رویداد۲۴ شادی مکی: به گفته مسئولان محلی بیشترین خسارت ناشی از سیل را شهرستان رودبار جنوب بهویژه بخش جازموریان متحمل شد. آنچنانکه سیل بیش از ۱۰۰ روستای رودبار جنوب کرمان را محاصره و ۵۰ درصد مرکز شهرستان نیز دچار آبگرفتگی شد. این درحالی است که تلاش برای مهار سیلاب و کرونا در این منطقه همچنان ادامه دارد.
سیل جنوب که منجر به بسته شدن برخی محورهای فرعی در شهرستانهای رودبارجنوب، کهنوج و فنوج شد خدمات رسانی به آسیب دیدگان ناشی از سیل را با مشکلات موجه کرد. مجید سعیدی مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان گفته راه ارتباطی ۱۴۴ روستا مسدود شد و تردد در برخی از مسیرها هم به سختی صورت گرفت و باعث قطع آب در ۹۶ روستا و قطع برق د ر ۸۱ روستا شده است.
از آنجاییکه بخش جازموریان واقع در شهرستان رودبار جنوب یکی از فقیرترین و محرومترین مناطق واقع شده در بخش جنوب کرمان است که خود از نبود امکانات و محرومیت شدید در رنج است میتوان گفت این سیل و تبعات آن مردم این مناطق را بیش از پیش دچار خسارت و فقر کرده است.
سیل رودبار زندگی مردم کپرنشین را با خود برد
جواد احمدی نژاد میری نماینده رودبار جنوب در شورای استان درباره تبعات سیل در این مناطق با اشاره به اینکه این سیل از روز یکشنبه شروع شد، به رویداد۲۴ میگوید: به جرات میتوان گفت بیشترین خسارت سیل در سطح کشور مربوط بخش جازموریان شهرستان رودبار جنوب بوده است.
وی ادامه میدهد: سیل از روز دوشنبه در اکثر مناطق فروکش کرده است، اما به دلیل پراگندگی جغرافیایی روستاها روند کمکرسانی را کند کرده است. منطقه جازموریان را عمدتا روستاها تشکیل میدهند که با توجه به سیل هنوز به بخشی از روستاها دسترسی پیدا نکردیم که شاید تا یکی دو روز آینده بتوان این مناطق را پوشش داد.
رئیس شورای شهر جازموریان با بیان اینکه این خسارتها مربوط به بخشهای کشاورزی، دام و حتی در برخی نقاط مربوط به به منازل مسکونی بوده است، عنوان میکند: حداقل ۴۰ تا ۵۰ روستا تحت تاثیر سیل قرار گرفته و متاسفانه در بخش کشاوری به شدت آسیب دیدهاند. این درحالی است که در این مناطق هزینههای زیادی برای کشاورزی بهویژه کاشت هندوانه و گوجه شده است و مردم آماده بودند که تا چند روز دیگر محصولات خود را برداشت کنند.
او خاطرنشان میکند: هزینه کاشت این محصولات برای فردی که زمین و آب داشتنه باشد حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان بوده است و برای افرادی که آب و زمین را اجاره میکردند هزینهها بیشتر بوده است، اما در این سیل همه این محصولات از بین رفت. بخش کشاورزی در منظقه جازموریان دچار آسیب جدی شده است که دیگر راه برگشتی هم وجود ندارد. تجربه ما در الهای قبل هم که دچار سیل و خسارات شدیم نشان میدهد دولت نمیتواند و قانونی هم وجود ندارد که این خسارات را به شکل وسیع جبران کند.
احمدینژاد میری با اشاره به تلف شدن بیش از ۵ تا ۶ هزار راس دام در این مناطق اظهار میکند: در منطقه جازموریان شرایط معیشتی و اقتصادی مردم واقعا بد و منطقه محروم است و حالا هر آنچه که با قرض و وام کاشته یا تعداد اندکی دام که خریداری کردهاند همه از بین رفته است. ما مواردی داشتیم که کل دارایی خانواده کپری بوده که در آن زندگی میکرده است، اما سیل آن را با نیز با خود برده است.
او بیان میکند: از حدود ۵۰ روستای آسیب دیده شاید تنها ۵ روستا راه ارتباطی ماشینرو داشته باشند و مابقی راهها در سیل تخریب شده و تنها با بالگرد یا ماشینآلات سنگین میتوان به آنها دسترسی داشت.
احمدی نژاد میری تصریح میکند: در این ماجرا مسئولان شهرستان و حتی استان را مقصر میدانم. زیرا با توجه به اینکه در رسانهها و فضای مجازی از دو هفته پیش از وقوع سیل مرتب هشدار داده میشد، اما هیچ جلسهای از سوی ستاد بحران شهرستان برگزار نشد. تا دوشنبه ظهر بعد از وقوع سیل که اولین جلسه ستاد بحران شهرستان با اتفاق فرماندار جیرفت و معاونان وی برگزار شد. این جلسه فایده هم نداشت و نوشدارو بعد از مرگ سهراب بود. زیرا بعد از سیل تنها باید دست به دست هم دهیم تا بتوانیم حداقل کمکهایی را به مردم داشته باشیم.
