مطهرنیا:
کارشناس مسائل آمریکا گفت: رئیسجمهوری ایالات متحده هیچ احتیاجی به نفت سوریه ندارد اما با تسلط بر میادین نفتی به دنبال احاطه بر حوزه انرژی این کشور و ضربه زدن به درآمدهای آن هستند.
رویداد۲۴ «مهدی مطهرنیا» کارشناس مسائل آمریکا در تشریح دلایل و پیامد تاسیس پایگاه نظامی آمریکا در شمال شرق سوریه عنوان کرد: اخیراً اخباری در مورد تاسیس پایگاه نظامی جدید آمریکا در غرب استان دیرالزور واقع در شمال شرق سوریه منتشر شده که توجه بسیاری از تحلیلگران حوزه انرژی و همچنین کارشناسان مسائل استراتژیک را به خود جلب کرده است. در این میان بر اساس دادههای میدانی و عکسهای هوایی مشخص شده که ایالات متحده طی هفتههای اخیر حدود ۳۰۰ کامیون تجهیزات و تسلیحات نظامی را وارد این منطقه کرده و حالا در حال احداث پایگاه نظامی جدید در جغرافیای مذکور است. این در حالی است که اطراف این پایگاهها چندین میدان نفتی وجود دارد که به خوبی نشان میدهد سناریوی ایالات متحده تنها مختص به مسائل نظامی یا توسعه اشراف خود در شرق سوریه نیست. باید توجه داشت که سوریه برای ایالات متحده اهمیت استراتژیک دارد، اما این اهمیت، یک اهمیت پیرامونی در منطقه و نظام بینالملل به حساب میآید.
وی ادامه داد: اگر ما بخواهیم اولویتها، الزامات و اَوَلیتهای ایالت متحده برای شکل دادن به نظم نوین جهانی را تحلیل کنیم، باید بگوییم که آنها سناریوی تک-چند قطبی را در دستور کار دارند و حالا با ایجاد یک بازی سیاسی به دنبال آن هستند تا در آینده با قدرتهای بزرگ وارد مناسبات و مذاکره شوند. در این میان هیچ شکی وجود ندارد که آمریکا نفت سوریه را میخواهد و چشمش به میدانهای نفتی این کشور دوخته شده است. واشنگتن سعی میکند با احاطه بر نفت سوریه آن را در سبد خود قرار دهد تا در آینده بتواند بده بستانهای سیاسی را به نفع خود کنترل کند و به این دلیل است که میبینیم ایالات متحده در حال ساخت پایگاه نظامی خود در دیرالزور است. بر اساس مستندات ارائه شده از سوی اندیشکدههای بینالمللی و خصوصاً اتاقهای فکر ایالات متحده، یکی از دلایل اصلی احداث این پایگاهها جلوگیری از نفوذ روسیه به چاههای نفت مورد نظر ایالات متحده است. نباید فراموش کنیم که سوریه در گذشته حوزه نفوذ روسیه بوده و حالا غربیها در حال جولان دادن در این ناحیه هستند. به همین دلیل یکی از دلایل اصلی احداث این پایگاه، تقابل با روسیه در حوزه انرژی است.
این استاد دانشگاه با اشاره به یکی از اهداف تاسیس این پایگاه نظامی، گفت: باید توجه داشته باشیم که ترامپ و ایالات متحده هیچ احتیاجی به نفت سوریه ندارند، اما آنها با تسلط بر این میادین نفتی به دنبال احاطه بر حوزه انرژی سوریه هستند. واشنگتن به دنبال آن است که از این طریق بتواند گلوگاههای صادرات و واردات نفت و همچنین عایدههای اقتصادی و مالی سوریه را کنترل کند و نگذارد رقبایش در منطقه، نفت سوریه را به نفع خود استفاده کنند. اگر بخواهیم به صورت کاملاً دقیق به دلیل احداث پایگاه نظامی آمریکا در دیرالزور اشاره کنم، باید بگویم که آمریکا به دنبال آن است تا با پایین آوردن قیمت نفت درآمدهای اقتصادی کشورهایی مانند ایران و متحدانش در منطقه را کاهش دهد. از سوی دیگر حالا شاهد آن هستیم که درگاههای فروش نفت سوریه یک به یک توسط آمریکا مسدود میشود تا بتواند دمشق را به نفع خود زیر فشار قرار دهد و در نهایت خود را پیروز مجادله فعلی در این کشور به دنیا معرفی کند. یادمان باشد که هدف آمریکا، سوریه نیست بلکه هدف اصلی او ایران است.
مطهرنیا افزود: آنچه در سوریه انجام میشود قطعهای از یک پازل استراتژیک است و آمریکا هر قسمت آن را در چارچوب یک استراتژی جدید قلمداد میکند. تمامی این مسائل نشان میدهد ترامپ و ایالات متحده اهداف فراتر از سوریه برای فشار بر تهران دارند. آمریکاییها از منظر استراتژیک به دنبال هدف قرار دادن محور مقاومت از زیربنا هستند؛ به عبارتی دیگر غربیها به این نتیجه رسیدند که برای هدف قرار دادن این جریان باید پایههای اقتصادی آن را فرسوده کرد تا در نهایت بتوانند مغز این جریان که در تهران قرار دارد را از کار بیاندازند. نمونه دیگر این مساله را در مورد کره شمالی و چین میبینیم. زمانی که آمریکاییها کره شمالی را زیر فشار قرار میدهند، دقیقاً در حال مخابره پیام تهدید به پکن هستند و از سوی دیگر هر وقت پیونگیانگ دست به آزمایش موشک یا موتورهای آن میزند، در حال مخابره پیام از ناحیه چین به ایالات متحده است.
بیشتر بخوانید: درگیری ایران و روسیه بر سر ادامه ریاست جمهوری بشار اسد/ بازسازی سوریه میراث کیست؟
وی در پایان خاطرنشان کرد: چندی پیش دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا تأکید کرد که تعدادی از نیروهایش را برای حفاظت از میدانهای نفتی در سوریه نگه داشته است و حالا هم خبر احداث پایگاه آمریکا در دیرالزور را شاهد هستیم. فارغ از اینکه منطقه مذکور نزدیک به مرز مشترک عراق و سوریه است، بر اساس مستندات مشخص شده که آمریکا در اطراف میدانهای نفتی و گازی موجود در حاشیه حسکه، رقه و دیرالزور تا منطقه التنف در مرز سوریه با عراق و اردن، حدود ۱۱ پایگاه نظامی دارد. این آمارها نشان میدهد این نقطه برای آمریکا بیش از هر چیز دیگری اهمیت دارد و به همین جهت در این میان روسیه هم تا حدودی هدف آمریکا به حساب میآید. توجه داشته باشید که مسکو در سرزمین شام به دنبال منافع خود است و به همین دلیل ما میبینیم آمریکا با ورود به عراق و سوریه سعی کرد تا مناطق تحت نفوذ سنتی روسها را مورد هدف قرار دهد. به هر ترتیب اصطکاک میان روسیه و آمریکا در منطقه تا حدودی کم شده، اما گسترهاش نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است. از این رو تمام اتفاقهایی که در مرز مشترک سوریه و عراق و همچنین در استان دیرالزور با محوریت ایالات متحده رخ داده یک سناریوی استراتژیک به حساب میآید که قلب آن را مسائل مربوط به ا نرژی و هدف قرار دادن دمشق به علاوه متحدان منطقهای آن تشکیل داده است.