که همین سیاستها اجرا شود و تغییری در آن ایجاد نشود و واردات نیز به همین منوال انجام شود، قیمت ارز دچار نوسان نخواهد شد و در نتیجه بازار هیجانی نمیشود و همین موضوع باعث میشود تعداد بیشتری از سرمایه گذاران به سمت بورس بیایند.
به گزارش رویداد۲۴ رشد بازار سرمایه حتی از تحلیلهای خوشبینانه ابتدای سال هم بیشتر بوده و این رشد، باعث جذب سرمایه گذاران جدیدی به این بازار شده است. بدون شک مهمترین علت رشد بازار سرمایه و افزایش قیمت سهمها، قدرت پول بوده و در بسیاری از سهمهای بازار، افزایش قیمت سهمها تناسب چندانی با وضعیت بنیادی شرکتها نداشته است.