آنچه که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان جای علامت سوال دارد این است که چرا با وجود شیوع گسترده و درگیری شدید شهرها با کرونا، دولت و ستاد مقابله با کرونا اقدام به قرنطینه شهرهای بیشتر درگیر و تعطیلی موقت دارات نمیکند.
رویداد۲۴ «مردم در خانه بمانند»، «مردم سفر نکنند» و... اینها کلیدواژههای این روزهای دولت و ستاد ملی مقابله با کروناست. با گذشت حدود ۲۴ روز از اعلام اولین فوت بر اثر کرونا در قم قرنطینه اجرا نشده و سازمانها و ادارات دولتی و خصوصی به فعالیتهای روزمره خود ادامه میدهند.
اما آنچه حسن روحانی رئیسجمهوری و دیگر اعضای دولت و ستاد مقابله از کرونا در سخنرانیهای خود از مردم میخواهند این است که مردم در خانههای خود بمانند، از ترددهای غیرضروری خودداری کنند و به سفر نروند.
درخواست دولت از مردم همکاری برای قطع زنجیره انتقال کروناست
حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رئیسجمهوری هم با اشاره به اقدامات دولت برای پیشگیری و مقابله با کرونا، امروز جمعه ۲۳ اسفند به ایسنا گفت: «آنچه اهمیت دارد، همراهی مردم و درک درست جامعه از خطر این ویروس است؛ زیرا مادامی که مردم کمک، همراهی و همکاری کافی را نداشته باشند، امکانات دولتی اثربخشی کافی را نخواهد داشت.»
امیری در این باره ادامه داد: «درخواست دولت از مردم همکاری آنها، مراعات پروتکلهای مدیریت بحران کرونا، رعایت دستورالعملهای ابلاغی از ناحیه وزارت بهداشت، مراعات بهداشت شخصی برای قطع زنجیره انتقال کروناست. این مسائل با همکاری مردم محقق میشود. ما اکنون در آستانه تعطیلات نوروز هستیم و مردم هم علاقهمند به سفر هستند، اما در حال حاضر چه سفر درونشهری و چه برونشهری موجب سرعت انتشار ویروس کرونا میشود.»
آمار و عکسها از حضور گسترده مردم در شهرها حکایت دارد
این صحبتها در حالی مطرح میشود که اخیرا مدیرعامل مترو اعلام کرده است هنوز هم روزانه حدود ۷۰۰ هزار نفر در تهران از مترو استفاده میکنند. به جز اینها عکسهایی که از بیآرتیهای تهران در فضای مجازی به نمایش گذاشته میشود، اتوبوسهای شلوغ است.
نجفی: چرا به باز بودن ادارات و محاکم اصرار دارید؟
محمدرضا نجفی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی که در روزهای اخیر نامههای انتقادی متعددی خطاب به رئیسجمهوری درباره مقابله با کرونا نوشته است در نامهای دیگری نسبت به عدم شفافیت ستاد ملی مقابله با کرونا و عدم تعطیلی ادارات و شهرها انتقاد کرده است.
او در این نامه با اشاره به بازه زمانی یک تا دو ماه آینده که برای اوج بحران کرونا تعیین شده نوشت: «چرا به مردم صریحا نمیگویید که خود را برای روزهای سخت مهیا کنند؟ و از آن مهمتر چرا نشانهای از اقدامات کنترلی و آمادهسازی برای آینده مشهود نیست و نظام مظلوم سلامت ایران، با چندین برابر ظرفیت خود مشغول جانفشانی و جانفرسایی است؟»
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر هم بنا به اظهار کارشناسان معتبر از جمله مدیران منطقهای سازمان بهداشت جهانی، ما هم اکنون در اوج بحرانیم، پس این عادی نمایی و دوگانه گویی ناکارامد برای چیست؟ عنوان کرد: «به چه دلیلی، چون نمونههای دیگر به جای قرنطینه یا دست کم تعطیلی و ممنوعیت تردد، به باز بودن ادارات و محاکم اصرار دارید؟»
نجفی افزود: «چرا برخلاف تمام ممالک بحران زده، وضعیت واقعی و برنامه خود را برای مدیریت بحران با مردم به طور شفاف در میان نمیگذارید؟ آیا شما خود به جامعیت آماری که از مراجع رسمی در اختیار عموم قرار میگیرد اعتماد دارید؟ این آمار مبتلایان که سخنگوی محترم ستاد هر روز اعلام میکند، آمار تستهای مثبت است، چندین برابر این آمار درگیر بیماریاند و به درستی در خانه ماندهاند.»
سوالهای مکرر، تکراری و بیپاسخ از دولت
به هر حال آنچه که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان جای علامت سوال دارد این است که چرا با وجود شیوع گسترده و درگیری شدید شهرها با کرونا دولت و ستاد مقابله با کرونا اقدام به قرنطینه شهرهای بیشتر درگیر و تعطیلی موقت دارات نمیکند. این موضوع در روزهای اخیر موجب تاکید بسیاری بر این شده که شاید لازم است رئیسجمهوری حضور پررنگتری در ستاد مقابله با کرونا داشته باشد و مستقیما در امور آن دخالت کند.
اگرچه برخی از مقامات اعلام کردهاند که دستور قرنطینه شهرها و استانها باید از طرف شورای عالی امنیت ملی صادر شود. بسیاری این سوال را دارند که چرا با قرنطینه موافقت نمیشود و حداقل دلایل مخالفت با آن را اعلام نمیکنند؟ اگر قرنطینه ممکن نیست تعطیلی ادارات که با نظر دولت ممکن است. چرا دولت ادارات و سازمانها را تعطیل نمیکند تا شهر خود به خود تعطیل شود؟ و با اعمال نکردن این موارد چطور دولت تاکید دارد که مردم در خانههای خود بمانند و برای قطع زنجیره انتقال کرونا به دولت کمک کنند در صورتی که به هر حال باید برای حضور بر سر کار از منزل خارج شوند؟