رویداد۲۴ بنابر گزارش روزانه اپیدمیولوژی ویروس کرونا (تا روز ۲۷ اردیبهشت ماه) که با موضوع تحلیل استانی روزهای منتهی به ۲۶ اردیبهشت ماه، از سوی وزارت بهداشت منتشر شده، برای ارزیابی روند گسترش ویروس کرونا در استانهای مختلف کشور از تحلیل روند تغییرات اتفاق افتاده برای موارد ابتلا و مرگ گزارش شده روزانه استفاده شد. برای محاسبه روند تغییرات ابتلا و مرگ در سه روز اخیر، ابتدا متوسط سه روزه تعداد گزارش ابتلا و مرگ هر روز با میانگین گرفتن از دادههای همان روز، روز قبل و روز بعد محاسبه شد.
سپس میزان افزایش هر روز نسبت به روز قبل به این روش محاسبه شد: تعداد موارد ثبت شده امروز منهای تعداد موارد روز قبل، تقسیم بر تعداد موارد روز قبل، ضربدر ۱۰۰. در نهایت، تغییر روند ابتلا و مرگ چند روز آخر با میانگین گرفتن از اعداد به دست آمده برای چند روز آخر محاسبه شد.
در نمودار زیر میتوانید روند کشوری موارد فوتشده و موارد قطعی ابتلا به کووید-۱۹ را مشاهده کنید:
تحلیل احتمالی وضعیت منحنی اپیدمی
برای تحلیل احتمالی وضعیت منحنی اپیدمی موارد زیر مدنظر قرار گرفت:
- در مواردی که هر دو شاخص تغییر روند ابتلا و مرگ در چند روز اخیر روند افزایشی داشت، منحنی اپیدمی احتمالاً روند افزایشی دارد.
- در مواردی که شاخص تغییر روند ابتلا نزولی ولی شاخص تغییر روند مرگ صعودی بود، احتمالاً اخیراً پیک اول اپیدمی رد شده است.
- در مواردی که هر دو شاخص تغییر روند ابتلا و مرگ در چند روز اخیر روند نزولی داشت، منحنی اپیدمی احتمالاً روند نزولی دارد.
منظور از ناسازگاری دادهها این است که روند دادههای مرگ و ابتلا از یک الگوی قابل تفسیر پیروی نکرده و تغییرات ناهمگن روند شاخصهای ابتلا و مرگ دیده میشود. در این موارد تحلیل بهتر را در روزهای بعد و با دادههای درستتر میتوان ارائه داد. ناسازگاری در دادهها به دلایل مختلفی میتواند رخ دهد. از جمله دلایل بروز ناسازگاری میتوان به ثبت غیردقیق روزانه دادهها توسط استانها و وجود خطا هنگام ثبت دادهها، وجود ترکیبی از چند الگوی اپیدمی در استان (شروع اپیدمی در نقطهای از استان و اتمام اپیدمی دیگر در نقطه دیگر)، بیمارپذیری یا بیمارگریزی گسترده در استان و تغییر روند مهاجرت بیماران در طول زمان اشاره کرد.
تقسیمبندی استانها از نظر میزان گزارش
استانها بر اساس میزان بروز تجمعی موارد بیماری به سه دسته پرگزارش، با گزارش متوسط و با گزارش پایین تقسیم شدند و روند بیماری در آنها در جدول و نمودارهای مرتبط مورد بررسی قرار گرفت. در مورد استانهای با بروز کم، تغییرات کم در دادهها میتواند تغییرات سریع در شاخصها ایجاد کند و از این رو تفسیر دادههای این استانها سختتر بوده و با عدم اطمینان بیشتری همراه است.
تحلیل بر اساس این شاخصها، احتمالی بوده و انتظار است تیم کمیته اپیدمیولوژی استانها همراه با سایر شاخصها و تحلیلهای دقیقتر، شواهد بهتری از روند اپیدمی در استانها و دانشگاههای علوم پزشکی کشور ارائه دهند.
تحلیل روند بیماری در روزهای منتهی به ۲۶ اردیبهشت ماه
بنابر گزارش کمیته اپیدمیولوژی کووید-۱۹ که از سوی وزارت بهداشت منتشر شد، روند کشوری بیماری در چند روز گذشته به ثبات رسیده است. روند صعودی یا شروع پیک در هشت استان (لرستان، مرکزی، خراسان شمالی، کردستان، خوزستان، گیلان، هرمزگان و چهارمحال و بختیاری) مشاهده شد. پنج استان (سمنان، تهران، زنجان، خراسان رضوی و کهگیلویه و بویراحمد) روند نزولی را نشان می دهند. احتمالا شش استان (اردبیل، قزوین، آذربایجان شرقی، مازندران، گلستان، و آذربایجان غربی) اخیرا پیک اپیدمی را تجربه کرده اند. تصور می شود دو استان (فارس و خراسان جنوبی) به مرحله ثبات رسیده باشند. در ۱۰ استان (یزد، قم، البرز، ایلام، اصفهان، همدان، کرمانشاه، بوشهر، کرمان و سیستان و بلوچستان) ناسازگاری داده ها اجازه تحلیل درستی از وضعیت اپیدمی را نمی دهد. باید مد نظر داشت که یک استان می تواند چندین پیک منحنی را تجربه نماید.
