ترامپ برای مهار خسارتهای اقتصادی بحران کرونا تلاش میکند و در همین راستا به اقدامات جنجالبرانگیزی مانند درخواست از هوادارنش برای برگزاری تظاهرات علیه قرنطینه متوسل شده است. اما در کنار اینها، ترامپ برای کاهش خسارتهای سیاسی نیز دست به کار شده و نشستهای خبری را به سنگری برای دفاع از عملکرد دولتش تبدیل کرده است.
با این حال، نظرسنجیها نشان میدهند که محبوبیت ترامپ کاهش یافته است. نظرسنجی اخیر موسسه گالوپ نشان میدهد که در میانه بحران کرونا، نارضایتی از عملکرد ترامپ بیشتر شده و محبوبیت وی کمتر شده است. طبق نظرسنجی گالوپ، میزان رضایت از عملکرد ترامپ از ۴۹ درصد در اواسط ماه مارس به ۴۳ درصد در اواسط آوریل سقوط کرده است. این کاهش شش درجهای، سریعترین کاهشی است که گالوپ تا حالا در دوران ریاست جمهوری ترامپ ثبت کرده است. چون میزان محبوبیت ترامپ معمولا ثابت باقی مانده بود.
گالوپ در خصوص موقعیت سیاسی ترامپ نوشت: «بدون شک، بحران اقتصادی و سلامت فعلی، بزرگترین چالش ریاستجمهوری ترامپ تاکنون بوده و ممکن است در حالی که وی دنبال انتحاب مجدد است، موقعیت او را در آخرین سال دوره اولش به خطر بیندازد.»
همچنین، بر اساس نظرسنجی گالوپ، فقط ۳۰ درصد مردم آمریکا، از سمت و سوی کشور راضی هستند که این در دو دهه گذشته، بسیار کم سابقه بوده است.
این در حالی است که تقریبا یک ماه پیش، در اواسط ماه مارس، یعنی زمانی که تهدید ویروس کرونا مستلزم اقدام دولت فدرال بود، محبوبیت ترامپ بالا رفته بود. ترامپ در ۱۱ مارس برای مردم آمریکا درباره تهدید کرونا سخنرانی کرد و سپس از مردم خواست که برای مهار کرونا در خانه بمانند. در یک ماه گذشته، به موازات اعمال محدودیتهای فراگیر، ترامپ به همراه تیم مقابله با کرونا برای ساعتهای طولانی در نشستهای خبری حاضر شد، به سوالات خبرنگاران جواب داد، اقدامات دولتش را به طور مفصل تشریح کرد و به انتقادات پاسخ داد.
لحظه زودگذر
اما به رغم همه این تدابیر، محبوبیت ترامپ کمتر شد. در خصوص اینکه چرا محبوبیت ترامپ در دوران بحران کرونا رشد چشمگیری یافت و سپس به سرعت سقوط کرد، دیدگاههای متعددی مطرح شد. یکی از این دیدگاهها به مقوله «اتحاد حول پرچم» (rally around the flag) مربوط میشود که توسط هاری انتن، تحلیلگر سی ان ان تشریح شد. در ادبیات سیاسی آمریکا، به حمایت افکار عمومی و سیاستمداران از رئیس جمهور در دوران بحرانها «اتحاد حول پرچم» گفته میشود. معمولا اکثر روسای جمهور آمریکا در دوران خدمتشان چنین لحظهای را تجربه کرده اند. ترامپ هم در بحران کرونا، مدتی از این مزیت بهرهمند شد؛ با این تفاوت که مدت زمان اتحاد حول پرچم در دوره ترامپ بسیار کوتاهتر از روسای جمهور قبلی است.
