صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 07
کد خبر: ۲۰۸۷۶۰
تاریخ انتشار: ۰۱:۴۰ - ۰۸ فروردين ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱۷ نظر
جامساز در گفت‌وگو با رویداد۲۴:

بودجه سال ۹۹ با خالی کردن جیب مردم بسته شد/ اعتراضات مردمی افزایش می‌یابد

وضعیت نابسامان اقتصادی که هر روز به وضعیت بدتری می‌رسد مردم و به خصوص مخصوصا طبقات ضعیف را به طور شدیدی مورد فشار قرار داده است. بودجه سال ۹۹ در چنین شرایطی با عدم توجه به واقعیات کشور تصویب شد و همین موضوع احتمال افزایش اعتراضات مردمی را بالا خواهد برد.


رویداد۲۴ ‌ دلار به مرز ۱۵ هزار تومان رسیده و سکه چند وقتی است مرز ۶ میلیون تومان را رد کرده است. چندین سال است که گفته می‌شود اوضاع بانک‌ها خراب است و بانک مرکزی برای جبران کسری بودجه بانک‌ها که باید بهره مردم را بپردازند و همچنین برای جلوگیری از ورشکستگی آنها، اقدام به چاپ اسکناس می‌کند. این پول چاپ شده همچون بهمنی قدرتمند با عنوان تورم بر سر مردم ریخته خواهد شد.

در حال حاضر در اثر کاهش ارزش پول ملی اقشار زیادی تحت فشار قرار گرفته‌اند و به خاطر وابستگی صنایع کشور به مواد اولیه خارجی و بالا رفتن قیمت‌ها تقریبا به خط زیر متوسط رفته‌اند.

در شرایط کنونی فروش نفت به کمترین حد خود رسیده است؛ برخی منابع می‌گویند روزانه حدود صد تا دویست هزار بشکه نفت فروش می‌رود که حدود یک سوم آن برای دور زدن تحریم‌ها خرج می‌شود و مابقی آن هم به هزار اما و اگر به وزارت نفت می‌رسد که هزینه جاری این وزارتخانه نیز از آن به دست نمی‌آید.

در چنین شرایطی به شکلی عجیب میزان فروش نفت در بودجه سال ۹۹ را بیش از یک میلیون بشکه و با قیمت بالای پنجاه دلار پیش‌بینی کرده و ابتدایی‌ترین اصول منطق عقلانی هم حاکی از آن است که چنین پیش‌بینی‌هایی تا چه اندازه غیر واقعی است. البته مجلس به شکلی عجیب‌تر بدون رای‌گیری در صحن همین لایحه بودجه را تصویب کرد و به شورای نگهبان فرستاد و عجیب‌تر آنکه تصویب آنجا نیز انجام شد تا در ماه‌های پایانی عمر مجلس دهم، اختیار پارلمان ایران به کمترین حد خود رسیده باشد.


بیشتر بخوانید: بهترین بازار برای سرمایه گذاری در دوران پساکرونا کدام بازار است؟


کارشناسان اقتصادی معتقدند بار این اقدام دولت در سال ۹۹ بر دوش مردم خواهد بود و بودجه مورد نیاز دولت تماما از کیسه دولت بیرون کشیده خواهد شد؛ کما آنکه در ماجرای افرایش ناگهانی سه برابری قیمت بنزین، پول مورد نیاز دولت از جیب مردم بیرون آورده شد.

تمام شرایط موجود یک طرف، آسیب‌های اقتصادی مربوط به بحران ویروس کرونا یک طرف! چه آنکه تمام کسب‌وکارهای ریز و درشت در ماه پایانی سال ۹۸ به شرایط بحران رسیدند و آثار این اتفاق در ماه‌های بعد بیشتر خود را نشان خواهد داد. با این مقدمه باید گفت سال ۹۹ یکی از سخت‌ترین سال‌های اقتصادی ایران خواهد بود که نه مجلس یازدهم مسئولیت آن را خواهد پذیرفت (بودجه در عمر مجلس دهم تصویب شد) و نه رییس و نمایندگان مجلس دهم در مجلس آینده حضور دارند که بخواهند درباره اقدامشان صحبت کنند.

