یک کارشناس مسائل عراق معتقد است، در کوتاه مدت نمیتوان انتظار داشت تحولی بزرگ در ارتباط با موضوع حضور آمریکا در عراق اتفاق بیافتد و احتمالا شاهد تداوم وضعیت کجدار و مریز کنونی خواهیم بود.
رویداد۲۴ اردشیر پشنگ، کارشناس مسائل عراق در ارتباط با دلایل و چرایی حمله جریانهای حاضر در حشدالشعبی به پایگاه التاجی به خبرنگار «انتخاب» گفت: «حملات اخیر به پایگاه نظامی تاجی بیش از آن که یک تقابل عراقی آمریکایی باشد متاثر از رقابت قدرتها در داخل عراق است؛ یعنی برخی از گروههای سیاسی عراقی که دارای نیروی نظامی هستند و تحت عنوان نیروهای حشدالشعبی شناخته میشوند پس از پایان خلافت خود خوانده داعش در پی تکرار الگویی همانند حزب الله لبنان هستند.»
وی افزود: «در موقعیت کنونی حشدالشعبی قصد دارد از یک سو در میانه تحولات سیاسی حضور داشته باشند و از سوی دیگر نیروهای نظامی خود را خفظ کند. اکنون نیروهای حشدالشعبی تلاش میکنتد از طریق طرح گفتمان ضدیت با آمریکا افراد و نیروهای با مواضع رادیکال را به سمت خود جلب کنند. این امر موجب تثبیت جایگاه و افزایش قدرت آنها نسبت به دیگر جناحهای سیاسی حاضر در کشور عراق است. در واقع بخشی از صورت مساله حمله به پایگاههای آمریکایی ناشی از همین رقابت جتاح عای درون حسدالشعبی برای طرح گفتمان ضد آمریکایی است.»
بیشتر بخوانید:
هدف حملات تازه آمریکا به مواضع حشد الشعبی/ شرایط پیچیده و دشوار در عراق
این کارشناس مسائل عراق در ادامه تصریح کرد: «اگر نگاهی به واقعیات سیاسی عراق داشته باشیم متوجه خواهیم شد آمریکاییها در عرصه معادلات سیاسی و امنیتی کشور عراق چندان نقش تاثیرگذار و تعیینکنندهای ندارند، اما جریانهایی همانند حزب الله عراق، عصائب اهل حق و... در پی آن هستند با طرح آمریکاستیزی جایگاه خود را در آینده معادلات حکمرانی کشور عراق تثبیت و تقویت کنند. در سطحی دیگر میان ایران و ایالات متحده نیز عرصهای از رقابت وجود دارد که در برخی از موارد به صورت جنگ نیابتی ظهور پیدا میکند. در وضعیت پس از ترور سردار سلیمانی ابومهدی المهندس، نیروهای نزدیک به ایران نیز نسبت به حضور آمریکا حساسیت بیشتری پیدا کردهاند و همین امر منتج به انجام برخی حملات شده است.»
پشنگ در بخشی دیگر از اظهارات خود در ارتباط با دلیل انتخاب پایگاه نظامی تاجی به عنوان کانون حملات اخیر حشد العشبی علیه آمریکا تصریح کرد: «با توجه به موقعیت مرکزی و استراتژیک پایگاه تاجی که در نزدیکی پایتخت کشور عراق قرار دارد به طور حتم از زمینه مناسبی برای انجام حملات غیر قابل پیش بینی و کنترل برخوردار است. پایگاه تاجی در کنار پایگاه «بسمایه» دو پایگاه نظامیای هستند که در مناطق شیعه نشین و بغداد قرار دارند قرار دارند و کانونی همیشه در دسترس برای حمله هستند.»
وی افزود: «حملات مداوم و مکرر جریانهای حاضر در حشدالشعبی به پایگاههای نظامی آمریکایی در ابتدا بدین معنی است که این بازیگران قصد دارند با نماد سازی دشمنی از آمریکا پایگاه و جایگاه خود را تثبیت و تقویت کنند. در کنار این موضوع تداوم حملات نشات دهنده آن است که حملات آمریکا به فرماندهان نظامی ایرانی و عراقی و نیز حمله به پایگاههای حشد الشعبی تاثیر چندانی نداشته است و حتی این نیروها را در انجام اقدامات ضدآمریکایی مصرتر کرده است.»
این کارشناس مسائل عراق در بخش پایانی از گفتههای خود پیرامون چشمانداز آتی تحولات کشور عراق اظهار داشت: «در ابتدای امر باید توجه داشت استراتژی بلند مدت آمریکاییها در خاورمیانه مبتنی بر خروج است. در راهبرد جدید سیاست خارجی آمریکا نگاه به حوزه پاسفیک یا شرق آسیا به کانون اصلی تبدیل شده است، اما باید توجه داشت خروج آمریکاییها چندان هم آسان نخواهد بود. درضمن آمریکا از سال ٢٠٠٣ تاکنون چند تریلیون دلار در عراق هزینه کرده، اما به نتایج ایده آل خود نرسیده است. برخلاف تصورات واشنگتن در سال بعد از ۲۰۰۳ نیز تحولات عراق بر وفق مراد این کشور نبوده، اما ایجاد بزرگترین کنسولگری جهان در اربیل نشانگر آن است که عراق همچنان اهمیتی قابل توجه در عرصه سیاست خارجی آمریکا دارد. با این وجود در کوتاه مدت نمیتوان انتظار داشت تحولی بزرگ در ارتباط با موضوع حضور آمریکا در عراق اتفاق بیافتد و احتمالا شاهد تداوم وضعیت کجدار و مریز کنونی خواهیم بود.»