انتن که مدت زمان وقایع «اتحاد حول پرچم» را از جنگ جهانی دوم تاکنون مطالعه کرده، میگوید ترامپ یکی از سریعترین وقایع اتحاد حول پرچم را در تاریخ معاصر نظرسنجیها تجربه کرد. به گفته این تحلیلگر، معمولا اثرات اتحاد حول پرچم در زمان روسای جمهور قبل از ترامپ، حداقل به مدت چند ماه طول میکشید. به عبارت دیگر، روسای جمهور قبل از ترامپ، در زمان بحران ها، برای مدت طولانی تری از محبوبیت برخوردار بودند. این در حالی است که ترامپ در بحران کرونا، ظرف یک ماه، لحظه اتحاد حول پرچم را تجربه کرد و ایضا ظرف یک ماه این لحظه به پایان رسید.
گورهای دسته جمعی در نیویورک برای دفن قربانیان کرونا
عملکرد ضعیف
یکی از دلایل چنین اتفاقی میتواند پوشش خبری ۲۴ ساعته اقدامات دولت ترامپ در هفت روز هفته باشد. برخی رسانههای آمریکا، پیوسته اقدامات کاخ سفید در مقابله با کرونا را واکاوی میکنند و نقاط ضعف این اقدامات را برجسته میکنند. مثلا در زمینه فراهم سازی امکانات آزمایش ویروس کرونا برای عموم مردم آمریکا، ترامپ دردسرهای زیادی داشت. رسانهها از تاخیر دولت ترامپ در تامین امکانات لازم برای آزمایش عمومی به شدت انتقاد کردند.
ترامپ برای دفاع از خود، تیم مقابله با ویروس کرونا را به نشستهای خبری آورد. اما این نشستهای طولانی و پرتنش هم نتوانستند جلوی سقوط محبوبیت ترامپ را بگیرند. برخی دمکراتها، بر این باور هستند که ترامپ این نشستها را به ستاد تبلیغات انتخاباتی تبدیل کرده است.
اما علاوه بر مجادلات رسانه ای، برخی کارشناسان معتقدند که دلیل کاهش محبوبیت ترامپ، به عملکرد ضعیف دولتش در مقابله با کرونا مربوط میشود. انتن از جمله این کارشناسان است که برای اثبات عملکرد ضعیف ترامپ، به افزایش محبوبیت کنگره در نظرسنجیها اشاره کرد. به گفته انتن، در حالی که محبوبیت ترامپ کاهش یافت، محبوبیت کنگره افزایش پیدا کرد و به بالاترین سطح از سال ۲۰۰۹ رسید. همچنین، انتن مدعی شد که میزان محبوبیت همه فرمانداران ایالتها، فارغ از اینکه به چه حزبی وابسته هستند، از ترامپ بالاتر است.
گفتنی است که در جریان بحران کرونا، نمایندگان کنگره در تصویب بسته مشوقهای اقتصادی دو تریلیون دلاری تا حدود زیادی به طور فراحزبی عمل کرده اند. همچنین، فرماندارنی مانند آندرو کومو، فرمانداران ایالت نیویورک، توجه زیادی جلب کردند که عموما تحسین برانگیز بود.
بیشتر بخوانید: چرا بیشترین تعداد مبتلا به ویروس کرونا، در آمریکا ثبت شده؟
از نظر میزان محبوبیت، ترامپ در حال حاضر، روزهای خوبی را سپری نمیکند. ویروس کرونا، جان بیش از ۴۰ هزار آمریکایی را گرفته و همزمان مهمترین امتیاز انتخاباتی ترامپ، یعنی رونق اقتصادی، را در معرض خطر جدی قرار داده است. این امکان وجود دارد که بعد از رفع محدودیتها و از سرگیری فعالیتهای اقتصادی یا ساخت واکسن کرونا، محبوبیت ترامپ مجددا افزایش پیدا کند. اما تا اطلاع ثانوی بحران بزرگ کرونا میتواند در آستانه انتخابات سرنوشت ساز سوم نوامبر ۲۰۲۰ به پاشنه آشیل ترامپ تبدیل شود.