رویداد۲۴ از مردم با تغییر الگوی غذایی در ماه مبارک رمضان دچار اختلالاتی مانند نفخ، ضعف و حتی عصبانیت و پرخاشگری میشوند؛ این در حالی است که یکی از اهداف متعالی روزه داری در کنار فضایل معنوی، حفظ و ارتقای سلامت بدن است.
تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان، کمک بسزایی به حفظ و ارتقای سلامت جسمی میکند و مردم با پیروی از الگوی تغذیهای صحیح میتوانند به شاخصهای سلامتی مانند افزایش سوخت و سوز چربی و کمک به کاهش وزن در افراد دارای اضافه وزن و حتی بهبود سلامت روان و آرامش روحی دست یابند.
بیشتر بخوانید: چگونه در ماه رمضان لاغر شویم؟
خوردن سحری در روزه داری یکی از شاخصهای سلامتی است که میتواند به روزه داری سالمتر و بهتر کمک زیادی کند، اما بسیاری از مردم نمیدانند که بهترین غذا برای سحری چیست و چه نوع غذایی در سحری بخورند که کمتر تشنه و گرسنه شوند و بتوانند حدود ۱۸ ساعت روزه داری را تاب بیاورند؛ ضمن اینکه برخی روزه داران، بدون خوردن سحری، روزه میگیرند.
**روزه داری بدون سحری، هنر نیست
برخی افراد دوست ندارند قبل از اذان صبح، غذایی بخورند و بدون خوردن سحری، روز میگیرند که این امر میتواند موجب بروز بیماریها و عوارضی مانند سردرد و حتی پرخاشگری و عصبانیت در آنان شود.
برخی افراد فکر میکنند که اگر بدون خوردن سحری، روزه بگیرند هنر کرده اند درحالیکه وعده سحری حتما باید خورده شود حتی اگر فقط یک لیوان آب جوش با خرما باشد.
البته آنانی که وعده سحری میخورند باید اصولی را رعایت کنند تا هنگام روزه داری اذیت نشوند بطور مثال غذای سحری حتما باید کم حجم و ساده باشد و به آرامی خورده شود.
چون وعده سحری در زمان خاصی است معمولا افراد تند تند غذا میخورند و در حین غذا خوردن، آب مینوشند که این نوع غذا خوردن موجب بروز بیماری تخمه یا فساد هضم میشود.
**وعده سحری باید به آرامی جویده شود
اگر ظرف کوچکی از غذا را به آرامی بخوریم همان یک ظرف کوچک غذا، بدن را تا زمان افطار نگاه میدارد، اما هنگامی که غذا به صورت نجویده، تند تند و با آب فراوان خورده میشود، بخش عمدهای از آن به صورت هضم نشده دفع میشود و بنابراین تبدیل به انرژی نمیشود.
غذای هضم نشده با ورود به روده، توسط باکتریهای روده موسوم به فلور - که در هر فردی منحصر به فرد است- هضم میشود و گاز زیادی تولید میکند که نفخ را در پی دارد.
نفخ، امروزه بین مردم به ویژه بین افرادی مانند کارمندان که تحرک زیادی ندارند شایع و بلای سلامت آنان است، چون غذا را خوب نمیجوند و غذا با بزاق دهان آمیخته نمیشود.
** لقمههای وعده سحری کوچک باشد
حدود ۷۰ درصد هضم غذا در دهان انجام میشود؛ مری و معده که دندان ندارند تا غذا را خرد کنند بنابراین آسیاب کردن غذا باید به خوبی در دهان انجام شود.
باید لقمههای وعده سحری، کوچک باشد، اما بسیاری از افراد لقمههای بزرگی برمی دارند که این روش غذا خوردن اسلامی نیست؛ لقمه نباید تا آن اندازه بزرگ باشد که با دندانهای جلویی آن را گاز بگیریم.
آنزیمهای متعددی داخل بزاق دهان وجود داشته که هر کدام مسئولیت خاصی دارند؛ بطور مثال آنزیم آمیلاز مسئول آماده کردن هضم غذاهای قندی و نشاسته دار است. اما اگر فردی غذا را قورت بدهد آنزیم آمیلاز به آن غذا نمیرسد.
** بین غذا در وعده سحری آب نخورید
هر لقمه غذا باید ۳۲ بار جویده شود، بین غذا نباید آب نوشید؛ پارچ آب یخ باید از سر سفره سحر و افطار برداشته شود.
مصرف انواع نوشیدنیها اعم از آب، دوغ، نوشابه یا انواع دمنوشها بین خوردن غذا، موجب رقیق شدن آنزیمهای هضم کننده میشود و دیگر غذا هضم نمیشود؛ انواع اسیدها و آنزیمهایی در معده وجود دارند که قرار است غذا را تبدیل به مولکول کنند و اگر پرخوری هم به آب خوردن وسط غذا اضافه شود، آنگاه بازگشت اسید به مری -یا همان ترش کردن- اتفاق میافتد.
پرخوری نه تنها فایدهای برای بدن ندارد که موجب ضعف و پرخاشگری میشود. همانگونه که سوزاندن هیزمها در قطعات بزرگ سخت است و حتما باید برای سوزاندن با تبر به تراشههای کوچک تبدیل شود، غذا نیز باید با جویدن صحیح به اجزای کوچک تبدیل شود که تبر آن نیز دندانها هستند، اما متاسفانه برخی افراد به سلامت دندانهای خود اهمیتی نمیدهند درحالیکه قبل از ماه مبارک رمضان باید به فکر سلامت دندانها باشند تا قورت دادن غذا اتفاق نیفتد.
** آب را در وعده سحری چه زمانی باید نوشید؟
اگر غذا را به آرامی بخوریم دیگر نیازی نمیشود که وسط غذا آب بنوشیم.
بعد از اینکه وعده سحری تمام شد میتوان آب یا یک لیوان آب جوش با خرما یا یک دمنوش سنتی را میل کرد.
** کدام غذاها برای وعده سحری مضرند؟
در غذای سحر باید از خوردن غذاهای متنوع و متعدد پرهیز کرد و فقط یک نوع غذا خورده شود. بعد از وعده سحری، هندوانه و خربزه نخورید.
اگر قرار است سالاد با غذای سحری خورده شود باید قبل از غذای اصلی میل شود. خوردن ماست با گوشت یا تخم مرغ با ماست فوق العاده مضر است. همچنین سفیده تخم مرغ غذای سنگینی برای وعده سحری به شمار میرود.
** بهترین غذا برای وعده سحر کدام است؟
برنج و خورش بهترین غذا برای وعده سحری محسوب میشود که از جمله آنها میتوان به خورش فسنجان با گوشت گوسفند یا مرغ محلی و قرمه سبزی اشاره کرد. خورش قیمه نیز غذای بسیار کاملی برای وعده سحر به شمار میرود به شرط آنکه به آن رب زده نشود و در آن از زردچوبه استفاده کنیم؛ چون زردچوبه یکی از منابع کلسیم است.
خوردن انواع کباب با گوشت گوسفند نیز اشکالی ندارد، اما به شرط اینکه همه این غذاها به تنهایی استفاده شوند و از رنگین کردن سفره با غذاهای متنوع پرهیز شود.