رویداد۲۴ عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در پایان انتخابات یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و اولین میاندورهای پنجمین دوره خبرگان رهبری در جمع خبرنگاران در ستاد انتخابات کشور با اشاره به درصد مشارکت مردم در تهران گفت: «درصد مشارکت مردم در استان تهران ۲ میلیون ۵۳۹ هزار و ۷۶۳ نفر بود که مساوی با بیست و شش درصد است.»
آنگونه که وزیر کشور اعلام کرده «در کل شهر تهران و شمیرانات نیز ۱ میلیون ۸۴۱ هزار و ۸۹۱ نفر برابر با بیست و پنج درصد مشارکت کردند.»
بیشتر بخوانید: علی مطهری: حوادث آباه ماه در کم بودن مشارکت در انتخابات تاثیر داشت
مردم تهران با ۴۴ درصد کاهش نسبت به دوره قبل، رکوردی تاریخی ثبت کردند. میزان کل شرکت کنندگان استان تهران از میزان شرکت کنندگان شهر تهران در دوره قبل کمتر است. نکته جالب کاهش کم سابقه حضور مردم در شهرهای کوچک استان است.
کاهش بی سابقه حضور مردم پای صندوقهای رای، دلایل متعددی دارد. از ویروس کرونا گرفته تا عملکرد ضعیف مجلس دهم. صدا و سیما روی این دو عامل اصرار بیشتری دارد، اما آیا عوامل دیگری را هم میتوان به این فهرست اضافه کرد؟
بررسی میزان مشارکت در چهار کلان شهر ایران نشان میدهد که کاهش مشارکت در این شهرها تفاوت چشمگیری داشته است. در مشهد حدود ۲۰ درصد، (حد پایین) در کرج سی درصد (متوسط) و در اصفهان و شیراز حدود ۴۰ درصد که حدا بالای کاهش مشارکت است.
این کاهش در حالی رخ داده که میزان خشونتها و درگیریهای حوادث آبان امسال هم به همین نسبت در این شهرها برقرار بود. در اصفهان و شیراز درگیریها به مراتب از مشهد بالاتر بود و تعداد افراد کشته شده نیز به نسبت بیشتر بود. البته درباره مقایسه کرج نمیتوان با اطمینان صحبت کرد، اما میتوان تقریبا گفت که خشونتها در کرج هم در مقایسه با مشهد بیشتر بوده است.
البته این نتیجهگیری نمیتواند به تنهایی مرجع جمع بندی باشد چنانچه اعتراضات دی ماه ۹۶ از مشهد آغاز شد (گرچه گزارشی از کشته شدن مردم در مشهد منتشر نشده بود) یا سیل نوروز ۹۸ نیز به شیراز آسیب جدی وارد کرد، اما میتوان این مسئله را به شهرهای کوچکتر هم تعمیم داد.
مثلا در استان اصفهان به جز مرکز استان، میزان مشارکت در سیزده شهرستان سی درصد کاهش یافته است (در این گزارش اطلاعات این سیزده شهرستان در دسترس بود)
در این میان بیشترین میزان کاهش شرکت کننده متعلق به شهرستان لنجان، شاهین شهر، مبارکه و فلاورجان است. اگر نتیجه گیری بالا را قبول کنیم، کاهش مشارکت در شاهین شهر و فلاورجان توجیه پذیر میشود، چون این شهرها شاهد خشونت بالا در اعتراضات دی ۹۶ بودند.
اما دلیل کاهش رقابت در لنجان و مبارکه چه بوده است؟ این دو شهر یک رفتار مشترک دارند. نماینده فعلی این شهرها، در انتخابات حضور نداشت. محسن کوهکن رد صلاحیت شده بود (در لنجان میزان کاهش مشارکت به ۴۲ درصد رسیده است) و زهرا سعیدی نیز حوزه انتخابیه خود را به اصفهان تغییر داده بود.