رویداد۲۴ نازآفرین جمشیدی: یبوست یکی از دردناکترین و آزاردهندهترین چیزهاییست که هر کسی میتواند در زندگی آن را تجربه کند و شاید حتا دلیلش را هم نداند.
آیا تاکنون دچار یبوست شدهاید؟ شاید کمتر کسی باشد که این عارضه را تجربه نکرده باشد و از آن آسیب نخورده باشد. یبوست وضعیت ناگوار و آزاردهندهایست که بسیار هم رایج است و ممکن است هر کسی را با اندکی تغییر در رژیم غذایی و بدن درگیر کند.
شاید نخستین و مهمترین چیزی که باید در مورد یبوست بدانید این است که هر فردی الگوی دفع خود را دارد، برای نمونه فردی معمولا روزی سه بار اما فرد دیگری هفتهای سه بار دفع دارد ک البته این به اندازه و میزان غذاخوردن و شکل آن هم مربوط است و بستگی دارد.
هنگامیکه حرکات روده کند و آب درون روده بزرگ بیشاز اندازه جذب میشود سبب مدفوع سفت شود و یبوست رخ دهد.
شاید یکی از عوامل مهم یبوست را بتوان زندگی امروزی و نداشتن فعالیت و تحرک دانست درواقع حرکات روده و تنبلی آن به شدت به میزان تحرک و فعالیت بدنی افراد بستگی دارد ضمن اینکه رژیم غذایی و آنچه میخوریم هم در این عارضه تاثیر مستقیم دارند.
به گزارش رویداد۲۴ در گذشته مردم بیشتر از میوه و سبزیجات استفاده میکردند درصورتیکه امروزه تنقلات و فستفودها وغذاهای کنسروی جای آنها را گرفته است که در بهوجودآمدن یبوست نقش زیادی دارند.
در این بخش از نوشته به نشانههای یبوست اشاره میکنیم. به آنها دقت کنید اگر دچار چند مورد از آنها هستید حتما پیگیری کنید و مشکلتان را حل کنید.
پس از دفع احساس کنید که کامل تخلیه نشده اید
دفعات دفع مدفوع شما کمتر از دفعات همیشگی باشد
سردرد دارید
مدفوتان سفت باشد
هنگام دفع نیاز به زور زدن داشته باشید
نفخ و درد داشته باشید
عوامل بهوجودآورنده یبوست
دقت داشته باشید یبوست از گونه بیماریهایی نیست که بگوییم ارثی و ژنیتک است بلکه بهوجود میآید و دقیقا هم به نوع رفتار و رژیم غذایی ما مربوط است.
این عوامل شامل نداشتن خواب کافی، مصرف کم آب و مایعات، مصرف کم میوه و سبزیجات (فیبرها)، مصرف زیاد کافئین، بی تحرکی یا کم تحرکی، افزایش سن، استرس، چاقی، اختلالات هورمونی، مصرف بیش از حد ملین ها (منجر به تنبلی روده می شود)، مصرف بعضی از داروها (مانند داروهای فشارخون بالا، داروهای آنتی اسید، آهن، داروهای ضد افسردگی و..)
برای درمان یبوست میتوانید در خانه و از درمانهای خانگی کمک بگیرید البته تا هنگامیکه کار سخت نشده باشد. در اینجا به موادی که میتواند در درمان یبوست کمکتان کند اشاره میکنیم.
روغن گیاهی زیتون برای بهبود عملکرد سیستم گوارشی و دفع مدفوع مفید است. برای رفع سریع یبوست، صبح ها پس از بیدار شدن 1 قاشق ناشتا، روغن زیتون بخورید. استفاده از این روغن، هنگام طبخ غذا نیز برای رفع یبوست و سایر بیماری ها بسیار مفید است.
لیمو حاوی اسید سیتریک است. لیمو برای تحریک سیستم گوارش، رفع یبوست مزمن و مواد هضم نشده مفید است.
انجیر یک ملین طبیعی مفید است. انجیر حاوی فیبر بوده و برای رفع یبوست مفید است.
دانه ی کنجد، محتویات روده را نرم می کند. با مصرف کنجد دفع مدفوع راحت می شود.
مصرف آلو یا آب آلو از روش های قدیمی درمانی یبوست است. الو به علت فیبری که دارد، ملین است. سوربیتول موجود در آلو مدفوع را نرم نگه می دارد.
مصرف اسفناج برای پاکسازی، بازسازی و ترمیم مجاری گوارشی مفید است. مصرف اسفناج خام یا پخته، یبوست شدید را سریع رفع می کند.
روغن ماهی برای تحریک روده مفید است. روغن ماهی دارای اسیدهای چرب امگا 3 است. اسید امگا 3 برای گردش خون و عملکرد سیستم گوارشی مؤثر است.
خوردن سیب همراه با پوست، مدفوع را نرم و دفع را راحت می کند.
کلم منبع غنی فیبر است. خوردن 1 لیوان آب کلم هر شب، مشکلات گوارشی و یبوست را رفع می کند
یبوست به خودی خود نیاز به پزشک ندارد و با کمی درمان خانگی و تغییر در رژیم غذایی درمانشدنیست اما گاه همین مشکل کوچک به چنان مسئله آزاردهندهای تبدیل میشود که بهآسانی نمیتوان از آن رها شد و حتما باید از پزشک کمک گرفت.
اگر یبوست به همراه درد شکم و احساس پری بوده، همچنین دفع گاز روده و مدفوع نداشته باشید باید فورا به پرستار یا پزشک خود مراجعه کنید.همچنین هنگامی که تهوع و استفراغ و و خونریزی از مقعد و سرگیجه و ضعف عمومی باشد باید به پزشک مراجعه کرد. برخی در اینگونه مواقع به درمانهای خانگی و خوددرمانی روی میآورند که درست نیست. اگر دچار این وضعیت شدید حتما و بهسرعت به پزشک مراجعه کنید.
همانگونهکه در اشاره کردیم رژیم غذایی و سبک زندگی در ابتلا و البته پیشگیری از یبوست اهمیت زیادی دارد بنابراین تا کار به جاهای باریک نکشیده است سبک زندگی خود را تغییر دهید.
برای تغییر سبک زندگی و پیشگیری از یبوست و تندرستی بیشتر در روز این کارها را انجام دهید:
ورزش و پیادهروی به عادات روزانه اضافه شود (برنامه ورزشی داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید)
روزانه و دستکم 8 تا 10 لیوان آب و مایعات دیگر مصرف شود (حدودا هر ۲ ساعت ۱ لیوان بصورت تدریجی میل شود)، به حداقل رساندن مصرف کافئین(مصرف زیاد چای و قهوه میل شما به خوردن آب را کم می کند)
مصرف سه عده غذایی(هیچ وعده غذایی حذف نشود، حجم غذا کم و دفعات زیاد)
استفاده بیشتر از فیبرهای محلول (که توده مدفوع را حجیم می کند، شامل سیب، موز، جو، جو دوسر، لوبیاها و…)و نامحلول (حرکت غذا را در لوله های گوارشی تسریع و از یبوست پیشگیری می کند. مانند گندم، حبوبات، بیشتر سبزیجات و…) در برنامه غذایی خود.
استفاده از نان و برنج سبوس دار به جای نان و برنج سفید
استفاده بیشتر از میوه و سبزیهای خام
داشتن خواب منظم و کافی
کنترل و کمکردن استرس
خواب منظم و کافی (سر ساعت مشخصی بخوابید)