محمود جامساز اقتصاددان درباره اقتصاد ایران در سال ۹۹  با رویداد۲۴ گفت‌وگو کرده است. او می‌گوید: در حال حاضر با کمبود شدید ارز مواجه هستیم و بودجه ۱۹۵۰ هزار میلیارد تومانی نیز با توجه به رکود و رشد منفی اقتصادی دولت را در سال جدید با چالش‌های جدی مواجه خواهد کرد.

او ادامه می‌دهد: دولت برای دستیابی به درآمدهایش ناچار به افزایش نقدینگی می‌شود که با فروش خدمات دولتی و افزایش قیمت بنزین و مالیات همراه خواهد بود و مجبور است از جیب مردم برداشت کند تا بتواند هزینه‌های خود را پوشش دهد.

این اقتصاددان می‌گوید: کسری بودجه ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی در سال ۱۳۹۹ بسیار جدی است و یکی از بدترین بودجه‌هایی است که در آن واقعیت‌های موجود در نظر گرفته نشده است.


بیشتر بخوانید: پس از بحران کرونا، روزگار اقتصادی سخت تری را تجربه خواهیم کرد؟


او می‌گوید: واقعیت این است که در حال حاضر روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت صادر می‌کنیم، اما در بودجه ۱۳۹۹ صدور یک میلیون بشکه نفت پیش‌بینی شده که با واقعیت‌های موجود سیاسی کشور در تضاد است؛ ضمن آنکه قیمت نفت نیز مشخص نیست و احتمال آنکه قیمت نفت افزایش پیدا نکند نیز بالاست.

جامساز ادامه می‌دهد: با فراگیر شدن ویروس کرونا در چین روزانه این کشور با کاهش ۳ میلیون بشکه نفت روبرو شده و آمریکا نیز دیگر نیازی به ورود نفت از خاورمیانه ندارد و همین کاهش تقاضا باعث افت قیمت نفت خواهد شد.

او می‌گوید: در حال حاضر گرانی بیداد می‌کند، گرانی ارتباط معکوس با سطح عمومی دستمزد‌ها در کشور دارد، اما تورم در ارتباط مستقیم با سطح عمومی قیمت‌هاست. ممکن است در یک کشور تورم ۱۵ درصد باشد، اما قدرت خرید بالا باشد و مردم بتوانند مایحتاج خود را تهیه کنند، اما ممکن است در کشور دیگری تورم ۱۰ درصد باشد، اما سطح عمومی دستمزد‌ها به گونه‌ای باشد که مردم توان خرید نداشته باشند.