نماینده رودبار جنوب در شورای استان خاطرنشان میکند: اگر با توجه به پیشبینیهای از قبل انجام شده درباره بارش و وقوع سیل جلسه ستاد بحران پیش از حادثه برگزار میشد و بودجه لازم تخصیص گرفته و با دهیاران و شوراها برای انجام اقدامات لازم جلسهای برگزار میکردند آنها آمادگی لازم را یافته و پیشبینیهای لازم را میتوانستند انجام دهند و با به کارگیری ماشینآلات سنگین مسیرها را باز میکردیم و در نقاطی که لازم بود سیلبند میزدیم تا میزان خسارات وارده کاهش یابد. اتفاقی که سال گذشته رخ داد و باعث شد با چند ساعت کار و انجام پیشبینیهای لازم میزان خسارت سیل کاهش یابد.
او میافزاید: سوال من از فرماندار جازموریان و حتی فرماندار بخشدار مرکزی این است که جلسه ستاد بحران شهرستان در چه تاریخی برگزار شد و مصوبات آن چه بود؟ گرچه از شب وقوع سیل فرماندار در بطن کار است و تلاش میکند، اما فایده ندارد و باید پیش از وقوع سیل اقدامات ضروری به دهیاران و شوراها گفته میشد.
احمدی نژاد میری با بیان اینکه تا کنون خسارت جانی در این مناطق گزارش نشده است، اضافه میکند: مردم به مناطق کوهستانی فرار کردهاند، اما دارایی اندک آنها از جمله کپرهایشان را آب با خود برده است؛ لذا در حال حاضر بیشترین کمکی که مردم این مناطق نیاز دارند خوراک و مواد غذایی و همچنین اقلامی مانند پتو و چادر است.
او با اشاره به اینکه هوا در این مناطق بر خلاف معمول بسیار سرد شده، میگوید: بسیاری از مردم ما حدود ۳، ۴ شب جایی برای خوابیدن نداشتند هرچند که برخی روستاها با بالگرد کمکرسانی شدهاند. حال نگرانی ما آن است که براساس نقشههای هوایی ۶ تا ۱۱، ۱۱ روز آینده احتمال سیل دیگری وجود دارد و نمیدانیم چه ا تفاقی رخ خواهد داد.
نگرانی از ورود ویروس کرونا به جازموریان
احمدینژاد میری درباره ویروس کرونا در مناطق سیلزده میگوید: در شهرستان رودبار جنوب تا پیش از سیل یک مورد ابتلا به ویروس کرونا هم نداشتیم که جای شکر دارد، زیرا با توجه به شرایط و نحوه زندگی مردم اولا ما فرهنگ رعایت برخی نکات بهداشتی را در این مناطق نداریم و دوم اینکه ما امکانات لازم برای رعایت این نکات را نداریم.
او با اشاره به اینکه رودبار جنوب وسیعترین شهرستان مرکز استان کرمان بوده و در این شهرستان با جمعیتی بالغ بر ۱۵۰ هزار نفر مواجه هستیم، عنوان میکند: پراکندگی روستاها و مناطق در این منطقه زیاد است و اگر یک نفر در این مناطق مبتلا به ویروس کرونا شود این ویروس به افراد زیادی منتقل میشود.
رئیس شورای شهر جازموریان میافزاید: ما در این مناطق از داشتن آب بهداشتی و سالم و امکانات بهداشتی محروم هستیم حال افرادی که برای رسیدن به آنها باید ۴۰۰، ۵۰۰ کیلومتر در کوه مسیر طی کنی از کجا میتوانند به امکانات بهداشتی دسترسی پیدا کنند.
وی با اشاره به ورود اقلام کمکی مورد نیاز سیلزدگان و ورود افرادی که به کار امدادرسانی در این مناطق مشغولند، خاطرنشان میکند: این کمکها بسیار زیبا هستند، اما نگرانی ما از آن است که اگر یکی از اقلام یا افرادی که از سایر استانها به منطقه آمده است ناقل این ویروس باشد، به راحتی منتقل شده و شرایط لازم برای رسیدگی نیز وجود ندارد.
به گزارش رویداد۲۴ شهرستان قلعه گنج نیز از دیگر مناطق جنوب کرمان بود که برخی مناطق آن با پدیده سیل مواجه شدند و از این رهگذر متحمل خساراتی شدند.
فرماندار قلعه گنج: راههای اصلی به خاطر سیل از بین رفته است
مهدی شهسواری فرماندار قلعه گنج به رویداد۲۴ میگوید: دهستان سرخ قلعه جزو بخش مرکزی شهرستان قلعه گنج است که جمعیتی حدود ۲۰ هزار نفر دارد. از روز یکشنبه شاهد ۱۲۰ میلیمتر بارندگی در این دهستان بودیم که منجر به خساراتی شد.
