صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 08
کد خبر: ۲۱۴۵۸۳
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۸ - ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
چرایی تعیین کف قرارداد برای تیم‌های لیگ یک و برتر والیبال

از قرارداد ۳۰۰ تومانی تا بذل و بخشش تن ماهی!

بی‌پولی این روز‌ها به به شدت وارد والیبال کشور شده. انقدر که قرارداد بازیکنان در تیم‌های مختلف لیگ‌برتری و لیگ یکی تفاوت زیادی دارد. همین موضوع باعث اعتراض‌های زیادی هم شده.
رویداد۲۴ بی پولی، همیشه در لیگ‌های والیبال حاشیه ساز است. هر سال فدراسیون قبل از قرعه کشی برای تیم‌های بدهکار لیگی خط و نشان می‌کشد و حتی تهدید می‌کند حضور در قرعه کشی به شرط تسویه حساب است، اما باز سر و ته کار با قول و قرار و تعهد هم می‌آید. در بعضی موارد تعهدات در حد قول و قرار می‌ماند و بس. با اینکه طبق آیین نامه تیم‌های لیگی باید در نیم فصل اول ۵۰ درصد قرارداد بازیکنانشان را تسویه کنند، اما بعضی مواقع پیش می‌آمد که یک ریال هم به بازیکن و مربی نمی‌رسید.

تیمی بدهکار که تهدید هم می‌کرد

با اعتراض بازیکنان، شاید تیمی یک هفته بازی نمی‌کرد، اما درنهایت با مماشات سازمان لیگ و وساطت نمایندگان مجلس دوباره اجازه بازی به تیم داده می‌شد، بدون اینکه پولی رد و بدل شود. نمونه زنده آن تیم پارسه بود که تیمش را با مبلغ دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بست، اما به رغم همه وعده‌هایی که مدیرعامل با بازیکنان داد، آخرسر آن‌ها رنگ پول را هم ندیدند. تیم بانوانش هم به خاطر عدم تامین بودجه ۵۰۰ میلیونی اش اواسط لیگ منحل شد. نکته جالب اینکه همین آدم فصل بعد اسپانسر هاوش گنبد شد و بازیکنان گنبد هم دوباره به درد پارسه گرفتار شدند.

قرارداد ببند و تن ماهی بگیر

این همه ماجرا نیست و در لیگ یک والیبال هم از این دست نمونه‌ها زیاد است. البته اوضاع بازیکنان شاغل در لیگ یک خیلی وخیم‌تر از لیگ برتری‌ها است. اگر ضعیف‌ترین بازیکن لیگ برتری برای یک فصل قرارداد ۷۰ میلیونی امضا می‌کند و شاید دستش به جایی بند نشود، لیگ یکی‌ها اوضاع خراب تری دارند تا حدی یا قرارداد یک، دو میلیونی امضا می‌کنند یا سفید. بعضی تیم‌ها هم به بازیکنان شان به جای پول تن ماهی می‌دهند. حتی تیمی بوده که فصل قبل با بازیکنانش قرارداد سفید امضا کرده و هیچ پولی کف دست آن‌ها نگذاشته و تیم دوم جدول هم بوده است. اوج فلاکت لیگ‌ها را لیگ بانوان دارد؛ جایی که بازیکنش برای یک فصل ۳۰۰ تومان می‌گیرد. بهتر است بگوییم پولی نمی‌گیرند. در نهایت فدراسیون هم کاری برای احقاق حق بازیکنان و کادر فنی تیم‌ها نمی‌کرد. در نهایت بازیکنان، کادر فنی ضرر می‌کردند و دست فدراسیون و هیات هم بابت درصدشان در پوست گردو می‌ماند.

راهکاری برای زنده کردن درصد فدراسیون

محمدرضا داورزنی رئیس فدراسیون والیبال با برگشت دوباره، این بار رئیس کمیته مسابقات و رویداد‌های بین المللی را هم از بیرون آورد. شرایط اقتصادی بد و حساب خالی فدراسیون باعث شد تا رئیس و همکارانش این بار از همان اول سختگیرانه‌تر با تیم‌های لیگ برتری و دسته یکی برخورد کنند و اولتیماتوم را دو ماه قبل از شروع ثبت نام دادند تا حساب کار دست تیم‌ها بیاید. فدراسیون بعد از بررسی قرارداد‌های فصل قبل متوجه شد باید برای بستن راه فرار باشگاه‌ها و بازیکنان از مالیات و پرداخت درصد حق فدراسیون و هیات از قرارداد‌ها شروع کند. به همین خاطر کف قرارداد برای بازیکنان تعیین کرد. آن هم با در نظر گرفتن حداقل حقوق وزارت کار برای کارگران. کف قرارداد بازیکنان لیگ برتری با حساب و کتاب فدراسیونی‌ها ۲۰ میلیون در نظر گرفته شده و برای بازیکنان لیگ یک ۱۱ میلیون تومان. شهرام عظیمی رئیس کمیته مسابقات و رویداد‌های بین المللی می‌گوید: «ما بعداز بررسی چالش‌ها و اسیب شناسی لیگ، متوجه شدیم سال ۹۸ بازیکنی قرارداد ۵۰ هزار تومانی داشته یا قرارداد سفید. با این شرایط نمی‌شود پرورش بازیکن را مدیریت کرد. حتی نهاد‌های نظارتی هم به آن ایراد می‌گیرند. مگر می‌شود از آن مالیات و درصد هیات را پرداخت کرد؟ به خاطر همین کف قرارداد را تعیین کردیم. کف قرارداد لیگ برتری‌ها برابر با حقوق یکساله وزارت کار برای کارگر است و کف قرارداد لیگ یکی‌ها حقوق ۶ ماهه کارگری و بازیکنان دسته دو هم حداقل حقوق وزارت کار را می‌گیرند. درواقع ما قرارداد کمتر ازآن را ثبت نمی‌کنیم.»

وکیلی: کاش فدراسیون به فکر درصد خودش نباشد

محمد وکیلی سرمربی سابق تیم والیبال نوجوانان که سه فصل تیمش در لیگ هم بازی می‌کرد تا برای رقابت‌های جهاین آماده بماند، مخالف تعیین کف قرارداد است. او که شاید بازیکنانش با کمترین دستمزد یک فصل بازی می‌کردند می‌گوید: «هیچ جای دنیا این کار را نمی‌کنند. قرارداد بین دونفر است و نباید نفر سومی دخالت کند. البته این کار بیشتر برای این است تا فدراسیون درصدش را بگیرد و مالیات‌ها هم داده شود. اما کاش به جای این کار فدراسیون پیگیر حقوق از دست رفته بازیکنان و مربیان می‌شد. نه اینکه تنها به فکر زنده کردن بدهی تیم‌ها به فدراسیون باشد.»

عباسعلی میر حسینی مدیرعامل جدید شهداب یزد با اصل قضیه مخالف است. به نظر او نمی‌شود بازیکنان را با حقوق وزارت کار سنجید. چرا که بازیکن ممکن است تنها برای یک فصل در تیمی باشد و قراردادش بلند مدت نیست. او می‌گوید: «قرارداد بازیکنان با قانون کار درست نمی‌شود. من مدیرعامل از خدایم است که تیمی را ارزان بخرم، اما باید هوادارم را راضی نگه دارم. به نظرم حتی عمر نوح هم داشته باشیم این قضیه سرنمی گیرد.»
نظرات شما