رویداد۲۴ روز گذشته محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات ایران به ارائه یک اپلیکیشن برای جایابی افراد مبتلا به کرونا در تهران اشاره کرده و در توییتر خود نوشت- «از داده کاوی اطلاعات ۳ میلیون نفر از مشارکت کنندگان در اپلیکیشن ac19، این نقشه میزان خطر ابتلا به کرونا درمناطق تهران به دست آمده است.»
اما گوگل شب گذشته اپلیکیشن ac19 ایرانی که توسط دولت ایران برای ردیابی و رصد افراد مبتلا به ویروس کرونا ساخته و ارائه شده است را از گوگل پلی حذف کرد.
به گفته برخی رسانهها علت حدف این اپلیکیشن از گوگل پلی، احتمال سوء استفاده دولت ایران از این اپلیکشین برای جاسوسی علیه شهروندان عنوان شده است. گفته شده برخی ایرانیها از این احتمال شکایت کرده و خواستار حذف آن از گوگل پلی شدهاند.
پایگاه خبری ZDNet در این باره از لوکاس استفانکو که یک محقق بدافزارهای اندروید است درباره احتمال بهرهبرداری جاسوسی از اپلیکیشنها سوال کرده است. او گفته بر اساس تحلیلهای انجام شده این اپلیکیشن یک اسب تروا یا یک ابزار جاسوسی نیست.
سخنگوی گوگل به سوال رسانهها درباره چرایی حذف این اپلیکیشن پاسخ نداده است، اما یک مقام آگاه به سیاستهای پلی استور به ZDNet گفته این اپلیکیشن احتمالا به خاطر ادعاهای گزاف درباره یافتن بیماران مبتلا به ویروس کرونا حذف شده است؛ چرا که غیر ممکن است که بتوان از طریق یک اپلیکیشن چنین چیزی را تشخیص داد.
او گفته مبتلایان یا کسانی که احتمالا به کرونا مبتلا شدهاند از طریق آزمایشهای بیولوژیک متوجه ابتلای خود میشوند نه یک اپلیکیشن کامپیوتری.
اپلیکیشن AC19 چیست؟
اپلیکیشن AC19 هفته گذشته توسط دولت و در شرایطی که بحران ابتلا به ویروس کرونا در کشور رو به افزایش بود ارائه شده است. بعد از راهاندازی این اپلیکیشن، وزارت بهداشت در پیامکهای سراسری که این روزها به همه شهروندان ایرانی ارسال میکند از همه ایرانیها خواست تا برای چک علائم ویروس کرونا این نرم افزار را دانلود کنند.
بر اساس دادههای ارائه شده در برنامه «بازار»، اپلیکیشن ac۱۹ از زمان ارائه تا کنون یک میلیون بار دانلود شده است. در این اپلیکیشن بخشی مربوط به تست کرونا وجود دارد که برای انجام آن لازم است دسترسیهای لازم به لوکیشین تلفن همراه به اپلیکیشن داده شود.
در بخش سوال نیز سوالاتی درباره وضعیت سلامتی پرسیده میشود و در آخر پیشنهادهایی مبنی بر مراجعه یا عدم مراجعه به درمانگاه ارائه میشود.
ZDNet در یادداشتی به شرکت سازنده این اپلیکیشن و سوابق این شرکت اشاره کرده است. بر اساس این یادداشت با کمی تحقیق مشخص شده این توسعهدهنده این اپلیکیشن در واقع شرکت استراتژی اسمارت لند بوده که قبلا کلونهای تلگرام از جمله هاتلند و تلگرام طلایی را نیز ساخته بود. هر دوی این اپلیکیشنها نیز به اتهام سوءاستفاده از اطلاعات کاربران از گوگل پلی استور حذف شده بودند.
استفانکو در اینباره گفته اپلیکیشن جدید ac19 هیچ عمل مشکوکی مرتکب نشده بوده و تنها خواستار دسترسی به مکان کاربران مانند هر اپلیکیشن اندروید دیگری شده بود. از این گذشته برای اپلیکیشنهای مرتبط با مقوله سلامتی چنین سوالی چندان دور از ذهن نیست.
لازم به ذکر است که بسیاری از اپلیکیشنهایی که مدعی ارائه اطلاعات دقیق درباره مبتلایان به ویروس کرونا شده اند توسط کمپانیهایی نظیر فیس بوک، اپل و گوگل حذف شده اند به ویژه آنهایی که خدمات جعلی نظیر درمان بیماری یا تئوریهای توطئه در اینباره را اشاعه میدادند.
آنچه مشخص است این است که کشورهایی نظیر کره و چین در حال حاضر با استفاده از ابزارهای مشابه موفق به کنترل بیماری در کشورهایشان شدهاند.
پیش از این نیز گزارشی درباره
چگونگی کارکرد این اپلیکیشنها در کره در رویداد۲۴ منتشر شده بود. نیم نگاهی به این گزارش نشان میدهد دسترسی به مکان کاربران تلفنهای همراه از ملزومات کارکرد درست این اپلیکیشنها در راستای کاهش اشاعه ویروی کروناست.
حذف اپلیکیشن مشابه ایرانی توسط این کمپانیها چیزی جز اقدام در راستای تحریمهای آمریکا که متوجه افراد عادی و شهروندان ایرانی است، نیست.