وی ادامه میدهد: بیشترین آسیب وارد شده به دلیل سیل در این مناطق به راهها بود است. بهخصوص راه اصلی قلعه گنج به شهرستان کهنوج و راه قلعه گنج به شهرستان رودبار جنوب. به علت طغیان رودخانه و شکستن دو دهانه پل ارتباط ما با این دو شهرستان قطع شده است که البته با کمک نیروهای راهداری یک مسیر فرعی را باز کردیم و احتمالا تا ساعاتی دیگر راهمان را به کهنوج باز میکنیم.
شرایط بهداشتی پسا سیل نگرانی از ابتلا به کرونا را رقم زده است
فرماندار قلعه گنج با اشاره به اینکه ۱۷ روستا در این منطقه دچار آبگرفتگی شدید و خسارت شدند میافزاید: ۱۵۶ خانوار در این روستاها نیاز به اسکان داشتند که تعدادی را اسکان موقت دادیم، اما مابقی به دلیل وجود دوست و آشنا در اطراف و اکناف به خانه آنها مراجعت کردند. همچنین آب ۳۷ روستا قطع شد که تا روز سهشنبه آب ۳۱ روستا را وصل کردیم، اما آب روستای تاریکمان هنوز وصل نشده است این درحالی است که این روستا با متحمل بیشترین خسارت در این منطقه شده است و ۸۰ خانوار آن به لحاظ منازل مسکونی و آب دچار خسارت جدید شدند.
او با اشاره به اینکه براساس برآوردهای فعلی شهرستان قلعه گنج بیش از ۱۵ میلیارد تومان خسارت در حوزه کشاورزی، را ه و منازل مسکونی خسارت دیده است، عنوان میکند: در این سیل روستاهایی که بین کهنوج و رودبار بودهاند بیشترین خسارت را دیدهاند. شهرقلعه گنج هم ۶۰ میلیمتر بارندگی داشت، اما دچار مشکل خاصی نشد.
شهسواری با بیان اینکه در حال کار برای وصل آب ۶ روستای باقیمانده هستیم و یک روستا هم برقش قطع شده است که تا ساعاتی دیگر وصل میشود، اظهار میکند: در سیل اخیر خسارت وارده به حوزه کشاورزی بسیار زیاد بوده است. خصوصا صیفیجات و گلخانهها که فصل برداشتشان بود خسارت زیادی دیدند. در حالیکه مردم برای کاشت هندوانه، گوجه و حتی گندم هزینه زیادی کردند، اما در دوران برداشت این اتفاق رخ داد که قطعا این مساله روی اقتصاد خانوادهها و پرداخت وامهایی که گرفتند تاثیر گذاشته و مردم به مشکل برمیخورند.
وی با اشاره به پیشبینی شدن وقوع بارندگی و سیل در این مناطق خاطرنشان میکند:ما در روزهای گذشته جلسه ستاد بحران را تشکیل دادیم و همه دستگاهها پای کار بودند. در اکثر روستاها سیلبند ساخته بودیم و در حد توان و امکانات شهرستان کار کردیم، اما ما با کمبود ماشینآلات سنگین مواجه هستیم. در تعطیلات شرایط بدتر هم هست و حتی پیمانکاران خصوصی هم نیستند تا ماشینآلات ما را تامین کنند، اما اگر همین اقدامات هم صورت نمیگرفت قطعا میزان خسارات وارده بیشتر بود.
فرماندار قلعه گنج با اشاره به اینکه میزان خسارت در حوزه دام به تعداد انگشتان دست هم نبوده است علت این موضوع را هشدارهایی میداند که پیش از وقوع سیل به مردم داده شده بود تا در حاشیه رودخانهها نباشند و تردد در آن سمت نداشته باشند.
وی با اظهار نگرانی نسبت به قطع آب روستاها در اثر سیل و بروز مشکلات بهداشتی در آینده عنوان میکند: طی دو روز گذشته آبرسانی سیار را با تانکر انجام دادیم، اما اگر حجم بارندگیها بیشتر بود با یکی دو دستگاه تانکری که داشتیم قطعا آبرسانی سختتر میشد. مشکل بهداشتی دیگر در این منطقه تخریب چاه سرویسهای بهداشتی است که قطعات میتواند بر بهداشت مردم و حتی ابتلا به ویروس کرونا تاثیر بگذارد. البته شهرداریها اقداماتی نظیر ضدعفونی کردن مناطق را انجام میدهند، اما اگر سیل دیگری بیاید قطعا قطعی آب شرب در روستاها برموضوع بهداشت مردم تاثیر میگذارد و ما را نگران شیوع ویروس کرونا در این مناطق میکند.