رویداد۲۴ اقتصاد ایران در طی سالهای اخیر به دلایل مختلف و شکل مداوم ضعیف شده است. این ضعیف شدن هرچند برای اقتصاد ایران گاهی به شکل تدریجی و گاهی با سرعت شیب بیشتر اتفاق افتاده، اما این فرایند هیچ گاه متوقف نشده است. با شیوع ویروس کرونا اقتصاد ایران شرایط سختتری از گذشته را تجربه میکند.
جمشید پژویان، تحلیلگر اقتصادی، در این باره گفت: اقتصاد ایران این روزها به دلیل شیوع ویروس کرونا ضربههای سنگینی را متحمل شده است. البته اقتصاد ایران پیش از این هم به دلیل تحریم و البته سوءمدیریت موازیکاری در نهادهای اقتصادی، در فضایی شلخته و گرهخورده سیر میکرد. در نتیجه گرههای معیشتی مردم روزبهروز کورتر میشود و بخش عظیمی از جامعه دغدغههای بیپایانی در ذهن دارند.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: ویروس کرونا نه تنها اقتصاد ایران بلکه پیش پای اقتصاد جهانی موانع زیادی گذاشته است به طوری که حتی کشورهای توسعهیافته هم این روزها گرفتاریهای زیادی در مدیریت شرایط کرونایی دارند و همچنین نگران پساکرونا و تاثیر کرونا بر مناسبات اقتصادی تجاریشان هستند.
او توضیح داد: اینکه کرونا مشکلات زیادی را برای فضای اقتصادی به وجود بیاورد موضوعی کاملاً اجتنابناپذیر و ناخواسته است؛ در واقع نکته این است که دولتهای ایران در هر موقعیت و شرایطی نتوانستهاند سیاستگذاری صحیحی در اقتصاد داشته باشند که از جمله آنها میتوان به بیتوجهی به نظریات کارشناسان و صاحبنظران اشاره کرد. همچنین باید متذکر شد، دلیل اصرار به این روند غلط چیزی جز این نیست که اساساً دولتها بیشتر به فکر مصالح سیاسی و جریانی هستند و منافع عمومی برایشان در درجه چندم اهمیت قرار دارد.
پژویان ادامه داد: مشاهدات بیانگر این است که نمیتوانیم به اصلاح ساختارها امیدی داشته باشیم. در اصل باید گفت، با تغییر دولت و شرایط هیچ چیز عوض نخواهد شد و به قول معروف، درِ اقتصاد بر همان پاشنه غلط همیشگی خواهد چرخید.
او تاکید کرد: تا زمانی که مصلحت جریانی نسبت به منفعت عمومی در اولویت باشد و همچنین تا زمانی که قرار بر مدیریت چندگانه باشد، چه در زمانی که نفت را گران و زیاد بفروشیم و چه در شرایطی که درآمد نفتی به هر دلیلی پایین باشد، چرخ اقتصاد ایران همچنان لنگ خواهد زد و مناسبات تجاری کماکان حالتی نامطلوب خواهد داشت.
جمشید پژویان در پایان صحبتهایش گفت: برای اصلاح فضای اقتصادی به تغییر در رویکردها و نگاهها نیاز داریم تا بلکه بتوانیم مشکلات اقتصادی را تاحدودی برطرف کنیم. به هر حال باید قبول کرد جامعه به دلیل مشکلات عدیدهای که دارد ناراضی و ناآرام است و این مسئولیت تصممیمگیران را برای تلاش در برچیدن موانع زیاد میکند و همچنین باید گفت، کمترین کوتاهی یا اهمال با هیچ متر و معیاری توجیه نمیشود.
جامعه به دلیل مشکلات عدیدهای که دارد ناراضی و ناآرام است
نمیتوانیم به اصلاح ساختارها امیدی داشته باشیم
تغییر در رویکردها و نگاهها لازم استه است
کرونا پیش پای اقتصاد جهانی موانع زیادی گذاشت