رویداد۲۴ روزنامه العرب چاپ لندن نوشت: تفسیرهای کارشناسان مسائل مربوط به نفت، برای دادن پاسخهای قانع کننده به تعطیلی بازار و سقوط قیمتها، کفایت نمیکند. اما اشارههای رئیس جمهور آمریکا به عربستان سعودی، حکایت از آن دارد که پشت این بحران نفتی شدیدی که جهان را درگیر خود کرده است، یک دست سیاسی است و واشنگتن، فراموش نکرده است که ریاض به خاطر اختلاف با مسکو و افزایش تولید نفت، سهم زیادی در بحران حادّی دارد که متوجه شرکتهای تولید نفت شل در ایالات متحده شد.
این در حالی است که روسیه و عربستان سعودی برای احیای توافق ۱۲ اپریل و ملزم کردن دولتهایی نظیر مکزیک، برزیل و نروژ، برای پایبندی به کاهش تولید نفت، تلاش میکنند.
بیشتر بخوانید: ویروس کرونا بهانهای برای یکجانبهگرایی ترامپ
بازی سیاسی، دولتهای صادر کننده نفت را در شرایط سختی قرار داده است، به نحوی که این دولتها در حالتی قرار گرفته اند که مجبور به پرداخت اموالی به مشتریان هستند، تا از هزینههای سنگین نگهداری نفت، خلاص شوند.
رئیس جمهور آمریکا تلویحا اعلام کرده است که دولت او در حال بررسی امکان توقف بارگیریهای آینده نفت از عربستان سعودی است، تا به این شکل از نفت داخلی آمریکا حمایت کند. این صحبت ترامپ مستقیما متوجه ریاض میشود که واشنگتن معتقد است موضع گیری سرسخت سعودیها موجب بروز این بحران به شکل کنونی شده است.
عربستان تولید نفت را در ماههای مارس و اپریل به اوج خود رساند و در رقابت با روسیه، نفت خود را با قیمت پایین تری عرضه کرد، تا به این صورت، با مخالفت روسیه برای کاهش صادراتش و در ادامه، افزایش قیمتها، مقابله کند. این اقدام، باعث کاهش چشم گیر قیمتهای نفت در بازار شد. در این میان، عربستان تلاش میکرد قدرت مالی خود را نمایش داده و تاکید کند که قادر به تحمل قیمتهای بسیار پایین نفت است.
به موازات صحبتهای ترامپ در مورد «مجازات» توقف خرید نفت از عربستان سعودی، وی اعلام کرد که کشورش قصد دارد در بحبوحه سقوط قیمتها، ۷۵ میلیون بشکه نفت به ذخایر استراتژیک خود اضافه کند و این بدان معناست که آمریکا از این غرق شدن بازار از نفت سود میکند و چه بسا خود برای آن برنامه ریزی کرده باشد، به این دلیل که توانایی ایالات متحده برای ذخیره نفت، بیش از هر دولت دیگری است.
با این وجود، قانونگذاران آمریکایی سعودیها را سرزنش کرده و آنها را مقصر اصلی سقوط قیمت نفت و ورشکستی تولید کنندگان نفت آمریکایی میدانند.
کوین کرامر، سناتور آمریکایی میگوید: «در زمان حاضر، تعداد زیادی از نفت کشهای سعودی به سمت سواحل ما میآیند. اما در سایه حوادث اخیر، از ترامپ میخواهد مانع از خالی کردن محموله این نفت کشها در ایالات متحده شود.»
علاوه بر این، جیمز انهوف، عضو کنگره امریکا، از این هم فراتر رفته و خواستار وضع عوارض گمرک برای نفت سعودی شد.
عربستان در برابر این اظهارات، خود را به نادانی زد، اما روز سه شنبه تاکید کرد که با دقت اوضاع بازار نفت را تحت نظر داشته و اماده اتخاذ تصمیمهایی است که باعث برقراری توازن در بازار نفت شود.
از سوی دیگر، روسیه تاکید کرده است که سقوط قیمتها، لحظهای است و دلیلی برای وقوع فاجعه در بازار جهانی نفت وجود ندارد. «روسیا الیوم» به نقل از سخنگوی ریاست جمهوری اورده است: «کرملین به دقت تحولات بازار نفت را تحت نظر دارد و کاهش قیمت نفت در قراردادهای مربوط به نفت خام آمریکا را امری فاجعه آمیز نمیداند.»
به عقیده تحلیلگران، سقوط قیمتها، میتواند عواقب گستردهای داشته باشد، از کاهش درآمدها در اقتصادهای متکی بر انرژی، تا رکود جهانی و تعلیق طرحهای کاوش نفت.
چینزیا بیانکو، کارشناس مسائل خلیج فارس، میگوید: «احتمالا ریاض در حال حاضر با تصور تحمیل ارائه و رهبری خود بر بازار جهانی نفت، احساس رضایت میکند... سعودیها بر این گمان اند که برای مسکو روشن کرده اند در آینده، سیاست روسیه باید با استراتژی نفت سعودی حرکت کند.»