این اقتصاددان ادامه می‌دهد: افزایش قیمت کالا‌های اساسی و سبد معیشتی که حدود سی تا چهل قلم کالاست موجب کاهش رفاه خواهد شد و افزایش اعتراضات مردمی را در پی دارد و به کارگران، کارمندان و حقوق‌بگیران فشار بیشتری وارد می‌کند.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۳
ناشناس
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۵
با این همه تحریم و اوضاع وخیم اقتصادی هنوز دارن هزاران میلیارد دلار برای جهاد اسلامی فلسطین و هزاران میلیارد دلار برای حماس و هزاران میلیارد دلار برای حزب الله لبنان و هزاران میلیارد دلار برای انصار الله و هزاران میلیارد دلار برای حشد شعبی و هزاران میلیارد دلار برای گروه های صابرین فلسطینی می فرستند
علی
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۰
خطاب به اون میگم که میگه آمریکا مقصره ما رو تحریم کرده تخم مرغ شده 1300 تومن دونه ای به نظر خودت چه ربطی به آمریکا داره؟؟تحریم گیریم برداشته شه چیش به من و شما فقط آقازاده ها میلیاردرتر میشن اونا پولدار میشن .این چند وقت که تحریم ها برداشته شده بود چه اتفاقی افتاد فقط آقازاده ها لاکچرتری شدن دزدی ها بیشتر شده بود حالا تحریم ها برگشته آقازاده ها کمتر گیرشون میاد...
علی
۰۷:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۵
چه گویم که ناگفتنم بهتر است
کوروش
۲۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
مگه چیزیم مونده.اسرانو نابود کردن رقت.
ناشناس
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۰
مردم چه اهمیتی دارن. هنوز نفهمیدید
بهنوش
۰۲:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۰
یعنی گندی که آقای روحانی رو هیکل ما پیاده کرد نوه و نتیجه های ما هم نمیتونن پاکش کنند.به نظر من از همین فردا جلوی اختلاس ها و حقوقهای نجومی رو بگیرن مملکت گل و بلبل میشه.اینم بگم خودمم به ایشون رای دادم
ناشناس
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۹
بایددرحقوق.های.نجومی.وحقوق.بگیران.چندمیلیونی.تجدید.نظرشود.تاکم.درآمدها.هم.بتوانندزندگی.کنند
ناشناس
۰۴:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۹
دوعامل کمر مردم و کشور رو شکسته .اول تحریمهای بین المللی و دوم فساد و ناکارامدی و بی کفایتی و بی تفاوتی وسومدیریت و بی درایتی وبی تدبیری مدیران داخلی و دولت به خصوص قوه مجریه . اقای روحانی که گفته بودن من کلید حل مشکلات رو دارم .پس چی شد ما که نابود شدیم با خرابکاری و کارشکنی و خیانت وبی کفایتی و اختلاس دولتی ها و سیاسیون اصلاح طلب
پاسخ ها
ناشناس
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۱
کمر مردمو خود مردم شکوندن. هر اتفاقی ک می افته حق مردم همینه. همچین بدم نیست یسری پولدار غنی یسری فقیر برده پولدارا
دیده بان
۰۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۹
خوب نادان شما تحریم رو بردارید بعد ببیند اوضاع بازهم اینطور پیش میره تحریم رو اجرا کردید به شدید ترین وجه بعد میگید لنگش کن شما چقدر پرور و دسیس باز هستید دست های طرف بستید میگید از خودت دفاع کن
ملت
۲۲:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۸
تا موقعی که آمریکا مردم را تحریم کرده ما مالیات میدهیم هر چند دلالها هستند که قیمتها ی مسکن را زیاد کرده اند باید مالیات بدهند که این هم بخاطر فشار آمریکاست اگر تحریم ها را بر میداشتید این مالیاتها برداشته میشدند آمریکا آنقدر شیطان صفت است که تحریم ها را بر نمیدارد با وجود بیماری که خودش ایجاد کرده.اگر ملت بلند شدند بخاطر آمریکا این بار بلند میشویم تا بدانید کشورمان را بدست شما نمیدهیم
پاسخ ها
زهره
۰۹:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۰
ببند اون گاله رو. پیداست اصلا سواد سیاسی نداری، تو که چیزی نمی فهمی بهتره که ببندی درشو.
امان الله
۰۲:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۹
چی داری بلغورمیکنی
آمریکا چه خریه
وقتی تومملکت علنا مدیرانی هستند که چندصدمیلیون فقط حقوق ماهیانه میگیرن
البته پشت پرده هاش بماند
واینهمه اختلاس پارتی بازی
سلطان سکه
سلطان دلار
سلطان ماشین
به علت نبود نظارت
وقانون درست وحسابی

آمریکاکجای کاره
شورشا درآوردین دیگه
ناشناس
۱۰:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۸
درشرایط کنونی خالی کردن دل مردم هنر نیست اقتصاددانی که شرایط کشور را درک نکند معلوم نیست نماینده کیست
پاسخ ها
خالو
۱۴:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۹
با این نگفتانا و الان شرایط و مصلحت نیست کار به اینجا رسیدهـ
ایرانی
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۲
هرچه پیش اید خوش اید ما خودمون را سپردیم به خدا نه داریم که ازدست بدیم
ناشناس
۱۶:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۱
دقیقا چه خالی کردنی دیگه. بز ب بزیشم ی دوری بزنه متوجه شرایط میشه فشار گرونی تورم افسارگسیخته بیکاری فساد اداری رانت دولتی و صدها مورد دیگه... کجای دل مردمو دیگه مونده ک خالی نشه
نظرات شما