جهت اطلاع از روش کار و اطلاعات بیشتر در مورد روندهای استانی در چند روز اخیر به وب سایت کمیته اپیدمیولوژی کووید-۱۹ به آدرس http://corona.behdasht.gov.ir مراجعه نمایید.
بنابر گزارش منتشر شده از سوی کمیته اپیدمیولوژی وزارت بهداشت، ۱۵ کشور اول از نظر ابتلا به کووید-۱۹ تا ساعت ۱۴ روز ۲۷ اردیبهشت ماه به ترتیب مربوط به کشورهای آمریکا، اسپانیا، روسیه، انگلستان، ایتالیا، برزیل، فرانسه، آلمان، ترکیه، ایران، هند، پرو، چین، کانادا و بلژیک است.
ایران نیز بعد از ترکیه در رتبه دهم ابتلا به این بیماری قرار دارد؛ به طوری که تا روز گذشته ۱۱۸.۳۹۲ مبتلا و ۶.۹۳۷ فوتی ناشی از این بیماری در ایران گزارش شده است که البته ۹۳.۱۴۷ تن از مبتلایان نیز بهبود یافته اند.
تفسیر تست های آزمایشگاهی SARS-COV-۲
بنابر اعلام گزارش روزانه اپیدمیولوژی کووید-۱۹ که از سوی وزارت بهداشت منتشر شد، شناخت تست های آزمایشگاهی کووید-۱۹ هر روز در حال تحول است و درک روشن از ماهیت آزمون ها و تفسیر یافته های آنها مهم است. مقاله ای که در جاما آمده است چگونگی تفسیر دو نوع آزمایش تشخیصی RT-PCR و تیتر آنتی بادی را که معمولا برای عفونت های SARS-COV-۲ استفاده می شود، بیان می کند.
همانطور که در نمودار مشاهده می شود حدود یک هفته قبل از شروع علایم تا یک هفته پس از شروع علایم، تنها تست های وابسته به پی سی آر امکان شناسایی بیماری را دارند. به تدریج در هفته دوم پس از شروع علایم بالینی، تستهای آنتی بادی IgM و IgG نیز برای تشخیص قابل استفاده هستند. در هفته سوم بعد از شروع علایم، تیتر آنتی بادی ها به بالاترین میزان خود می رسد. در هفته های بعد از آن IgM افت کرده و از هفته پنجم و ششم به بعد IgG تست قابل اعتمادتری جهت تایید بیماری در افراد است، هر چند همچنان سایر تست ها نیز ممکن است تا حدی مثبت شوند. باید توجه داشت که تشخیص سریع بیماری فقط در صورتی ممکن است که افراد از زمان مواجهه پیگیری شوند. همچنین احتمالا یک نمونه تهیه شده از نازوفارنکس برای آزمایش پی سی آر با حساسیت بیشتری موارد مثبت را شناسایی خواهد کرد. لازم به ذکر است که تا کنون رایج ترین و قابل اعتمادترین آزمایش برای تشخیص کووید-۱۹ آزمایش RT-PCR است که با استفاده از نمونه بینی یا سایر نمونه های دستگاه تنفسی فوقانی از جمله سواب گلو یا اخیرا بزاق انجام شده است.
درس آموخته های کشورهای جهان در مواجهه با کووید-۱۹: هلند
بنابر اعلام کمیته اپیدمیولوژی وزارت بهداشت، هلند کشوری در شمال قاره اروپا با مساحت ۳۳.۷۲۰ کیلومتر مربع و جمعیت ۱۷.۱۳۰.۱۸۳ نفر است. موارد کووید-۱۹ در این کشور از تاریخ هشتم اسفندماه ۱۳۹۸ گزارش شد. هلند جزو معدود کشورهایی است که از همان آغاز ایده ایمنی گروهی یا جمعی را به صورت هدفی جانبی پذیرفت و از اقدامات سختگیرانه تر کشورهای همسایه اش پرهیز کرد. این کشور معتقد است اگر اکثریت جامعه نسخه تعدیل یافته ایمنی جمعی را پذیرفته و رعایت کنند، احتمالا از اثرات این پاندمی کاسته می شود. در این کشور تا کنون ۴۳.۶۸۱ مورد تایید شده بیماری و ۵.۶۴۳ مورد مرگ گزارش شده است.
برخی از تجارب و اقدامات انجام شده در این کشور شامل موارد زیر است:
- اجرای طرح هوشمند منع عبور و مرور با اعمال محدودیت نسبی در ترددها و عدم بستن کامل مرزهای کشور
- تعطیلی مدارس در ۲۴ اسفند ۱۳۹۸ و سپس بازگشایی آن در ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ با رعایت اقدامات احتیاطی از جمله نصب حفاظ های پلاستیکی بین نیمکتها و در اختیار قرار دادن محلول های ضدعفونی کننده
- تعطیلی برخی از مشاغل با خطر بالاتر (به دلیل تماس نزدیک افراد) مانند سالن های زیبایی و رستوران ها
- عدم اجبار به قرنطینه خانگی و ترغیب مردم به حفظ فاصله فیزیکی (۱.۵ متر) از طریق پوسترهای نصب شده بر روی در و دیوار و نوارچسب های کف زمین
- عدم منع بازی کودکان در پارکها و دوچرخه سواری نوجوانان
- تدوین طرح هایی برای افزایش تعداد تستهای تشخیصی تا چهار برابر.