سخنگوی کمیسیون امنیت ملی:
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، تاکید کرد: آمریکا نمیتواند مدعی رفتار ایران در برجام شود، چون آمریکا عضو برجام نیست که بخواهد مدعی برجام شود؛ بنابراین این اقدام آمریکا کاملاً برخلاف قوانین و مقررات بینالمللی است. قطعاً کشورهای دیگر در شورای امنیت با آمریکا همکاری نمیکنند، چرا که آمریکا ابتدا باید عضو برجام شود و سپس مدعی آن باشد.
رویداد۲۴ تحریم تسلیحاتی ایران این روزها یکی از سوژههای اصلی مناسبات بینالمللی است. آن گونه که آسوشیتدپرس گزارش داده آمریکا پیشنویس قطعنامه پیشنهادیاش برای تحریم تسلیحاتی ایران را میان برخی اعضای شورای امنیت توزیع کرده است. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز در ادامه تلاشهایش برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران مدعی شد که ایالات متحده با استناد به «حقوقش تحت قطعنامه ۲۲۳۱» که «با توافق جامع هستهای متفاوت است» برای تمدید این تحریمها تلاش میکند. برایان هوک، نماینده دولت آمریکا در امور ایران هم ابراز امیدواری کرده است که شورای امنیت سازمان ملل متحد قبل از تاریخ منقضی شدن تحریمهای تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر، اقدام به تمدید تحریمها علیه ایران کند.
این اقدام خصمانه آمریکا، مخالفت روسیه را به دنبال داشت. سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، اعلام کرد تحریم سازمان ملل درخصوص فروش سلاح به ایران، که در اکتبر سال ۲۰۲۰ منقضی میشود، با وجود تلاشهای آمریکا برای ممانعت از انقضا، نمیتواند تمدید شود. برای ما، پرونده ممنوعیت خرید و فروش تسلیحات با ایران با تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ بسته شد و تحریم تسلیحاتی در اکتبر امسال منقضی میشود.
در همین خصوص حسین نقویحسینی، نماینده ورامین و سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرنگار اعتمادآنلاین گفت: آمریکا دست از رفتارهای خصمانه و تسویهحسابهای سیاسی خود علیه جمهوری اسلامی ایران بر نمیدارد. آمریکا دشمن است و رفتار دشمن کاملاً تعریف شده است.
او ادامه داد: حتی در دوران کرونا و نیاز همهجانبه کشورها و ملتها به همدیگر در مبارزه با این ویروس باز هم آمریکاییها بر طبل اقدامات خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران میکوبند و کاری با کرونا و همکاریهای بینالمللی هم ندارند. یکی از موضوعاتی که آمریکاییها به شدت دنبال میکنند، افزایش تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران، فشار بینالمللی و ترویج ایرانهراسی است. یکی از این تحریمها هم تحریم تسلیحاتی است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به تلاش آمریکاییها برای تمدید تحریم خرید و فروش تسلیحات از سوی ایران تاکید کرد: تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران طبق توافقنامه برجام ظرف پنج سال باید برداشته شود. پاییز سال جاری هم پنج سال به پایان میرسد و طبیعی است که ایران از مهرماه تحریم تسلیحاتی نخواهد بود. آمریکاییها همه فشار و توان خودشان را گذاشتند تا جلوی برداشته شدن تحریم را بگیرند. جالب هم این است که استناد به برجام میکنند.
نقویحسینی گفت: آمریکاییها میگویند، چون ایران تعهدات خودش را در برجام انجام نداده است، بنابراین نباید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران لغو شود، در حالی که آمریکاییها از برجام خارج شدهاند. زمانی که یک کشوری از توافقی خارج میشود نمیتواند به همان توافق استناد و علیه کشورها اقدام کند.
آمریکا عضو برجام نیست که بخواهد مدعی برجام شوداو ادامه داد: آمریکا نمیتواند مدعی رفتار ایران در برجام شود، چون آمریکا عضو برجام نیست که بخواهد مدعی برجام شود؛ بنابراین این اقدام آمریکا کاملاً برخلاف قوانین و مقررات بینالمللی است. قطعاً کشورهای دیگر در شورای امنیت با آمریکا همکاری نمیکنند، چرا که ابتدا آمریکا باید عضو برجام شود و سپس مدعی آن باشد.
این عضو فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: قطعاً برخی از کشورهای ۴+۱ که عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند با آمریکا همکاری نمیکنند. آنها جلوی تصمیم آمریکا برای تمدید تحریمهای خرید و فروش تسلیحات از سوی ایران را خواهند گرفت و آن را وتو خواهند کرد، چون این اقدام را یک رفتار خصمانه و سیاسی تلقی میکنند.
بیشتر بخوانید:
در صورت موفقیت آمریکا در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، مرگ برجام را میتوان اعلام کرد
چین و روسیه حق وتو دارند
نقویحسینی در پاسخ به سوالی که به سلطه آمریکا بر کشورهای عضو برجام و عدم اجرای کامل این توافقنامه از سوی کشورهای عضو و به دنبال فشار آمریکا اشاره داشت، گفت: کشورهایی همچون چین و روسیه هم جزو کشورهای ۴+۱ برجام هستند و هم عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد و حق وتو دارند. روسیه هم پیش از این اعلام نظر کرده است. هفته گذشته روسها رسماً اعلام کردند که طرح آمریکاییها برای تمدید تحریم خرید و فروش تسلیحات از سوی ایران عملیاتی نمیشود و این تحریم قابل تمدید نیست. آنها تاکید کردند که ایران به تعهدات برجامی خود عمل کرده است.
آمریکا موفق به تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران در شورای امنیت نمیشود
او در پایان تاکید کرد: بنابراین اگر تمدید تحریمهای تسلیحاتی در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح شود، طبیعی است که آمریکاییها موفق نمیشوند چنین طرحی را به تصویب برسانند.