صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۲۰ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 11
کد خبر: ۲۱۳۵۸۸
تاریخ انتشار: ۰۷:۱۱ - ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۹
عضو هیات علمی گروه کودکان علوم پزشکی قم در گفت‌وگو با رویداد۲۴:

تست کرونای ۱۵ درصد نوزادانی که مادر مبتلا داشته‌اند، مثبت بوده است/ کودکان کرونایی در قم افزایش یافته‌اند

در روز‌های ابتدایی شیوع ویروس کرونا در کشور گمان می‌کردیم که نوزادان و کودکان از خطر این ویروس مهلک در امان هستند، اما آمار‌ها از ابتلا این گروه به کرونا حکایت دارند. این در حالیست که هنوز آمار دقیقی از میزان ابتلا کودکان به این بیماری وجود ندارد. عضو هیات علمی گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی قم به رویداد۲۴ خبر داده که بر اساس گزارش‌های اولیه‌ای که از موارد ابتلا در کشور خودمان داریم تست کرونای حدود ۱۵ درصد از نوزادانی که از مادران مبتلا به این ویروس به دنیا آمده‌اند و مورد تست قرار گرفته‌اند مثبت بوده است. او گفته فقط در شهر قم در هفته‌های اخیر در هر زمان که به بیمارستان کودکان قم سر بزنیم تعداد ۷ یا ۸ مورد کودک مبتلا به ویروس کرونا در این بیمارستان بستری هستند
رویداد۲۴ شادی مکی: با شیوع ویروس کرونا، این تصور وجود داشت که کودکان و نوزدان به کرونا مبتلا نخواهند شد. حال بعد از گذشت ۳ ماه از این بحران، داده‌های جدید نشان داده که ابتلای کودکان و نوزادان نیز اتفاق افتاده و شاهد مرگ نوزادان در اثر ابتلا به کرونا هستیم. در ایران برخی منابع محلی در قم از مرگ کمتر از ۱۰ نوزاد در قم در اثر ابتلا به ویروس کرونا خبر داده‌اند؛ اخباری که به صورت رسمی منتشر نشده و از صحت و سقم آن خبری نیست.
 
در حالیکه ستاد مقابله با کرونا مجوز بازگشایی مهد‌های کودک را صادر کرده و از ۲۷ اردیبهشت نیز قرار است مدارس در مناطق سفید فعالیت خود را از سر گیرند، وزارت بهداشت درباره میزان ابتلا و مرگ و میز کودکان و نوزادان هر قدر هم کم و موردی آماری ارائه نداده و این موضوع مهم را که درحال حاضر به نظر می‌رسد روند افزایشی را نیز طی می‌کند به سکوت برگزار کرده است. با توجه به اهمیت آمار ابتلا به ویروس کرونا در میان نوزادان و کودکان با دکتر پروانه صادقی مقدم عضو هیات علمی گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی قم گفتگو کردیم.
 
صادقی مقدم به رویداد۲۴ می‌گوید: آمار‌ها در کشور ما نشان می‌دهد که ابتلای کودکان و نوزادان با ویروس کرونا قابل توجه است اگرچه که همچنان این گروه نسبت به بزرگسالان کمتر با کرونا درگیر شده و در صورت ابتلا هم شدت بیماری ممکن است کمتر باشد.

بیشتر بخوانید:افزایش ابتلا به کرونا در میان کودکان و نوزادان

کرونایی شدن ۱۵ درصد نوزادان متولد شده از مادران مبتلا

 
 
وی ادامه می‌دهد: بر اساس گزارش‌های اولیه‌ای که از موارد ابتلا در کشور خودمان داریم تست کرونای حدود ۱۵ درصد از نوزادانی که از مادران مبتلا به این ویروس به دنیا آمده‌اند و مورد تست قرار گرفته‌اند مثبت بوده است. تعدادی از این نوزادان علائم بالینی داشته و حتی برخی از نوزادانی که بعد از تولد به خانه رفته‌اند با علائمی مانند تب یا علائم تنفسی که شک به ابتلای آن‌ها به ویروس کرونا را ایجاد کرده، به بیمارستان بازگشته‌اند. تست کرونا دراین گروه از نوزادان نیز مثبت بوده است.
 
