در بیشتر کشورهای جهان که برای مقابله با شیوع گسترده ویروس کرونا اکثر فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی تقریبا متوقف شده و حدود یک میلیارد انسان در قرنطینه قرار گرفته اند، به دلیل کاهش سطح آلودگی ها، بهبود قابل توجه هوا ثبت شده است هرچند هنوز گمانه زنی در باره ادامه طولانی مدت این وضعیت زود است.
رویداد۲۴ به گزارش خبرگزاری فرانسه، تصاویر ماهوارهای ماه گذشته میلادی سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا (ناسا) کاهش چشمگیر سطح غلظت دی اکسید نیتروژن را که عمدتا توسط وسایل نقلیه و مراکز تولید انرژی حرارتی ایجاد میشود، ثبت کرده است.
این تصاویر نشان میدهد در شهر ووهان چین منشأ همه گیری جهانی ویروس کرونا نقشه آلودگی هوا که در منطقه قرمز و نارنجی بوده به دلیل کاهش سطح آلودگی به رنگ آبی تبدیل شده است.
آژانس فضایی اروپا همین پدیده را درابتدای این ماه میلادی در شمال ایتالیا که ساکنان آن هفتهها در قرنطینه برای مهار ویروس کرونا بوده اند، ثبت کرده است.
آژانس محیط زیست اروپا، همین وضعیت را برای مادرید و بارسلونا که اقدامات قرنطینه مردم از اواسط ماه مارس در آنها اجرا شده، تایید کرده است.
دی اکسید نیتروژن باعث ایجاد التهاب شدید در مجاری تنفسی میشود و یک گاز آلاینده با طول عمر کوتاه است.
«وینسنت هنری بوش» از برنامه اروپایی مراقبت کره زمین (کپرنیک) با بیان اینکه «این گاز یک روز در اتمسفر زمین باقی میماند» گفت که این موضوع بخوبی نتیجه فعالیتهای گسترده بشری را نشان میدهد.
هنری بوش خاطرنشان کرد که میانگین غلظت دی اکسید نیتروژن درشمال ایتالیا تقریباً نصف شده است.
این سطح کاهش آلودگیها بسیار بی سابقه است.
محقق آژانس فضایی آمریکا در لیو در باره کاهش آلودگی هوا درچین گفت: این نخستین بار است که به دلیل یک اتفاق خاص تغییر چنین بزرگی را درمنطقهای با این حجم مشاهده کرده ام.
در دراز مدت چطور؟
در سایر کشورها و مناطقی که قرنطینه خانگی از جمله در فرانسه، بلژیک، آرژانتین، تونس، کلمبیا، کالیفرنیا اجرا شده، لازم است برای رصد تحولات اوضاع مدت کمی صبر کرد.
اما اینها بدان معنا نیست که اکنون هوا در جهان پاکیزه است. براساس دادههای رصدخانه «ناسا»، پکن در ماه فوریه مناطق آلوده با ذرات سنگین را ثبت کرد.
پاریس هم با وجود برقراری قرنطینه خانگی مردم، معدل میانگین ضریب آلودگی با ذرات سنگین و گاز ازن را در اتمسفر ثبت کرد.
هنری بوش با بیان اینکه «غلظت آلایندهها بسته به آب و هوا ممکن است، تغییر کند»، گفت:بعضی از منابع انتشار آلودگی، مانند تولید انرژی و خانههای مسکونی وقتی تعداد بیشتری از افراد در خانهها کم نمیشود.
با این حال، وی خاطرنشان کرد که سطح ذرات ریز (۲.۵ میکرومتر و ۱۰میکرومتر) و مونواکسید کربن با گذشت زمان به خصوص با کاهش حمل و نقل و فعالیتهای صنعتی، کاهش مییابد.
اما براساس یک مطالعه جدید، این وضعیت جدید در حالی که آلودگی هوا موجب سالانه ۸.۸ میلیون مرگ زودرس در جهان میشود سبب تاثیر بهداشتی خواهد شد.
«برونو اوسیه» یک متخصص فرانسوی در درمان بیماریهای ریوی گفت: هر گونه کاهش آلودگی خبر خوبی است.
در کوتاه مدت، آلودگی با ذرات ریز باعث عفونت چشم و گلو و مشکلات تنفسی میشود، درافراد سالخورده یا مبتلایان به آسم، مراقبتهای پزشکی لازمه درمان مشکلات تنفسی یا قلبی عروقی در روزها و هفتههای پس از قرار گرفتن در معرض این عناصر است و در برخی موارد بسیار خطرناک به مرگ ختم میشود.
در موارد طولانی مدت، ممکن است به بیماریهای مزمن تنفسی، قلبی عروقی یا سرطان ریه منجر شود.
اوسیه توضیح میدهد که تعهد به ماندن در خانه به خصوص هوای خوب داخل خانهها ممکن است باعث کاهش التهابات شود.
انجمن پزشکی فرانسه "Air Sante Clima" خاطرنشان میکند که اقدامات قرنطینه خانگی نتیجه مضاعفی دارد از کاهش خطرهای انتقال ویروس کشنده بین انسانها تا کاهش آلودگی هوا به ویژه کاهش ذرات سنگین نتیجه ترافیک را شامل میشود.
با این حال، «آلبرتو گونزالز اورتیز» گمانه زنی در خصوص پیامدهای بلند مدت قرنطینه خانگی در کاهش آلودگی هوا را سخت توصیف میکند.