رویداد۲۴ «آبتین حیدرزاده» اظهار کرد: بیماری فاسیولا به دلیل وجود سبزیهای محلی ازجمله «چوچاق» و «خالی واش» و عادت مصرف مردم، یکی از بیماریهای شایع در استان گیلان است.
وی گفت: تمامی مراکز درمانی و پزشکان در گیلان نسبت به شیوع بیماری فاسیولا آگاه هستند. این بیماری در ۲ مرحله (از اواخر اردیبهشت تا پایان خرداد و از مهرماه تا آبان ماه) شایع است و با درگیرکردن کبد و ایجاد خارش و تب ظهور و بروز میکند.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان افزود: تاکنون ۱۳ نفر از گیلانیان بنا بر اعلام نتایج مثبت آزمایشها مبتلابه بیماری فاسیولا شدهاند و احتمال افزایش آن در آینده نیز وجود دارد.
حیدرزاده ادامه داد: بیماری فاسیولا بیماری انگلی و غیر واگیر است و همچون بیماری کووید ۱۹ با عطسه و سرفه و سایر شیوههای انتقال، منتقل نمیشود، اما برای پیشگیری از بیماری فاسیولا، گیلانیان حتیالمقدور نباید از سبزیهای خام مصرف کنند و در صورت استفاده باید سبزیهای کاملاً پخته و یا در مقابل آفتاب کاملاً خشکشده، مصرف شوند.
وی توضیح داد: نمیتوان با شستوشو، بیماری فاسیولا را از سبزیهای محلی به سبب تبدیل طولانیمدت متاسرکرهای فاسیولا به کرم از بین برد، زیرا این بیماری برخلاف میکروبهای اسهال خونی، وبا و تیفوئید با شستوشوی سبزیهای با محلولهای غلظت پایین پرکلرین و یا سایر شویندههای توصیهشده مخصوص سبزیها از بین نمیرود.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت: «زیتونپرورده» و «نمک سبز» از ۲ محصول پرمصرف گیلانیان در فصل فعلی است که در آنها از سبزیهای محلی استفاده میشود.
بیشتربخوانید: شاهد کاهش مراجعین به مراکز درمانی هستیم/ مردم از سفر به گیلان خودداری کنند
حیدرزاده تصریح کرد: با توجه به بارشهای کنونی ودر پی آنشیوع بالای فاسیولا، تأکید میشود مردم از مصرف سبزیهای محلی در فراوردههای مذکور حتیالمقدور پرهیز کنند و یا ترجیحاً از سبزیهای کشتشده در حیات خانههای خود که تنها با آب سالم غیر رودخانهای تغذیهشده است، مصرف داشته باشند.
حیدرزاده گفت: درصورتیکه فرآوردههای سبزیهای محلی گیلان از بیرون تهیهشده، توصیه میشود این محصولات قبل از مصرف در فریزر با دمای ۲۰- درجه تا ۳ روز نگهداری و سپس مصرف شوند. زیرا فقط فاسیولا در دمای فریزر از بین میرود.