عضو هیات علمی گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی قم خاطرنشان می‌کند: برخلاف تصوری که وجود دارد مبنی براینکه کرونا در میان نوزادان و کودکان بسیار نادر است، آمار‌های کشور ما حکایت از آن دارد که تعداد زیادی مبتلا شده‌اند.
 
وی با بیان اینکه در میان اطفال نیز شاهد کودکانی با علائم تنفسی بودیم که تست کرونای آن‌ها نیز مثبت شد، اظهار می‌کند: تعدادی از این کودکان با علائم بیماری «کاواساکی» به مراکز درمانی مراجعه کرده‌اند که به نظر می‌رسد منشا ابتلای این کودکان به بیماری کاواساکی التهاب عروق ناشی از واکنش به ویروس کرونا بوده است.
 
صادقی مقدم با تاکید بر اینکه بیماری کاواساکی در کودکان ۵، ۶ ماهه تا ۵ ساله بیشتر دیده می‌شود، توضیح می‌دهد: کاواساکی بیماری التهابی است که عروق را درگیر می‌کند و در جریان بیماری عروقی ممکن است عروق قلب کودک هم درگیر شود. این بیماری یک پروسه التهابی است و معمولا در معاینات مشخص می‌شود کودک چند هفته پیش از ابتلا به آن یک بیماری ویروسی را تجربه کرده و در واقع کودک به صورت ثانویه و ناشی از بیماری ویروسی دچار کاواساکی شده است.
 
وی با اشاره به اینکه ۱۵ درصد از مادرانی که یا مبتلا به ویروس کرونا یا مشکوک به آن بوده‌اند و بعد زایمان کرده‌اند تست کرونای نوزادان‌شان مثبت بوده، می‌افزاید: مواردی بوده که ابتلای مادر به ویروس کرونا بعد از زایمان مشخص شده و زمان زایمان علائمی به نفع ابتلای مادر به کرونا وجود نداشته، اما چند روز بعد از زایمان مادر علائم مشکوک به کرونا بروز داده است؛ در این موارد کرونا از مادر به نوزاد منتقل شده است. به غیر از انتقال داخل رحمی مواردی نیز بوده است که کرونا از اطرافیان به نوزاد منتقل شده است.
 
 
 

افزایش تعداد کودکان مبتلا به ویروس کرونا در بیمارستان کودکان قم

 
 
 
این فوق تخصص نوزادان با بیان اینکه در اسفند ماه موارد کمتری از ابتلای کودکان به ویروس کرونا را حداقل در قم مشاهده می‌کردیم، اضافه می‌کند: اما از فرودین ماه به بعد موارد بیشتری از موارد کرونای مثبت در میان کودکان در بیمارستان کودکان قم بر اساس علائم بالینی، سی‌تی‌اسکن و تست کرونا را شاهد بودیم.
 
وی خاطرنشان می‌کند: در هفته‌های اخیر در هر زمان که به بیمارستان کودکان قم سر بزنیم تعداد ۷ یا ۸ مورد کودک مبتلا به ویروس کرونا در این بیمارستان بستری هستند، اما تعداد کلی این موارد در کشور را نمی‌دانم. در اوایل اسفند ماه ما چند مورد از ابتلای به کودکان که داشتیم مربوط به مواردی بود که بچه به بیماری زمینه‌ای مانند سرطان یا نقص سیستم ایمنی مبتلا بود، اما موارد جدید را از فروردین به بعد در میان اطفالی که بیماری زمینه‌ای نیز نداشتند مشاهده می‌کنیم.
 
صادقی مقدم با اشاره به اینکه موارد ابتلا در میان کودکان و نوجوانان در سنین مدرسه نیز مشاهده شده است، تصریح می‌کند: ما رفتار‌های ویروس کرونا را به درستی نمی‌شناسیم و دقیقا نمی‌دانیم موارد ابتلا به این بیماری در کدام گروه سنی خطرناک‌تر است، اما به نظر می‌رسد در بچه‌هایی که کوچک‌تر بوده و علائم ابتلا به کرونا را بروز داده‌اند شاهد سیر بدتری از این بیماری بوده‌ایم. مثلا بسیاری از نوزادانی که از مادران کرونا مثبت متولد می‌شوند ممکن است تست‌کرونای‌شان مثبت باشد، اما فاقد علامت باشند، اما آن‌هایی که علامتدار شدند اغلب با علائم شدیدتر و خطرناک‌تری همراه بوده‌اند. البته ممکن است برای اظهار نظر در این زمینه کمی زود باشد، اما آنچه مشاهده کرده‌ام چنین مواردی را نشان می‌دهد.
 
او درباره نکاتی که باید درخصوص نوزادان مبتلا به ویروس کرونا رعایت شود، عنوان می‌کند: ما درباره نوزادانی که به کرونا مبتلا می‌شوند می‌گوییم در منزل قرنطینه شده و والدین‌شان حتما ازماسک و دستکش استفاده کرده و از بوسیدن و بغل کردن این کودکان خودداری کنند. والدین باید سعی کنند ارتباط و تماس پوستی و دستی غیرضروری با فرزند بیمارشان نداشته و هم خود کمتر در مجاورت کودک قرار گیرند و هم از حضور افراد غیرضروری در اتاق خواب نوزاد و رفت و آمد‌های غیرضروری اجتناب کنند. به تهویه مناسب و بهتر اتاق نوزاد دقت کنند.
 
این فوق تخصص اطفال می‌افزاید: همان احتیاط‌هایی که برای بزرگسالانی که در منزل قرنطینه می‌شوند در نظر گرفته می‌شود برای نوزادان و کودکان مبتلا نیز باید اعمال شود. در بیمارستان نیز همان نکات قرنطینه که برای بزرگسالان اعمال می‌شود برای نوزادان به کار می‌بندیم و همان احتیاط‌هایی که مراقبین درباره بزرگسالان باید اعمال کنند باید درباره نوزادان نیز انجام شود.

بیشتر بخوانید: تصمیم‌های بحران‌ساز/ بازگشایی مهدهای کودک چه پیامدهایی دارد؟

وی درباره بازگشایی مهد‌های کودک می‌گوید: با توجه به روند افزایشی ابتلای کودکان و نوزادان به ویروس کرونا بازگشایی مهد‌های کودک ریسک بزرگی است، زیرا این ویروس جدید بوده و رفتارناشناخته‌ای دارد. برخی مسائل به مرور زمان خود را نشان می‌دهد. به عنوان مثال بیماری کاواساکی که جدیدا مشاهده می‌کنیم ثانویه به ابتلای کودک به ویروس کروناست ممکن است کودک چند ماه قبل مبتلا شده باشد، اما ما در حال حاضر کاواساکی را مشاهده می‌کنیم و نمی‌توانستیم با قاطعیت بگوییم بچه مبتلا نمی‌شود. درگیری‌های شدید بچه‌ها به بیماری کاواساکی مهم و خطرناک و شدید می‌تواند باشد به همین دلیل باید در این زمینه بسیار محتاط بود.
 
عضو هیات علمی گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان می‌کند: کودکان نه تنها خود در خطر ابتلا به ویروس کرونا قرار دارند بلکه می‌توانند این بیماری را به بزرگسالان منتقل کنند و خود یک ناقل باشند. از سوی دیگر ارتباطات در مهد‌های کودک بسیار زیاد بوده و کودکان قادر به رعایت فاصله‌های اجتماعی نیستند و احتیاط‌هایی که می‌تواند در جمع بزرگسالان رعایت کرد به هیچ عنوان در میان کودکان قابل کنترل نیست و باید بسیار با احتیاط برخورد کرد با بازگشایی مهد‌های کودک.

او درباره بازگشایی مدارس در شهر‌های با وضعیت سفید می‌گوید: در حال حاضر ارتباطات و تردد‌های بین شهری محدود نیست و با حضور یک فرد ناقل یا مبتلا به ویروس کرونا ممکن است یک منطقه سفید به منطقه قرمز تبدیل شود؛ لذا تا وقتی که ارتباطات محدود شده و بیشتر مناطق به وضعیت سفید بازنگردند بازگشایی مدارس نیز می‌تواند همچون بازگشایی مهد‌های کودک خطرناک باشد.

نظرات شما